Vicepreședinte PSD: Se ridică întrebarea privind obiectivitatea mecanismului de evaluare MCV

PSD sigla
Inquam Photos / Octav Ganea

Gabriel Zetea, vicepreședintele PSD, consideră că raportul MCV nu reflectă realitatea și este defavorabil României din mai multe motive, dar în primul rând datorită faptului că nu au fost corect evaluate argumentele prezentate.

Deși raportul MCV nu ne este favorabil, țara noastră va continua eforturile susținute pentru a depăși disensiunile menționate și va continua să coopereze în mod principial și deschis cu forurile UE, în vederea clarificării aspectelor invocate.

Autoritățile române dau în continuare dovadă de deschidere, implicare și cooperare, deși nu-și însușesc argumentele invocate în susținerea celor opt recomandări suplimentare, introduse ca pretexte ale afectării ireversibilității progreselor în Justiție. În contextul menționat, se ridică întrebarea legitimă privind obiectivitatea mecanismului de evaluare MCV, buna credință și echidistanța poziției Comisiei Europene, care pune la îndoială progresele evidente și semnificative înregistrate de România”, arată vicepreședintele PSD Gabriel Zetea, potrivit unui comunicat de presă.

Și ministrul Sănătății, Sorina Pintea susține că recomandările 1 și 2 pe Legile Justiției se referă la suspendarea imediată a implementării legilor justiției și a ordonanțelor de urgență subsecvente, deși aceste legi sunt în vigoare și au produs deja efecte juridice, fiind deplin constituționale, potrivit poziției Curții Constituționale a României.

”Pe de altă parte, raportul MCV, Comisia de la Veneția și Raportul GRECO au în vedere câteva prevederi punctuale scoase din context și nu ansamblul legilor justiției. În ceea ce privește procedurile de numire și de revocare în curs, acestea s-au desfășurat și se desfășoară cu respectarea normelor legale în vigoare, având la bază deciziile relevante în domeniu, emise de Curtea Constituțională. O altă recomandare este numirea de urgență de către CSM a conducerii interimare a Inspecției Judiciare, un obiectiv care nu poate fi realizat acum, dat fiind că procedura de concurs prin care CSM numește conducerea Inspecției Judiciare, este suspendată printr-o hotărâre a instanței.

Citește și
viorica dancila
Viorica Dăncilă s-a declarat "dezamăgită şi revoltată" de concluziile raportului MCV
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

În ceea ce privește caracterul consultativ al avizelor CSM în cadrul procedurilor de numire/revocare a procurorilor de rang înalt, acest aspect a fost validat tot prin decizie a Curții Constituționale. Deoarece amendamentele la Codul penal și Codul de procedură penală sunt în procedură parlamentară urmând să fie puse în acord cu deciziile Curții Constituționale, practica juridică prevede că nu poate fi luată în discuție implementarea unor prevederi care nu sunt în vigoare”, afirmă ministrul Sănătății, Sorina Pintea, conform sursei citate.

Reacția liderilor PSD vine după ce, marți, Comisia Europeană a recomandat României, în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor Justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).

Evoluţiile din ultimele 12 luni din România pun sub semnul întrebării sau dau înapoi unele progrese din ultimii zece ani, motiv pentru care Comisia Europeană a venit cu opt noi recomandări în cadrul raportului MCV pentru România”, a declarat, la Strasbourg, prim-vicepreşedintele executivului comunitar, Frans Timmermans.

De asemenea, tot marţi, Parlamentul European a adoptat rezoluţia nelegislativă privind statul de drept în România, cu 473 voturi pentru, 151 de voturi împotrivă şi 40 de abţineri, un text care afirmă “profunda preocupare” a eurodeputaţilor faţă de reforma legislaţiei judiciare şi penale din România şi “condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a forţelor de poliţie în timpul protestelor de la Bucureşti” din luna august.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
PSD vrea să conteste raportul MCV la Curtea Europeană de Justiție
PSD vrea să conteste raportul MCV la Curtea Europeană de Justiție

Partidul Social Democrat vrea să conteste raportul MCV prezentat marți în Parlamentul European la Curtea Europeană de Justiție.

Viorica Dăncilă s-a declarat
Viorica Dăncilă s-a declarat "dezamăgită şi revoltată" de concluziile raportului MCV

Premierul Viorica Dăncilă s-a declarat "revoltată şi dezamăgită" de concluziile raportului MCV al Comisiei Europene privind România pe motiv că argumentele Guvernului României nu ar fi fost luate în seamă la elaborarea documentului, relatează Agerpres.

Iordache, despre raportul MCV: CE dovedeşte dispreţ total faţă de întreaga ordine de drept din România
Iordache, despre raportul MCV: CE dovedeşte dispreţ total faţă de întreaga ordine de drept din România

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, este de părere că implementarea solicitărilor Comisiei Europene din MCV, pe care acesta le consideră "absurde", ar bloca întreaga justiţie din România.

Raportul tehnic MCV:
Raportul tehnic MCV: "Ministrul Justiţiei poate schimba toţi procurorii DNA"

Documentul publicat marţi conţine critici dure la adresa măsurilor adoptate în ultimul an în domeniul justiţiei.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.