Consultări la Cotroceni. Liderul AUR: ”Participăm la aceste consultări din condescendență instituțională”

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis discută astăzi, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în viitorul Parlament, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Știrea este în curs de actualizare!

CITIȚI în acest articol:

-► Programul consultărilor politice
-Cronologia evenimentelor de astăzi - LIVE UPDATE
-►
Liderul AUR George Simion: Participăm la aceste consultări din condescendență instituțională
-► Barna: Suntem optimişti că există o şansă reală pentru o majoritate de centru-dreapta
-► Orban: Am prezentat propunerile PNL - Cîţu premier, preşedinţia Camerei la liberali
-► PSD i-a propus lui Iohannis un ”guvern de uniune națională” condus de medicul Alexandru Rafila
-► Ciolacu: Preşedintele trebuie să accepte nominalizarea PSD pentru funcţia de prim-ministru

-► Ce prevede Constituția în privința desemnării premierului

Şeful statului i-a invitat la consultări pe reprezentanţii PSD, PNL, ai USR-PLUS, AUR şi UDMR, dar şi pe cei ai minorităţilor naţionale.

Citește și
Parlament
Cum va arăta Parlamentul României. Numărul de deputați și senatori pe care îi vor avea marile partide

Consultările au loc după următorul program:

-► ora 11.00: Partidul Social Democrat (PSD)
-► ora 12.00: Partidul Naţional Liberal (PNL)
-► ora 13.00: Alianţa USR PLUS
-► ora 14.00: Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR)
-► ora 15.00: Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)
-► ora 16.00: minorităţile naţionale reprezentate în Parlament

Liderul PSD Marcel Ciolacu a spus deja că social-democrații vor vota în Parlament fie un Guvern minoritar PSD, cu premier Alexandru Rafila, fie un Guvern de uniune naţională, condus tot de Rafila.

Pe de altă parte, reprezentanţii PNL, USR-PLUS şi UDMR au negociat în weekend formarea unei coaliţii de guvernare, însă nu au ajuns la o înțelegere. Așa că liberalii l-au propus pentru funcția de prim-ministru pe Florin Cîţu, iar cei de la USR-PLUS pe Dacian Cioloș.

În schimb, co-preşedintele AUR, George Simion, a declarat că partidul din care face parte nu va accepta o alianță sau o coaliţie cu alte formațiuni.

 

Cronologia evenimentelor - LIVE UPDATE

 

ora 16:00 - Kelemen Hunor, președintele UDMR, a făcut declarații la finalul consultărilor cu președintele Iohannis

 

- Distanța este destul de mare, așa că mi-am permis să dau jos masca.

- Astăzi, la invitația președintelui am fost prezenți la prima rundă de consultări. După rezultatul oficial al votului sunt mai multe formule pentru a asigura stabilitate. Cea mai bună variantă este o coaliție PNL, USR-PLUS și Uniunea Democrată Maghiară din România. Asta ar însemna o majoritate solidă.

- Lucrul cel mai important este să avem un proiect de buget pentru anul viitor, cât mai repede, și să găsim soluții pentru protejarea locurilor de muncă, creșterea investițiilor mari, creșterea economiei, sănătate, educație.

- Am avut discuții preliminare cu colegii din PNL, USR-PLUS. Am încercat să creionăm un program de guvernare. Discuțiile politice au fost extrem de utile, dar trebuie să continuăm, pentru că ieri dimineață ne-am blocat. Cel mai important e să existe încredere între parteneri.

- Dacă mergem doar pe aritmetica parlamentară, vom avea conflict. 

- Noi considerăm că cel care a câștigat cele mai multe mandate în interiorul coaliției trebuie să dea un prim-ministru. Ar fi de dorit să ajungem la o întțelegere cât mai repede.

- Există două propuneri de prim-ministru acum, una a PNL și una a USR-PLUS. Am spus că avem și noi două-trei persoane. Dacă nu se ajunge la nicio concluzie, vom veni și noi cu nume.

- Cel mai important este să găsim un prorgam de guvernare cu care putem merge în fața cetățenilor. 

- Nu cred că un guvern de uniune-națională e o soluție viabilă, de aceea nu am discutat despre această opțiune. 

- Despre traseismul politic: Considerăm că această boală cronică trebuie tratată. Nu primim în coaliție oameni care migrează din alte partide. Asta a fost condiția noastră, considerăm că trebuie să se regăsească în acordul de coaliție. Propunerea noastră e susținută și de USR și de PNL, dar nu am semnat încă nimic.

