Previziuni ingrijoratoare pentru urmatorii 90 de ani. 10% din speciile de pe Terra vor disparea
Schimbarile climatice ameninta una din zece specii care se afla la ora actuala pe Terra. Acesta este rezultatul la care a ajuns Universitatea Exer, in urma studiilor facute cu privire la efectele pe care le are clima asupra vietatilor de pe Terra.
Science News: Potrivit informatiilor stranse de oamenii de stiinta, pana in prezent au disparut de pe suprafata Pamantului mai multe specii de animale decat era prezis initial.
Specialistul Ilya Maclean de la Universitatea Exer considera ca rezultatele la care a ajuns acest studiu reprezinta un semnal de alarma pentru oameni.
"Cel mai grav lucru care s-a putut intampla animalelor de pe Terra a fost omul. Industrializarea si globalizarea au facut ca milioane de animale sa dispara, sa fie inghitite de jungla de asfalt", considera Ilya.
Topirea ghetii din Oceanul Pacific a redus existenta molustelor de la 12, la 3 pe metrul patrat intr-o perioada de timp relativ scurta (1999-2001).
Desi pare nesemnificativ pentru noi, oamenii, acest fapt reprezinta disparitia principalei surse de hrana pentru speciile aflate pe o pozitie superioara in lantul trofic. Si cum totul se leaga in natura, disparitia celei mai mici insecte, duce la disparitia celor mai mari mamifere.
Seceta, schimbarile climatice, si incalzirea globala au provocat "disecari" periculoase in randul amfibienilor ce se afla in Parcul National Yellowstone din SUA: intre 1992-2008 numarul salamandrelor a scazut la jumatate, cel al populatiilor de broasca patata a scazut pana 68%, iar populatia de brotacei americani s-a redus cu 75%.
In Antarctica, putinele vietati care mai traiesc pe pamant au disparut alarmant, iar procentele se apropie de 100%.