Vlad Voiculescu, după criticile SUA: Am citit răspunsul celor doi derbedei aflaţi în fruntea Parlamentului
Fostul ministru al Sănătăţii în Cabinetul Cioloş, Vlad Voiculescu, comentează răspunsul preşedinţilor celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, la comunicatul Departamentului de Stat al SUA pe tema legilor justiţiei.
El a început o postare pe Facebook prin a spune că a citit "răspunsul celor doi derbedei aflaţi în fruntea Parlamentului" şi că "atât tonul, cât şi conţinutul sunt de o gravitate extremă". Voiculescu mai apreciază că această reacţie aminteşte de perioada ceauşistă şi ataşează şi o fotografie a lui Nicolae Ceauşescu din perioada "când încă se credea nemuritor şi atotputernic şi mândru, şi suveran".
"Am citit răspunsul celor doi derbedei aflaţi în fruntea Parlamentului la declaraţia Departamentului de Stat al SUA. Atât tonul cât şi conţinutul sunt de o gravitate extremă şi parcă venite din alte timpuri... cele în care "agenturilii străine" erau de vină pentru tot ce se întâmpla rău la noi. SUA nu sunt partenerul strategic al Parlamentului sau al parlamentarilor României. Nici al Guvernului, şi nici măcar al Preşedintelui. Statele Unite ale Americii sunt partenerul strategic al poporului român", scrie Vlad Voiculescu, continuând: "Dacă poporul român va permite acestor derbedei să îl reprezinte, să îl întoarcă din drum şi să îl ducă spre groapa istoriei... atunci da, probabil că asta merită. Probabil că asta merităm".
În opinia sa, "fără Parteneriat Strategic cu SUA (pe care cei doi îl pun în pericol), fără UE (pe care cei doi o ignoră) şi fără NATO, suntem într-un tren care merge spre beznă".
"Cu haltă la Moscova, eventual", subliniază Vlad Voiculescu.
El avertizeaă că "nu suntem buricul lumii" şi că "lumea nu stă în loc după noi şi nimeni nu are răbdare nelimitată cu derbedeii".
"Cu siguranţă nu atunci când se dovedesc a fi lipsiţi de morală sau pur şi simplu proşti", ţine el să precizeze.
Voiculescu afirmă că, "la fel cum la şcoală, pentru derbedeii clasei există note mici, corigenţă şi examene în toamnă... aşa există în democraţie proteste de toate felurile, iar în diplomaţie comunicate aspre ale ambasadelor şi ale guvernelor ţărilor partenere, aşa cum a fost cel de aseară".
"După asta, dacă derbedeul este imoral sau prost, urmează repetenţia. Adică momentul acela când clasa se desparte de derbedeu", consideră fostul ministru al Sănătăţii, adăugând că "pentru derbedeul prost este absolut necesar să fie şi mândru de asta".
"Se poate proclama chiar suveran ... şi nimeni nu-l va contrazice, pentru că nimănui nu-i va mai păsa. Mai devreme sau mai târziu însă, va ajunge vai de capul lui... şi toţi îl vor trata ca ceea ce este: un prost. Cu sau fără fes de dac", conchide el.
La finalul postării, este o fotografie a lui Nicolae Ceauşescu, a cărei explicaţie este: "Tovarăşul Ceauşescu, în August 1989, când încă se credea nemuritor şi atotputernic. Şi mândru, şi suveran".
Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, au dat publicităţii un comunicat în care susţin că ”Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiţiei”.
”Dorim să subliniem că, în orice discuţie cu partenerii noştri trebuie să plecăm de la un principiu constituţional fundamental, acelaşi în SUA şi în România, potrivit căruia dezbaterile, deciziile şi voturile din Parlament se desfăşoară în numele suveranităţii poporului şi nu pot face obiectul niciunei forme de presiune. Statele Unite ale Americii trebuie să aibă încredere în Parlamentul României care urmăreşte să consolideze independenţa sistemului judiciar şi eliminarea influenţelor politice în funcţionarea justiţiei”, susţin Tăriceanu şi Dragnea.
Departamentul de Stat al SUA a transmis luni seară un comunicat prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi cere Parlamentului să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.