Războiul cuvintelor Dragnea, Tăriceanu - Statele Unite. Analiști: În joc este securitatea României

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 28 Noiembrie 2017 19:34
Categorie: Stirileprotv iti recomanda

Schimb dur de mesaje la cel mai înalt nivel între ţara noastră şi Statele Unite.

 

Într-un comunicat fără precedent pentru relaţiile diplomatice dintre cei doi aliaţi, Departamentul American de Stat le-a transmis luni seară politicienilor de la putere să renunţe la modificările legilor Justiţiei: "îndemnăm insistent Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei".

Fără să apară în faţa camerelor, printr-un comunicat de presă semnat doar de ei, şefii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au răspuns că modificarea legilor Justiţiei va continua. Analiştii spun că în joc este securitatea României.

Departamentul de Stat American a punctat mai ferm ca niciodată în comunicatul său numit "România, propuneri care afectează independenţa justiţiei":

"Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere modificări legislative care ar putea submina lupta împotriva corupţiei. Aceasta legislaţie ar ameninţa progresul făcut în ultimii ani” mai scriu oficialii americani.

Cel mai dur şi apăsat mesaj este însă acesta: ”Îndemnăm insistent Parlamentul să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei."

Departamentul de Stat înseamnă Guvernul Statelor Unite, aşadar mesajul vine clar de la administraţia din Washington. Coincidenţă sau nu, marți niciunul dintre liderii PSD sau ALDE nu au fost văzuţi în public.

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au semnat însă o scrisoare în care susţin că Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul Statelor Unite: "Declaraţia nu pare să fie rezultatul unei analize echilibrate şi obiective”, scriu aceştia. Ba chiar o consideră "de neînţeles ca natura şi formă”.

Mai mult, şefii Camerelor din Parlament susţin că în România au loc frecvent abuzuri care nu ar fi acceptate nici în SUA. Aceştia continuă cu afirmaţii oficiale foarte grave şi anume că în România procurorii îşi permit să prezinte interceptări măsluite sau să şantajeze judecătorii.

Dragnea şi Tariceanu vorbesc în comunicat de un aşa-zis "câmp tactic" al serviciilor de informaţii care intervine în sala de judecată. În ciuda oricăror critici sau chiar a avizelor negative primite de la CSM, cei doi afirmă că există o dezbatere largă pe aceste legi. Dezbatere pe care însă chiar preşedintele Iohannis o numea de curând "un dialog al surzilor"

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, susţine la rându-i ca subiectul nu ar fi trebuit să-i surprindă pe cei doi.

Hans Klemm: "Nu ar trebui să fie o surpriză comunicatul de ieri al Departamentului de Stat. Ceea ce s-a întâmplat ieri a fost din nou expresia îngrijorării SUA privind măsurile care pot duce la anularea progresului uimitor făcut de România până acum.

Pe 29 august, ambasada a dat un comunicat în care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de propunerile Ministerului Justiţiei. În document nu scria "aşa cred ambasadorul Klemm sau Ambasada SUA", scria că ”Statele Unite ale Americii sunt preocupate de statul de drept."

Analiştii spun că acest comunicat al Departamentului de Stat American este un semnal puternic atât pentru România, cât şi pentru ţările din regiune.

Cristian Tudor Popescu: "S-a aflat cine e statul paralel, că până acum nu ni s-a spus de către domnii din coaliţia de guvernare. S-a vorbit de acest stat paralel fără să ştim cine e. Acum aflăm că statul paralel e mai multe, adică e Statele Unite ale Americii. Ce face în Parlament această gaşcă este o ticăloşie, încearcă în mod evident să-şi salveze şefii din vizorul justiţiei, pentru asta fiind dispuşi să arunce România oriunde şi în special spre despotismele slavo-asiatice din Est."

Dacă au ajuns aici, la o declaraţie publică, oficialii de la Washington au epuizat toate celelalte canale de comunicare diplomatice, iar situaţia este tensionată, mai spun specialiştii.

Cristian Diaconescu, analist de politică externă: "Pentru ei, pachetul legislativ aflat în Parlament încalca separaţia dintre puterile statului - între politic şi justiţie, de la această evaluare nu se va întoarce partea americană.

Deci trebuie găsită o soluţie, atât în Alianţa Nord Atlantică, cât şi în capacitatea de desfăşurare în zonă, SUA este principalul contributor la apărarea României, ca s-o spun cât se poate de clar: în faţa unor astfel de teme, orice alt subiect, după părerea mea, păleşte."

Diplomaţii americani au atras atenţia în repetate rânduri demnitarilor romani, ori de câte ori au existat atacuri la adresa justiţiei. Parteneriatul între SUA şi România poate fi influenţat de nerespectarea statului de drept, potrivit diplomaţilor.

Reacția lui Predoiu la mesajul Departamentului de Stat al SUA: ”Nu pot să accept tonul pe care vorbeşte României”
Reacția lui Predoiu la mesajul Departamentului de Stat al SUA: ”Nu pot să accept tonul pe care vorbeşte României”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cristian Tudor Popescu
CTP, despre ieșirile furioase ale Serenei Williams, în finala US Open: „I-a dat cu stadionul în cap japonezei Osaka”
Povestea singurei femei chirurg din sud-estul Europei care face transplant de ficat
Povestea românului care a câștigat de 14 ori la loto. Ce formulă a descoperit
CTP, despre planul lui Tudorel Toader în Justiție: ”Acesta e obiectivul lui cel mai important”
CTP, despre ”momentul emblematic” din Piața Victoriei: ”N-a intervenit niciunul!”
Rareș Năstase, despre proteste: ”I-am văzut pe jandarmi foarte ciudat organizați”
sclavă sexuală
Infernul prin care a trecut o româncă. Răpită pe stradă în Londra și transformată în sclavă sexuală
Politico: Satul din România unde oamenii nu se mai întorc
Guvernul grec, acuzat că a comis ”mii de erori”. Focul, pus de un localnic, care a vrut să-și ascundă urmele
BIAS 2018. Spectacol aviatic impresionant, pe Aeroportul Băneasa. VIDEO
Eclipsa de lună de pe 27 iulie 2018. VIDEO cu spectacolul cosmic
Raport critic al SUA pentru România cu privire la ”eforturile de după ianuarie 2017 de a submina DNA”