Victor Ponta: Pragul electoral va fi scos din Legea alegerilor parlamentare
Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, ca pragul electoral va fi scos din Legea alegerilor parlamentare, printr-un amendament depus la Camera Deputatilor, care este si forul decizional.
Ponta a spus ca, martea viitoare, Comisia juridica din Camera Deputatilor va finaliza raportul la Legea alegerilor parlamentare, in raport urmand a se introduce un amendament prin care pragul electoral va fi eliminat.
Presedintele PSD a admis ca criticile privind mentinerea pragului electoral au fost intemeiate si a precizat ca nu poate fi privat candidatul care obtine majoritatea intr-un colegiu de accederea in Parlament. El a spus ca USL va sustine, totodata, si amendamentele facute de grupul minoritatilor nationale, privind alegerea celor 18 reprezentanti in Parlament ai minoritatilor.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Ponta si-a exprimat speranta ca saptamana viitoare Legea alegerilor parlamentare sa fie adoptata de Camera si sa mearga spre promulgare.
Presedintele PSD a precizat ca liderii de grup au primit de la conducerea USL sarcina convocarii Camerei si Senatului pe 21 si pe 22 mai, respectiv luni dupa-amiaza si marti dimineata, pentru a dezbate la Senat Legea energiei, o obligatie restanta de la Guvernul Ungureanu, si la Camera Legea alegerilor parlamentare.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, ca este de acord cu eliminarea totala din legea votului uninominal pur a pragului electoral, pe modelul Marii Britanii, care simplifica lucrurile si genereaza sistemul cu doua formatiuni mari in Parlament. "O asemenea formula simplifica lucrurile, in sensul ca ea genereaza si intretine, dupa exemplul Marii Britanii, sistemul cu doua mari partide, cu doua forte politice", a spus presedintele liberal.
Senatorul PNL Ioan Ghise, membru in Comisia juridica, a declarat miercuri ca, prin pastrarea pragului electoral in legea uninominalului pur votata de plen marti, candidatii isi asuma riscul trecerii pragului de catre partide, legea avantajand partidele mari.
", a spus Ghise.
Europarlamentarul PDL Cristian Preda a atentionat ca legea votului uninominal adoptata marti in Senat elimina distribuirea mandatelor catre independenti si, prin mentinerea pragului electoral, permite accesul in Parlament a celor care nu au castigat colegiul.
Preda a scris, pe blogul sau, ca legea aprobata de Senat si asumata de catre premierul Victor Ponta, contine doua erori.
"Prima este legata de mentinerea pragului electoral. Daca regula first pass the post e introdusa, pragul nu mai are sens. Daca s-ar mentine un prag la scara nationala, atunci e evident ca s-ar continua practica inventata in 2008, in virtutea careia au primit mandate cei clasati pe 2 sau pe 3. Uninominalul ar fi, deci, impur", scrie Preda.
El atragea atentia ca "a doua eroare priveste candidaturile independente".