"Profetul" Gary Shilling: "Caderea Chinei va fi mare, iar finalul nu este departe"

Ultima actualizare: 21-10-2012 17:39
Intemeietorul Partidului Comunist Chinez, Deng Xiaoping (in tablou)

Investitorul si analistul financiar Gary Shiling este preocupat indeaproape de situatia din China, insa previziunile sale nu sunt deloc optimiste. Acesta este de parere ca starea economica a tarii se va inrautati, chiar daca in prezent nu exista semne.

Business Insider:Independenta pe piata produselor de larg consum este un mit, China este inca dependenta de SUA, iar o mare parte din produsele care se gasesc pe piata chineza sunt de import. Daca Occidentul se confrunta cu o criza economica, acest lucru, mai devreme sau mai tarziu, va fi resimtit si de chinezi.

PIB-ul Statelor Unite este de 14.300.000 de miliarde de dolari, de trei ori mai mare decat al Chinei, insa si datoria externa pe care o au americanii este mult mai mare decat cea a chinezilor, insa pentru a echilibra balanta este nevoie de o crestere sustenabila de 10% anual pentru economia SUA.

Binecunoscuta marfa contrafacuta chinezeasca, ce intra pe piata de 10 ori mai ieftina decat un produs original, va atinge un varf in 2014. Insa acest lucru nu va aduce decat rau economiei chinezesti, care va avea de suferit in urma produselor contrafacute.

O alta problema, care pana acum a fost tinuta sub control a fost natalitatea crescuta. Familiile nu au voie sa faca decat un singur copil. Insa natalitatea nu va mai fi o problema in viitorul apropiat, ci imbatranirea populatiei, deci scaderea fortei de munca.

Inflatia va creste galopant. Deja sunt semne ca locuitorii Chinei nu o duc extraordinar. Doar 20% din cei care sunt platiti de la stat isi pot permite sa isi cumpere o locuinta.

Bula de sapun imobiliara. Statul a facut imprumuturi de miliarde de dolari pe care le-a alocat domeniului constructiilor. Orasele fantoma din China sunt faimoase in intreaga lume.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO