Vicepreședinte PSD: Se ridică întrebarea privind obiectivitatea mecanismului de evaluare MCV
Gabriel Zetea, vicepreședintele PSD, consideră că raportul MCV nu reflectă realitatea și este defavorabil României din mai multe motive, dar în primul rând datorită faptului că nu au fost corect evaluate argumentele prezentate.
”Deși raportul MCV nu ne este favorabil, țara noastră va continua eforturile susținute pentru a depăși disensiunile menționate și va continua să coopereze în mod principial și deschis cu forurile UE, în vederea clarificării aspectelor invocate.
Autoritățile române dau în continuare dovadă de deschidere, implicare și cooperare, deși nu-și însușesc argumentele invocate în susținerea celor opt recomandări suplimentare, introduse ca pretexte ale afectării ireversibilității progreselor în Justiție. În contextul menționat, se ridică întrebarea legitimă privind obiectivitatea mecanismului de evaluare MCV, buna credință și echidistanța poziției Comisiei Europene, care pune la îndoială progresele evidente și semnificative înregistrate de România”, arată vicepreședintele PSD Gabriel Zetea, potrivit unui comunicat de presă.
Alegeri 2024
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
Și ministrul Sănătății, Sorina Pintea susține că recomandările 1 și 2 pe Legile Justiției se referă la suspendarea imediată a implementării legilor justiției și a ordonanțelor de urgență subsecvente, deși aceste legi sunt în vigoare și au produs deja efecte juridice, fiind deplin constituționale, potrivit poziției Curții Constituționale a României.
”Pe de altă parte, raportul MCV, Comisia de la Veneția și Raportul GRECO au în vedere câteva prevederi punctuale scoase din context și nu ansamblul legilor justiției. În ceea ce privește procedurile de numire și de revocare în curs, acestea s-au desfășurat și se desfășoară cu respectarea normelor legale în vigoare, având la bază deciziile relevante în domeniu, emise de Curtea Constituțională. O altă recomandare este numirea de urgență de către CSM a conducerii interimare a Inspecției Judiciare, un obiectiv care nu poate fi realizat acum, dat fiind că procedura de concurs prin care CSM numește conducerea Inspecției Judiciare, este suspendată printr-o hotărâre a instanței.
În ceea ce privește caracterul consultativ al avizelor CSM în cadrul procedurilor de numire/revocare a procurorilor de rang înalt, acest aspect a fost validat tot prin decizie a Curții Constituționale. Deoarece amendamentele la Codul penal și Codul de procedură penală sunt în procedură parlamentară urmând să fie puse în acord cu deciziile Curții Constituționale, practica juridică prevede că nu poate fi luată în discuție implementarea unor prevederi care nu sunt în vigoare”, afirmă ministrul Sănătății, Sorina Pintea, conform sursei citate.
Reacția liderilor PSD vine după ce, marți, Comisia Europeană a recomandat României, în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor Justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).
“Evoluţiile din ultimele 12 luni din România pun sub semnul întrebării sau dau înapoi unele progrese din ultimii zece ani, motiv pentru care Comisia Europeană a venit cu opt noi recomandări în cadrul raportului MCV pentru România”, a declarat, la Strasbourg, prim-vicepreşedintele executivului comunitar, Frans Timmermans.
De asemenea, tot marţi, Parlamentul European a adoptat rezoluţia nelegislativă privind statul de drept în România, cu 473 voturi pentru, 151 de voturi împotrivă şi 40 de abţineri, un text care afirmă “profunda preocupare” a eurodeputaţilor faţă de reforma legislaţiei judiciare şi penale din România şi “condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a forţelor de poliţie în timpul protestelor de la Bucureşti” din luna august.
Sursa: Pro TV
Etichete: justitie, PSD, MCV, raport, sorina pintea, gabriel zetea,
Dată publicare:
14-11-2018 11:11