- Dacă PNL îl va propune pe Ludovic Orban premier, iar președintele va accepta, noi nu ne vom opune.

- Prima țintă e să avem un nou guvern până pe 23 decembrie. Dacă nu se poate, 26-27, dar nu ar trebui să trecem în 2021 cu un guvern interimar.

- PNL trebuie să aibă dreptul de a desemna primul-ministru. Am spus la Cotroceni că e nevoie de un guvern politic, condus de un om politic, nu de un tehnocrat (Dacian Cioloș).

- Despre propunerea PSD de premier (Alexandru Rafila): Nu văd cum ar funcționa un guvern de mare coaliție în acest moment, când există alte majorități mai coerente decât un guvern de uniune națională.

- Litera constituției e foarte clară: dacă cineva are 50%+un vot, președintele e obligat să îi dea partidului dreptul de a forma Guvernul. Dacă nu e îndeplinită această condiție, președintele face consultări și poate propune, zic eu, orice premier.

- Un Guvern minoritar este un risc inutil. Nu ar rezista nici jumătate de an. După opt ani de instabiltiate politică, cu 12 guverne, orice om responsabil are obligația de a găsi o formulă stabilă, prin care se poate guverna și se pot da răspunsurile necesare. Ar fi o aventură iresponsabilă să încerci un guvern minoritar.

 

ora 15.00 Liderul AUR: Participăm la aceste consultări din condescendență instituțională

Copreşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a declarat că a venit la întâlnirea de la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis ”din condescendență instituțională”. El a anunțat că propunerea AUR de prim-ministru este Călin Georgescu.

"Propunerea AUR pentru postul de prim-ministru, văzând că partidele de pe locul unu, doi şi trei nu au venit cu nume convingătoare, am hotărât noi să propunem ţării un nume de prim-ministru, domnul Călin Georgescu. Aş vrea să mă adresez alegătorilor PSD, dacă sunt mulţumiţi de propunerea pe care PSD a făcut-o şi să facă o comparaţie între Alexandru Rafila, cel care a fost de acord cu închiderea noastră în case şi cu măsuri abuzive împotriva bătrânilor noştri, să-l compare pe Alexandru Rafila cu Călin Georgescu", a precizat Simion.

El a adăugat că ceea ce îl recomandă pe Călin Georgescu pentru această funcţie sunt experienţa internaţională şi cele trei elemente pe care AUR le cere de la conducătorii României - "să fie patrioţi, iubitori de neam, să fie cinstiţi, integri şi să fie buni profesionişti".  

ora 14.30 Barna: Suntem optimişti că există o şansă reală pentru o majoritate de centru-dreapta

Copreşedintele USR PLUS, Dan Barna, a declarat că în urma consultărilor de la Palatul Cotroceni alianţa este optimistă în ce priveşte şansele constituirii unei majorităţi de centru-dreapta stabile şi echilibrate.

"I-am transmis preşedintelui poziţia consecventă a USR PLUS. A fost un mesaj în care ne-am exprimat aşteptarea şi decizia de a intra într-o coaliţie prin care să construim, nu să facem încă o improvizaţie similară cu cele de 30 de ani. A fost un mesaj prin care noi am spus foarte clar că este important ca această coaliţie, care se va forma în perioada următoare - şi transmitem acest mesaj - suntem foarte optimişti că vom ajunge la o soluţie. După consultările de astăzi suntem optimişti că e o şansă reală pentru România să avem o majoritate de centru-dreapta stabilă şi echilibrată. Acesta a fost mesajul pe care l-am transmis. Este important ca această coaliţie să nu fie una pentru şase luni, pentru un an de zile, ci să fie o coaliţie cu potenţial de a guverna România patru ani de zile şi de a face acele reforme atât de importante", a afirmat Dan Barna.  

ora 13.15 Orban: Am prezentat propunerile PNL - Cîţu premier, preşedinţia Camerei la liberali

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că i-a prezentat preşedintelui Klaus Iohannis propunerea pentru funcţia de premier, Florin Cîţu, în timp ce el a fost propus pentru a prelua şefia Camerei Deputaţilor.

