Ce s-a întâmplat după ce primăria unei comune le-a cerut oamenilor să renunțe la coroanele de flori pentru înmormântări
Locuitorii din comuna arădeană Ghioroc au răspuns pozitiv apelului lansat de primar de a renunţa la tradiţia cumpărării coroanelor de flori la înmormântări.
În schimb, oamenii au fost rugați să aducă donații de bani familiilor îndoliate, astfel că pe lângă faptul că sunt ajutate rudele decedaţilor, cantitatea de deşeuri adunate din cimitire s-a redus cu 70%.
Primarul comunei Ghioroc, Corneliu Popi-Morodan, a spus luni, pentru Agerpres, că de când a lansat acest apel, în urmă cu doi ani, la înmormântări sunt mult mai puţine coroane de flori naturale sau din plastic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Primarul comunei Ghioroc: „Oamenii ajută familiile cu bani și mediul pentru că produc mai puține deșeuri”
„Dacă la înmormântările mai mari erau şi 50 de coroane pe mormânt, acum sunt vreo 15. Când colectăm deşeurile din cimitire nu mai avem trei maşini cu un total de 21 de tone de deşeuri, ci o singură maşină încărcată. Efectele sunt vizibile, oamenii au răspuns acestui apel al nostru şi pe lângă că ajută familiile îndoliate cu bani, oferindu-le în plic sumele cheltuite înainte pe coroane, ei ajută acum şi mediul pentru că produc mai puţine deşeuri, mai ales din plastic", a spus edilul.
Primăria a instalat la capelă inclusiv cutii speciale de colectare a plicurilor cu bani, pe care le deschid rudele îndoliate după înmormântare. Lângă aceste cutii a fost trecut următorul mesaj: „Un plic cu câteva cuvinte de condoleanţe şi o sumă de bani, reprezentând contravaloarea unei coroane de flori, va fi cel mai adecvat mod de a fi alături de familie. În cele mai multe cazuri, membrii familiei nu ştiu cine a adus coroane şi nici nu citesc mesajele de pe panglicile anexate coroanelor. Aducând coroane, cei apropiaţi nu ajută cu nimic familia îndoliată, care, în aceste situaţii, are extrem de multe cheltuieli”.
Prin renunțarea la coroanele de flori la înmormântări, Primăria și-a redus cheltuielile din banul public
Primarul consideră că şi administraţia locală are un câştig, pentru că „s-au redus sumele cheltuite pentru colectarea deşeurilor”.
În toamna anului 2020, apelul primarului Corneliu Popi-Morodan a fost lansat pe reţelele de socializare, spunând că nu va fi interzisă folosirea coroanelor de flori.
„Vrem să nu mai ajungem în postura de a arunca sute de coroane. Recomandăm ca doar familia să aducă coroane, iar ceilalţi să pună un plic cu bani şi câteva cuvinte adresate familiei”, a spus atunci edilul.