Consultari fara concluzii. USL vrea mai intai puterea si apoi reforme
Pe langa propunerea de a renunta la doi ani de mandat, presedintele Basescu a mai facut o „oferta" opozitiei: sa ramana un Parlament bicameral, in schimbul urgentarii proiectelor privind reorganizarea administrativa.
Romania Libera: "Noi nu am venit aici pentru compromisuri sau, oricum, nu cu dvs.", a fost laitmotivul Uniunii Social-Liberale, reprezentata la consultarile de la Palatul Cotroceni doar de Victor Ponta si Crin Antonescu. Oferta prezidentiala a fost clara: sa ramana Parlament bicameral, dar cu maximum 300 de alesi, asa cum a rezultat din referendumul din 2009. In schimb, presedintele ar dori ca opozitia sa accepte reorganizarea tarii in opt judete (actualele regiuni de dezvoltare) si revizuirea Constitutiei. In varianta agreata, bineinteles, de seful statului, care-si mentine hotararea de a trimite Parlamentului proiectul de modificare a Legii fundamentale in ciuda deciziei Curtii Constitutionale. „Vreau sa stiti ca sunt hotarat sa nu renunt la problema legata de prezumtia automata ca averile sunt licite, cu atat mai mult cu cat o astfel de prevedere contravine deciziilor UE", le‑a precizat presedintele Traian Basescu liderilor USL. In privinta reorganizarii administrative a tarii, seful statului si-a argumentat decizia cu cifre: 1.245.980 de salariati in administratia centrala si locala, cheltuieli cu salariile in 2010 de 25,4% din veniturile bugetului de stat si cheltuieli materiale de 17,7% din aceleasi venituri. „Deci, aproape jumatate din veniturile bugetului sunt cheltuite cu functionarea aparatului de stat, ceea ce este extrem de mult", a declarat presedintele Traian Basescu. Acesta a subliniat in mai multe randuri ca doreste discutarea celor doua mari subiecte - revizuirea Constitutiei si reorganizarea administrativa - la pachet, astfel incat sa se poata ajunge la un „compromis".
StirileProTV: USL vrea alegeri anticipate. Basescu catre Antonescu: M-am obisnuit cu suficienta dumneavoastra La intalnirea cu seful statului, din delegatia USL au facut parte doar Victor Ponta si Crin Antonescu, chiar daca, initial, conducerea Uniunii a anuntat ca vor fi 15 oameni. De asemenea, din delegatie a lipsit presedintele PC, Daniel Constantin, desi conservatorii fac parte din USL. Traian Basescu: "Avizul Curtii constitutionale va sosi in cursul zilei de maine, din promisiunile pe care le am de la Curte, si voi transmite imediat proiectul de revizuire a Constitutiei la Parlament. Vreau sa stiti ca sunt hotarat sa nu renunt la problema legata de prezumtia automata ca averile sunt licite, cu atat mai mult cu cat o astfel de prevedere contravine deciziilor UE, deciziei din 2005 prin care se stabileste un regim de confiscare rapida a averilor ilicite, sigur, cu binecuvantarea justitiei". Presedintele Traian Basescu le-a propus liderilor USL realizarea unui "compromis", precizand ca cere sprijinul opozitiei pentru revizuirea Constitutiei si pentru reorganizarea administrativ-teritoriale a tarii. "Nu mai putem sa mergem pe ideea: hai sa amanam pentru un an, pentru doi", a spus Traian Basescu.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Evenimentul Zilei: Miza reorganizarii, coborata de Basescu la comune Semne de mediere pe tema reorganizarii dinspre Cotroceni. Cum oferta presedintelui de creare a unui Senat al regiunilor la schimb cu acceptarea celor opt super judete nu a avut ecou la nivelul liderilor USL, presedintele Traian Basescu a anuntat, luni seara, ca nu respinge identificarea unei solutii de mijloc care sa nu puna in vreo situatie dificila nici UDMR, nici PDL. Seful statului a adus un element nou in ecuatia reimpartirii tarii: comasarea comunelor neviabile, nesustenabile financiar. Ideea nu este primita cu seninatate de minoritati. Pe langa disparitia unor scaune de primari si consilieri locali, comasarea comunelor ameninta dreptul acestor etnii de a-si folosi limba materna in administratia locala. In prezent, aceasta prevedere este valabila pentru localitatile unde o etnie are o pondere de minimum 20% din populatie.