 

"Am participat la consultările declanşate de preşedintele Klaus Iohannis. (...) I-am prezentat domnului preşedinte că PNL rămâne dedicat obiectivului de a forma un guvern de centru dreapta care să poată să asigure dezvoltarea României, reformarea sistemelor publice şi saltul economic de care are nevoie. (...) I-am prezentat preşedintelui că propunerea noastră pentru funcţia de premier este în persoana domnului Florin Cîţu. De asemenea, cealaltă componentă a mandatului, şi anume aceea ca preşedinţia Camerei Deputaţilor să fie deţinută de preşedintele Partidului Naţional Liberal", a afirmat Orban după consultări.

El a mai spus că PNL nu este de acord cu participarea PSD la guvernare. 

ora 12.15 PSD a propus un ”guvern de uniune națională” condus de medicul Alexandru Rafila

Președintele PSD Marcel Ciolacu a a firmat, după consultările de la Cotroceni, că preşedintele Klaus Iohannis a recunoscut că alegerile au fost câştigate de PSD şi a felicitat această formaţiune.

PSD l-a propus pe Alexandru Rafila pentru funcţia de premier, şeful statului apreciind că este o propunere ”onorabilă”. PSD i-a propus preşedintelui un guvern de uniune naţională.

”Partidul Social Democrat a câștigat alegerile. În spiritul Constituției, Partidul Social Democrat, dacă se conturează un guvern de uniune națională, vine cu propunerea de prim-ministru. Propunerea noastră și validată de forurile partidului este domnul doctor Alexandru Rafila.” - a declarat Ciolacu.

ora 11.00 Președintele Klaus Iohannis a început consultările cu PSD. Din delegația social-democraților fac parte Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Sorin Grindeanu, Gabriela Firea și Vasile Dîncu. 

 

"Tema discuţiei de astăzi este evidentă. Doresc să ştiu opinia dumneavoastră despre formarea unei majorităţi, o variantă, doi - despre formarea unui Guvern şi alte probleme pe care doriţi să mi le prezentaţi", a spus Iohannis în debutul consultărilor. 

ora 10.30 Ciolacu: Domnul preşedinte Iohannis, astăzi trebuie să înţeleagă faptul că a pierdut aceste alegeri

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, înainte de a participa la consultările de la Cotroceni, că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să accepte că a pierdut alegerile şi să-l desemneze pe Alexandru Rafila pentru a forma viitorul guvern.

”Mergem astăzi la Cotroceni cu un mandat clar dat de către români. Electoratul a sancţionat fosta guvernare condusă de domnul Orban şi de domnul preşedinte Iohannis. Domnul preşedinte Iohannis astăzi trebuie să înţeleagă faptul că a pierdut aceste alegeri şi trebuie să accepte nominalizarea PSD în persona domnului prof. dr. Alexandru Rafila să fie viitorul prim-ministru desemnat”, a spus Ciolacu.

marcel ciolacu

El a mai precizat că delegaţia PSD îi va înmâna preşedintelui şi Programul de guvernare.

Ce prevede Constituția în privința desemnării premierului

 

Potrivit articolului 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Prim-ministrul, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul. Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.

Rafila, propunerea lansată de PSD

 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că va participa la consultările cu şeful statului, Klaus Iohannis, propunerea social-democraţilor pentru funcţia de premier fiind medicul Alexandru Rafila.

"Luni suntem primul partid invitat la Cotroceni. Voi merge însoţit de colegii mei. Nu voi putea să fiu însoţit de domnul profesor Rafila, deoarece în continuare este în izolare la domiciliu", a anunţat Ciolacu, joia trecută, după şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD.

Din delegaţia PSD care va participa la consultările de la Cotroceni fac parte Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Sorin Grindeanu, Gabriela Firea şi Vasile Dîncu.

Liberalii l-au nominalizat pe Cîțu

 

Liberalii merg la consultările de la Cotroceni cu propria propunere de premier - actualul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu.

Delegaţia PNL pentru consultările de la Palatul Cotroceni va fi compusă din liderul formaţiunii, Ludovic Orban, premierul propus, Florin Cîţu, prim-vicepreşedinţii Raluca Turcan şi Rareş Bogdan. Vor mai fi prezenţi la consultări şi secretarul general al formaţiunii, deputatul Robert Sighiartău, precum şi liderul organizaţiei judeţene Prahova, Iulian Dumitrescu.

Dan Barna, Dacian Cioloş, Dragoş Tudorache, Cătălin Drulă şi Cosette Chichirău vor reprezenta Alianţa USR PLUS la consultările de luni de la Palatul Cotroceni.

De altfel, liberalii negociază cu USR PLUS şi UDMR formarea unei coaliţii de guvernare. Până acum, Alianţa USR PLUS a avut şi ea o propunere de prim-ministru - pe europarlamentarul Dacian Cioloş.

Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR s-au întâlnit, săptămâna trecută, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, iar sâmbătă reprezentanţii acestor formaţiuni au început negocierile pentru formarea coaliţiei de guvernământ.

Duminică, purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedus Csilla, anunţa că runda de negocieri cu reprezentanţii PNL şi USR PLUS de la Vila Lac s-a încheiat, în condiţiile în care nu s-a putut conveni asupra persoanei premierului, astfel încât liberalii şi USR PLUS îşi vor prezenta candidaţi proprii pentru funcţia de prim-ministru la consultările convocate la Palatul Cotroceni.

Cu cine merge AUR la consultări

 

Şi Alianţa pentru Unirea Românilor va merge luni, la Palatul Cotroceni, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea viitorului premier. Din delegaţie fac parte George Simion, Claudiu Târziu, Ringo Dămureanu, Dan Tanasă, Diana Şoşoacă.

Duminică, George Simion, copreşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, spunea că AUR va revoluţiona clasa politică românească şi nu va face alianţă sau coaliţie "nici cu stânga, nici cu dreapta".

În urmă cu o săptămână, vicepreședintele partidului Alianța pentru Unirea Românilor, Dorin Lulea, anunța că propunerea lor pentru funcția de premier este Călin Georgescu, ”un român patriot”.

Varujan Pambuccian, reprezentantul Uniunii Armenilor din România, a anunţat că va participa luni la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, unde va prezenta priorităţile şi proiecţiile minorităţilor naţionale pentru următorii patru ani.

El a declarat că, pentru a se discuta susţinerea unei coaliţii de guvernare, trebuie constituit noul grup al minorităţilor naţionale din Parlament.

"Mai degrabă vom discuta cu preşedintele lucruri mari, care ne interesează, chestiuni de proiecţii pentru următorii patru ani. Să vedem acum ce va propune preşedintele, pentru că dânsul ne-a invitat, dânsul are iniţiativa'', a precizat Varujan Pambuccian.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Rezultate finale BEC alegeri parlamentare 2020. Procentele obținute de partide
Rezultate finale BEC alegeri parlamentare 2020. Procentele obținute de partide

Rezultatele finale pentru alegerile parlamentare 2020, anunțate de BEC (Biroul Electoral Central), confirmă că PSD a obţinut cele mai multe voturi, urmat de PNL, USR-PLUS, AUR şi UDMR.

Cum va arăta Parlamentul României. Numărul de deputați și senatori pe care îi vor avea marile partide
Cum va arăta Parlamentul României. Numărul de deputați și senatori pe care îi vor avea marile partide

Partidele politice sunt în febra negocierilor pentru formarea Guvernului. Deşi orgoliile şi pretenţiile sunt mari, rezultatele nu prea lasă mult loc de discuţii.

Rezultate alegeri parlamentare 2020 pe județe. Cine a candidat şi cine a fost ales în fiecare judeţ
Rezultate alegeri parlamentare 2020 pe județe. Cine a candidat şi cine a fost ales în fiecare judeţ

Alegerile parlamentare din 6 decembrie s-au încheiat, iar acum încep să apară rezultatele. În lista de mai jos vezi ce s-a votat în fiecare judeţ al României.

Recomandări
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”
Ciolacu n-ar mai vrea o dată premier, iar partidele fug de responsabilitatea Finanțelor. Ce s-a negociat: ”Am mâncat cozonac”

După nenumărate tensiuni, PSD, PNL și UDMR ar putea ajunge curând la un acord în coaliție. Sâmbătă au purtat noi negocieri la Parlament, pentru a definitiva lista cu ministere.  

Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul
Noul Parlament a fost învestit oficial. Motivul ciudat pentru care toți senatorii UDMR au depus de două ori jurământul

Aleșii din actuala legislatură au depus sâmbătă jurământul. Lucrurile s-au complicat puțin în Senat, unde parlamentarii UDMR au fost nevoiți să se întoarcă la pupitru pentru că le-a lipsit un pasaj important din text.

INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”
INTERVIU cu Aura Șova, câștigătoarea ”Vocea României 2024”: ”M-am făcut arhitect ca să pot să fac un azil de bătrâni”

Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. După săptămâni în care vocea ei a răsunat în toate etapele show-ului, telespectatorii au decis ca trofeul și premiul în valoare de 100.000 de euro să ajungă la concurenta din echipa lui Tudor Chirilă..