Vicepremierul Kelemen Hunor, despre autonomia Ţinutului Secuiesc: Nicio formă de autonomie nu lezează unitatea statului

Kelemen Hunor
Agerpres

Vicepremierul României, liderul UDMR Kelemen Hunor, a declarat marţi seara, făcând referire la discuţiile despre autonomia Ţinutului Secuiesc, că nicio formă de autonomie nu lezează unitatea statului român şi integritatea teritorială.

"Noi am spus de fiecare dată şi sunt de acord cu dumneavoastră că trebuie o abordare extrem de echilibrată şi cu argumente şi de fiecare dată trebuie să spui că nici autonomia locală, nici autonomia regională, nicio formă de autonomie nu lezează unitatea statului român şi integritatea teritorială. Astea sunt lucrurile care trebuie precizate de fiecare dată şi eu încerc când discutăm serios şi cu argumente despre orice formă de subsidiaritate sau de autonomie să încep cu această frază: nu lezează integritatea teritorială şi unitatea naţională", a declarat Kelemen Hunor, la un post de televiziune, potrivit Agerpres.

Liderul UDMR a spus că autonomia înseamnă subsidiaritate şi aducerea deciziilor la nivelul comunităţii, nu secesionism.

"Da, există această sensibilitate, zic eu absolut fără nicio bază, dar o înţeleg, da, fiindcă oamenii au impresia că autonomie înseamnă secesionism. Nu înseamnă secesionism. Universităţile sunt autonome, sunt regii autonome, nu există secesionism. Autonomie înseamnă că tu decizi despre viaţa ta. În ceea ce priveşte această idee a subsidiarităţii, e valabilă pentru fiecare comunitate locală, nu e valabilă doar pentru Secuime, nu e valabilă doar pentru o anumită parte a ţării. Da, acolo unde trăiesc maghiari sau alte comunităţi etnice, intervine o altă chestiune: competenţa lingvistică, asta este ceva în plus faţă de Oltenia, faţă de Moldova, faţă de Muntenia: o competenţă lingvistică în relaţia cu autorităţile, dincolo de şcoală, dincolo de instituţiile culturale. Dar, în rest, lucrurile ar trebui să meargă paralel: decizii lăsate în mâna comunităţilor locale, în cele mai multe domenii, cu mici excepţii, asta am spus de fiecare dată. Fiindcă relaţiile externe, Justiţia, Apărarea, Ordinea Publică de fiecare dată trebuie să rămână la nivelul autorităţii centrale. Despre acest lucru vorbim", a mai spus vicepremierul României.

Acesta a punctat faptul că şi Secuimea face parte din România, ca şi Ţara Moţilor, Dobrogea sau alte regiuni, în ţara noastră existând mai multe identităţi regionale.

Citește și
Preşedintele Klaus Iohannis, consultări cu partidele pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru
Surse: Iohannis se întâlnește cu liderii coaliţiei guvernamentale la Cotroceni

Kelemen a făcut referire şi la afirmaţiile din luna aprilie ale preşedintelui Klaus Iohannis, potrivit căruia PSD a făcut o înţelegere cu UDMR ca "să dea Ardealul ungurilor" şi a arătat că îşi menţine părerea că şeful statului a greşit la acea dată, dar consideră că acestea au făcut parte din campania electorală de la acea vreme, însă nu pot fi uitate.

"Nu se uită aceste lucruri, dar în a ţine minte lucrurile nu schimbi trecutul. A ierta şi a trece mai departe, schimbi viitorul. Noi acum ne-am întors cu faţa spre viitor şi vreau să cred că vom reuşi să construim împreună ceva", a mai afirmat vicepremierul României.

Propunerile lui Hunor în dezbaterile interne

 

El a mai menţionat că a mai propus şi va mai încerca să propună ca problematica minorităţii maghiare să fie scoasă din dezbaterile şi luptele politice interne, întrucât de fiecare dată apar tensiuni şi se pune la îndoială loialitatea maghiarilor din România.

"Dacă de fiecare dată când partidele mari româneşti intră în război, nu cu noi, nu cu ţara, nu cu cetăţenii, cu ei, că aşa e în politică şi ne bagă pe noi în această luptă, atunci imediat apar tensiuni. Oamenii spun 'domnule, stai, stai că dacă acela spune că ungurii vor să fure Ardealul, că maghiarii vor să facă rău României, e o problemă undeva'. De fapt, noi niciodată nu am vrut, nu vrem şi nu vom face rău României, nici eu nici colegii mei. E ţara noastră, am rămas aici, nu am plecat, aşa cum nu au plecat nici părinţii noştri, nici străbunicii, nici bunicii noştri. Noi vrem să construim o ţară mai bună, împreună cu românii. Deci, asta trebuie să fie perspectiva. Dacă tot timpul se pune la îndoială şi sub semnul întrebării loialitatea maghiarilor din România, asta e o problemă: fiindcă eu m-am născut aici, sunt cetăţean român şi exact cum orice om din această ţară respectă ţara şi eu sunt loial, sunt şi maghiarii. Să nu se pună la îndoială niciodată loialitatea maghiarilor din România, fiindcă nu e corect", a arătat Kelemen Hunor.

În legătură cu folosirea steagului secuiesc, liderul Uniunii a ţinut să precizeze că acesta face parte din simbolistica unei comunităţi din România şi "nu este împotriva românilor sau a României", aşa cum nici "secuii nu sunt împotriva românilor şi a României".

Citește și...
UDMR îi cere unui deputat de-al său să-și dea demisia, după cum a promis înainte de alegeri. ”Așa ceva este inacceptabil”
UDMR îi cere unui deputat de-al său să-și dea demisia, după cum a promis înainte de alegeri. ”Așa ceva este inacceptabil”

UDMR așteaptă ca Norbert Apjok, deputatul său din Maramureș, să își dea demisia din Parlament, după cum a promis înainte de alegeri, considerând că acesta și-a înșelat alegătorii și conducerea formațiunii.

Surse: Iohannis se întâlnește cu liderii coaliţiei guvernamentale la Cotroceni
Surse: Iohannis se întâlnește cu liderii coaliţiei guvernamentale la Cotroceni

Surse politice au declarat pentru Știrile Pro TV că reşedintele Klaus Iohannis are astăzi o întâlnire cu liderii coaliţiei guvernamentale, la Palatul Cotroceni.

Premierul Ungariei salută intrarea UDMR în Guvernul condus de premierul Cîțu
Premierul Ungariei salută intrarea UDMR în Guvernul condus de premierul Cîțu

Premierul ungar Viktor Orban i-a trimis o scrisoare de felicitare lui Florin Cîţu, noul premier al României.

Recomandări
Demisii la vârf în instituțiile colectoare de taxe. Ar fi venit la pachet cu rotativa puterii
Demisii la vârf în instituțiile colectoare de taxe. Ar fi venit la pachet cu rotativa puterii

Departe încă de a rezolva problemele celor care ies în stradă cerând salarii mai mari, politicienii s-au ocupat, totuși, să caute vinovații.

Polonia, modernizată cu bani europeni. Investițiile făcute inteligent prin fondurile de la Uniunea Europeană
Polonia, modernizată cu bani europeni. Investițiile făcute inteligent prin fondurile de la Uniunea Europeană

În timp ce România pierde timp și bani cu anchete și dispute politice, Polonia își reconstruiește țara cu bani europeni. Este un model de succes despre cum pot fi cheltuite fondurile de la Uniunea Europeană, rata de absorbție fiind de peste 80%.

Protest uriaș al sindicaliștilor din învățământ. Oamenii au venit din toată țara, pe banii lor. Ce le-a oferit Guvernul
Protest uriaș al sindicaliștilor din învățământ. Oamenii au venit din toată țara, pe banii lor. Ce le-a oferit Guvernul

După negocierile purtate marți, sindicatele au anunțat că greva din școli nu se oprește. Peste 20.000 de angajați din învățământ au fost în stradă, la cel mai mare miting din educație al ultimilor ani.