Lipsa jocurilor în natură îi poate afecta pe copii. Idei de activități în natură pentru cei mici și cei mari
Săptămâna verde continuă la PRO TV, iar sâmbătă vorbim despre timpul petrecut în natură, alături de copii și departe de telefoane sau tablete.
În ultimii ani, Organizația Mondială a Sănătății a dat zeci de recomandări despre cât de periculoase sunt dispozitivele electronice la copiii sub 10 ani.
Lipsa activităților în natură îi poate afecta pe copii, atrag atenția psihologii. Părinții ar trebui să organizeze cât mai des plimbări prin pădure sau în parcurile tematice, unde cei mici pot învăța despre natură.
În pădurile din jurul orașelor, la finalul săptămânii își fac apariția grupuri de copii și părinți care se plimbă sau merg cu bicicleta.
Copil: „Eu am vrut să caut cu tăticul meu. M-am uitat bine prin pădure, dar n-am văzut. Iepurași? Nici arici, nici veverițe”.
Tată: „Să vadă și ei lucruri frumoase. Poate să vadă un arici, o veveriță. Să se bucure și el de natură. Să fie ca pe vremea noastră”.
Mămică: „Învață despre insecte, frunze, descoperă. Mi se pare super important să învețe aici. În fața bloculuie este mai complicat. E limitată experiența. Aici este vast”.
În ultimii ani, la noi în țară au apărut parcuri tematice pentru copii. De pildă, la câțiva km de București, o fermă veche s-a transformat într-o atracție turistică.
Marius Vianu, administrator: „Copiii se pot juca în utilaje agricole, să facă trasee, avem animăluțe. Apreciază foarte mult partea aceasta de tradițional și traiul nostru de demult”.
Din păcate țara noastră se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la capitolul activități extrascolare pentru copii. Iar părinții sunt nevoiți să găsescă soluții.
Mămică: „Nu este cazul să-i lăsăm în fața telefoanelor și a ecranelor. Mișcarea este vitală pentru ei. Stăm la țară și suntem obișnuiți cu mișcarea. Dar pentru cei de la oraș cred că este foarte benefic”.
Contactul cu natura îi ajută pe copii să-și dezvolte o gândire sănătoasă, spun psihologii.
Jeni Chiriac, psiholog: „Ne apropiem, ne distrăm, ne reconectăm. Pentru că timpul devine prețios. Fiecare dintre noi suntem sau nu suntem prezenți în casă chiar dacă fizic sunt acolo, iar interacțiunile în natură înseamnă inclusiv să-l stimulezi pe copil cognitiv. Îl poți face atent la diversitatea naturii. Și atunci avem un copil care învață să respecte mediul înconjurător”.
Și care atunci când va deveni adult, va ști să aprecieze o viata in mijlocul naturii.