Rezista sau pleaca Guvernul Boc? Sindicalistii protesteaza in strada
Cel putin 50.000 de oameni sunt asteptati azi in Piata Constitutiei, la protestul organizat de sindicate. In acelasi timp, in parlament se va discuta motiunea de cenzura pe Codul Muncii.
Evenimentul Zilei: Membrii celor cinci confederatii sindicale din Romania vor protesta azi, nemultumiti de asumarea de catre guvern a noului Cod al Muncii. Astfel, de la ora 12.00, aproape 50.000 de oameni sunt asteptati in Piata Constitutiei, din Capitala, pentru un protest programat sa dureze sase ore. In acelasi timp, parlamentarii vor dezbate si vor vota motiunea de cenzura depusa de opozitie. Restrictii de circulatie Mitingul de astazi va bloca circulatia in centrul orasului pana in jurul orei 23.00, dupa cum au anuntat oficialii Brigazii Politiei Rutiere, care au si luat masuri de restrictionare a traficului.
Romania Libera: Cine si ce ar avea de castigat de pe urma scurtarii voluntare a mandatului prezidential? Miza renuntarii lui Basescu Alegerile parlamentare si cele prezidentiale pot fi sincronizate doar daca presedintele Traian Basescu renunta la doi ani de mandat, nu la un an. Iar acest lucru s-ar putea intampla numai daca opozitia accepta modificarile la Constitutie dorite de seful statului. Cand s-a referit, luni seara, la recuplarea alegerilor prezidentiale cu cele parlamentare, chiar si cu pretul renuntarii la o parte din mandat, presedintele Traian Basescu nu a facut decat sa reia o idee lansata in octombrie 2009. Adica, inainte de a fi castigat cel de-al doilea mandat. Atunci, intr-o dezbatere organizata de Grupul pentru Dialog Social, seful statului spunea ca ar fi dispus sa renunte la doi ani dintr-un viitor mandat al sau pentru ca pana in 2012 sa fie revizuita Constitutia. „Suntem intr-un fals total, pentru ca alegerile prezidentiale le duc tot partidele. Candidatul la presedintie nu poate umbla asa nauc prin tara, cu traista in bat si sa spuna «Alegeti-ma!»", spunea Traian Basescu, in 2009.
Gandul: Harta clanurilor interlope din Romania. Plus: Bucurestiul, orasul unde bandele se calca in picioare Reglarile de conturi, omorurile la comanda, traficul de droguri, escrocheriile, taxele de protectie, talhariile, furturile, proxenetismul si traficul de persoane sunt cele mai importante activitati infractionale ale bandelor interlope. gandul va prezinta harta clanurilor interlope din Romania. Dupa cum se poate constata, exista destule pete albe, respectiv judete unde autoritatile nu s-au "confruntat" cu interlopii. Bucuresti Lupta pentru intaietate este acerba in Capitala, unde exista cele mai multe clanuri. Cele mai importante dintre acestea sunt:
Clanul Gemenilor Liderul gruparii Gemenilor, Sandu Geamanu, este unul dintre cei mai temuti interlopi bucuresteni, mentinandu-si aceasta pozitie de peste zece ani.
Clanul Spoitoru Lider al bandelor bucurestene inca din anii '90, Fane Spoitoru a fost multa vreme unul dintre cei mai temuti si respectati interlopi.
Clanul Capatana Fost valutist, liderul Fane Capatana a fost implicat in jefuirea mai multor tiruri, folosind o legitimatie falsa de politist.
Clanul Camataru Fratii Nutu si Sile Camataru au fost arestati in 2004 pentru santaj, proxenetism, inselaciune si camatarie. In vara anului trecut, Nutu Camataru iesea, triumfator, din Jilava, calare pe un armasar pur-sange.
Adevarul: Maghiarii extremisti l-au „ucis“ pe Avram Iancu Etnicii maghiari au sarbatorit, ieri,163 de ani de la declansarea revolutiei pasoptiste de la Budapesta impotriva dominatiei habsburgice. Centrul orasului Targu-Mures a fost plin de steaguri ungare si secuiesti. S-au depus coroane de flori in Piata Bernady Gyorgy, s-au cantat imnuri, apoi au urmat discursurile. „Aceasta este o zi de o deosebita importanta pentru noi, ungurii. E un moment in care toti ungurii sunt uniti de idealul de libertate, egalitate si dreptate. De fapt, aceasta este cea mai mare dorinta a noastra, sa traim liberi, cu aceleasi drepturi ca si restul lumii", a declarat Benedek Istvan,presedintele filialei targumuresene a UDMR. Sarbatoarea a continuat pana spre seara, cand Organizatia Tineretul Maghiar Ardelean a organizat un mars cu faclii prin centrul orasului. De la manifestari nu au lipsit nici reprezentantii Consiliului National Secuiesc, organizatie care lupta pentru autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc.
Jurnalul National: Gheorghe Marmureanu:"Nu cred ca sunt sigure cladirile construite dupa '89" Directorul Institutului de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, afirma intr-un interviu acordat Jurnalului National ca in Romania nu exista pericolul producerii unui cutremur puternic in perioada urmatoare. Potrivit estimarilor, un cutremur de 7 grade ar putea avea loc dupa anul 2040. Totodata, Gheorghe Marmureanu trage un semnal de alarma in ceea ce priveste siguranta noilor constructii din punct de vedere seismic, aratand ca sunt cladiri care au fost ridicate fara sa se tina seama de normele romanesti.
Ziarul Financiar: Bursa de la Tokio se prabuseste si trage dupa ea intreaga lume. Toata lumea vinde Actiunile japoneze au scazut cu 10,6% ieri, piata inregistrand cel mai sever declin de doua zile din 1987, tragand dupa ele bursele din intreaga lume, scrie agentia de stiri Thomson Reuters. Yenul s-a depreciat, iar randamentele obligatiunilor de stat au crescut, investitorii vanzand titluri pentru a compensa pierderile de pe piata de actiuni. Fondurile de hedging au realizat cele mai mari vanzari de actiuni. Spre deosebire de prima zi a saptamanii, cand actiunile companiilor de constructii au avansat, niciuna dintre actiunile ce alcatuiesc indicele de referinta Nikkei nu a inregistrat cresteri ieri. Indicele TOPIX a coborat cu 16,3% in aceasta saptamana, cea mai pronuntata scadere de doua zile de la crahul bursier din 1987. Indicele TOPIX a scazut cu 12,1%, pana la 743,10 puncte, dupa ce a consemnat cel mai dramatic declin de o zi de la criza din 2008. Nikkei 225 a pierdut 10,5%.