Alegeri parlamentare 2012. USL vrea sa modifice LEGEA ELECTORALA si sa promoveze "uninominalul pur"

Ultima actualizare: 26-10-2012 06:19

Senatul a adoptat marti initiativa USL prin care se propune modificarea legii electorale astfel incat, la parlamentare, sa castige mandate de deputati sau senatori candidatii care intrunesc cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza.

Camera Deputatilor este forul decizional.

Senatorii au inceput marti dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si a Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale 215/2001 si a Legii 393/2004 privind Statutul alesilor locali, care ii are ca initiatori pe copresedintii USL, Crin Antonescu si Victor Ponta.

Textul legislativ prevede ca, la nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidatilor care apartin unui competitor electoral care a intrunit pragul electoral si care au obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate in colegiul uninominal in care au candidat. Potrivit proiectului, atribuirea mandatelor de deputat si senator se face intr-o singura etapa, la nivelul colegiilor uninominale.

Initiatorii mai propun ca, in caz de balotaj, sa se organizeze un nou tur de scrutin, la doua saptamani de la primul tur, la care vor participa numai candidatii aflati in situatie de balotaj. In al doilea tur de scrutin urmeaza sa fie declarat ales candidatul care a obtinut numarul cel mai mare de voturi valabil exprimate.

Victor Ponta le-a cerut senatorilor, in timpul dezbarilor sa voteze acest proiect, care este extrem de important, fundamental pentru sistemul electoral. El a explicat ca a facut acesta propunere legislativa in considerarea criticilor facute dupa alegerile parlamentare din anul 2008, in legatura cu modul in care au fost alesi deputatii si senatorii.

Potrivit afirmatiilor sale, aceasta propunere legislativa va presupune o limpezire a scenei politice si o intarire a legaturii directe dintre cel care castiga colegiul si cei care l-au votat.

"In aceasta perioada, in Romania, ca si in intreaga Europa, miscari politice populiste, miscari politice cu foarte putina responsabilitate fata de ceea ce inseamna treburile si viitorul tarii, pot castiga printr-un vot proportional o reprezentare parlamentara care, indiferent de momentul actual si mai ales de momentul de dupa alegeri, va influenta in sens negativ continuarea democratica si, pana la urma, deciziile politice pe care Romania le va adopta", a spus acesta.

El a apreciat ca daca acest proiect va fi adoptat in Parlament vor intra "forte politice responsabile". La sarsitul interventiei sale, premierul a precizat ca Guvernul sustine adoptarea acestei initiative legislative.

La randul sau, senatorul PNL Crin Antonescu le-a cerut senatorilor sa voteze aceasta initiativa legislativa, el aratand ca alte sisteme electorale au inconvenientul ca genereaza "realitatea sau macar impresia" unor parlamentari de grade diferite, de legitimitati diferite.

"Formula din 2008 s-a dovedit poate cea mai proasta, nu multumeste pe nimeni, face o dreptate, in fond, tot proportionalitatii, dar transforma intr-o loterie inacceptabila, generatoare de frustrari pentru alegatori si pentru candidatii castigatori care nu primesc mandate", a spus liberalul.

Potrivit afirmatiilor sale, adoptarea acestui proiect ar conduce catre "o asezare, o sedimentare pe baze solide, pe baze principial-doctrinare" a scenei politice romanesti.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO