Joaca de-a Dumnezeu. "Insamantarea norilor", tehnica ce a starnit controverse printre credinciosi

Ultima actualizare: 13-09-2012 13:01
Laser ploaie

Invocarea divinitatii pentru a aduce nori de ploaie este o practica veche, intalnita si la noi. Insa, probabil satui sa depinda de o forta superioara lor, englezii au inventat o tehnica ce le permite sa creeze stropi de apa in aer.

Daily Mail: Oamenii de stiinta din Marea Britanie au apelat la ajutorul unui laser puternic pentru a produce stropi de apa in aer. "Condensul apei cu laserul" se numeste tehnica ce ar putea sa aduca un nou merit stiintei: ploaia.

Daca ar deveni un succes pe plan mondial, aceasta tehnica ar aduce multe beneficii mai ales tarilor in care precipitatiile sunt o reala problema.

"Insamantarea norilor" este practicata de ceva timp de oamenii de stiinta, dar nu este considerata o tehnica sigura, pentru ca presupune introducerea unor substante precum zapada carbonica, sau iodura de argint in nori, pentru a produce ploaie. Acest substante chimice se elibereaza in atmosfera in acelasi timp cu ploaia si pot dauna mediului inconjurator.

Metoda "condensului aerului cu laserul" este diferita pentru ca poate functiona continuu si nu imprastie in atmosfera substante poluante.

Malurile Rohnului a fost locul in care oamenii de stinta au testat aceasta tehnica. Dupa 133 de ore de incercari s-au creat particule de acid azotic in aer si apoi s-au legat moleculele de apa, insa expertii nu au reusit sa formeze ploaie, dar considera ca sunt pe drumul cel bun.

 "Poate, intr-o buna zi, va fi o metoda pentru atenuarea musonului sau pentru reducerea inundatiilor in anumite zone", a declarat Jerome Kasparian, de la Universitatea din Genova.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO