Va pleca acasa Guvernul Ponta, pe 5 iunie? PNL pregateste o motiune de cenzura care nu pare sa atraga nici macar opozitia

Victor Ponta - AGERPRES

5 iunie 2015 este data anuntata public de PNL in care va incerca sa darame guvernul condus de Victor Ponta, prin intermediul unei motiuni de cenzura.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

CITITI in acest articol:

-► Cum vor vota parlamentarii UDMR?
-► Cum vor vota parlamentarii noului partid condus de Fenechiu, PND
-► Catalin Predoiu recunoaste ca motiunea este depusa si din .... "obligatie"
-► PSD: Problema invocata in tema viitoarei motiuni de cenzura nu tine nici macar de Guvern
-► Doua incercari esuate ale liberal-democratilor de daramare a Guvernului Ponta

Chiar daca liberalii nu vor sa recunoasca, sansele adoptarii unui astfel de document sunt destul de mici, in conditiile in care opozitia nu a demonstrat pana acum ca este suficient de unita pentru a invinge majoritatea parlamentara condusa de PSD.

Citește și
Alina Gorghiu - FOTO PNL
PNL nu a "creionat" inca textul motiunii de cenzura. Cand vor incepe discutiile cu partidele, pentru sustinere
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Un prim exemplu este pozitia exprimata marti de presedintele PMP, deputatul Eugen Tomac, care a aruncat "sageti otravite" in tabara liberalilor, chiar pe marginea subiectului care face obiectul viitoarei motiuni de cenzura: votul prin corespondenta. El a declarat ca ideea PNL de a depune o motiune de cenzura pe aceasta tema inseamna o sfidare a realitatii, deoarece la votul din plenul Camerei Deputatilor pe proiectul de lege initiat de PMP care a avut acelasi subiect liberalii nu au votat pentru adoptarea respectivei initiative legislative.

"PNL vine astazi si spune: vom sanctiona Guvernul Ponta ca nu a facut nimic pentru ca legea votului prin corespondenta sa existe astazi. Nimic mai fals. Voturile pot fi vazute si pe site-ul Camerei Deputatilor. PNL nu a votat pentru legea votului prin corespondenta. A veni azi si a spune ca depun o motiune impotriva Guvernului Ponta pe aceasta tema mi se pare o chestiune care tine de sfidarea realitatii. In realitate, USL exista. Pe aceasta tema s-au inteles sa o ingroape, pentru ca ceea ce se incearca acum este un joc extrem de periculos", a afirmat Tomac la o dezbatere pe tema votului prin corespondenta organizata de PMP la Parlament, conform Agerpres.

El a adaugat ca PMP incearca sa pastreze tema votului prin corespondenta in cadrul unei discutii serioase. "Daca cele doua mari partide (PSD si PNL - n.r.) aveau in mod real interesul ca votul prin corespondenta sa devina lege, nu intrau in aceasta retorica ieftina a dezbaterii politice si se asezau la aceeasi masa. Mai presus de batalia politica ne intereseaza sa existe un consens", a spus Tomac.

Tomac a sustinut ca proiectul de lege initiat de PNL pe tema votului din corespondenta este preluat in mare parte din proiectul PMP, dar contine prevederi noi care nu sunt bune.

"In mare parte s-au inspirat din cea (initiativa legislativa - n.r.) pe care am depus-o noi. PNL insista pe faptul ca autoritatea care trebuie sa gestioneze organizarea alegerilor de peste hotare trebuie sa fie, din punct de vedere tehnic, Autoritatea Electorala Permanenta. Noi insistam ca MAE sa fie in continuare institutia care gestioneaza procesul de organizare a alegerilor. MAE are instrumentele, ambasadele si consulatele. AEP nu poate gestiona procesul de desfasurare a alegerilor peste hotare pentru ca nu are toate instrumentele la dispozitie. Noi propunem ca AEP sa pastreze baza de date a cetatenilor care se inscriu sa voteze, dar MAE se va ocupa de organizare", a mai declarat Eugen Tomac.

Cum vor vota parlamentarii UDMR?

Pozitia oficiala a UDMR-ului fata de aceasta motiune de cenzura, anuntata pentru 5 iunie, este foarte importanta, insa deocamdata nu este cunoscuta. Ce-i drept, reprezentantii Uniunii nici macar nu au fost consultati pe aceasta tema. De fapt, liberalii nu au discutat cu nimeni despre aceasta motiune de cenzura...

Din acest motiv, nu este de mirare ca deputatul UDMR Marton Arpad s-a aratat surprins si ... usor nemultumit de anuntul PNL. El a declarat la RFI ca "daca cineva vrea sa discute cu noi in legatura cu o motiune de cenzura, nu o anunta in presa cu cateva zile inaintea depunerii ei, ci prima data discuta cu noi despre aceasta tema".

"N-am fost consultati, nici nu stim daca ei solicita, vor solicita sa ne raliem la aceasta initiativa de-a lor. Deocamdata, avand in vedere ca este o surpriza, nici nu avem cum sa vedem de ce si cum si sa discutam despre ea. Dar va spun sincer, eu traind in Romania, nu cred ca in momentul actual faptul ca inca n-a fost votata aceasta lege a votului prin corespondenta este cea mai mare problema pentru care trebuie sa depui o motiune de cenzura. Probabil va fi o motiune de cenzura de fatada, ca au promis ca o vor face si doresc s-o depuna (...). Pentru mine este inexplicabila aceasta alegere a tematicii", a mai afirmat deputatul UDMR.

Drept urmare, Marton Arpad nu da sanse prea mari motiunii de cenzura: "Daca stau sa ma gandesc cati vor fi tentati sa voteze pentru o astfel de motiune de cenzura, nu prea cred ca din partea Puterii se vor ralia. Or la motiunea de cenzura este nevoie de majoritatea tuturor deputatilor si senatorilor".

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, luni seara, ca o prima varianta a motiunii de cenzura va fi finalizata la sfarsitul saptamanii, aratand ca miercuri va avea o discutie "lamuritoare" cu liderul UDMR, Kelemen Hunor. "Vom avea la sfarsitul saptamani cel tarziu o prima varianta (a motiunii de cenzura n.red.) care suporta toate imbunatatirile din lume de la orice fel de parlamentar care cu buna credinta si cu bune intentii vine si aduce plusvaloare textului, dar nu textul este cel care va genera un vot favorabil sau un vot impotriva", a spus liderul PNL, intr-o emisiune televizata, conform Agerpres.

Ea a sustinut ca nu a discutat textul motiunii de cenzura cu celelalte grupuri parlamentare, dar ca miercuri va avea o discutie cu Kelemen Hunor pe tema acestui document.

"O sa am o discutie foarte clara si lamuritoare cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, (...) poimaine si vom vedea in ce masura UDMR doreste sa sustina sau nu acest subiect al motiunii de cenzura. Nu vad de ce nu l-ar sustine. Nu cred ca pozitia UDMR este cea in sensul in care nu ar fi important acest subiect. Daca au imbunatatiri si daca vor sa adaugam alte idei la motiunea de cenzura, suntem extrem de disponibili sa o facem pentru ca nu avem niciun interes sa nu incercam sa atingem acel numar de voturi necesar si suficient pentru a fi promovata motiunea de cenzura", a afirmat Gorghiu.

Intrebata daca se asteapta ca motiunea de cenzura sa treaca de Parlament, ea a evitat sa dea un raspuns clar: "Ma astept ca tema sau dezbaterea sa fie atat de intensa si sa nasca acel gen de presiune pe Cabinetul Ponta astfel incat sa avem la sfarsitul lunii iunie votul prin corespondenta o realitate".

Cum vor vota parlamentarii noului partid condus de Fenechiu, PND

Nici reprezentantii noului Partid National Democrat nu se arata prea increzatori in aceasta viitoare motiune de cenzura. Deputatul Daniel Fenechiu, presedintele PND, a declarat ca parlamentarii sai vor vota documentul doar daca se vor convinge ca aceasta nu reprezinta un demers politicianist. Fenechiu a precizat ca se astepta ca PNL sa depuna o motiune de cenzura cu un motiv "mai pregnant", pentru ca, de principiu, legiferarea tine de atributiile Legislativului si nu ale Executivului.

"Vedem foarte bine votul prin corespondenta. Toti am vazut ce s-a intamplat in noiembrie si credem ca niciun om responsabil nu poate sa-si mai doreasca 'tigania' de atunci. Nu stiu daca votul prin corespondenta ar fi trebuit sa fie motivul unei motiuni serioase, pentru ca de principiu legiferarea tine de atributiile Legislativului si nu ale Executivului. Adica, de principiu, eu m-as fi asteptat de la prietenii nostri liberali la un motiv mai pregnant de motiune de cenzura, dar probabil ca istoria a consemnat faptul ca pana la spargerea USL cel mai de opozitie partid a fost partidul din care faceam noi parte, iar din momentul in care PDL a ramas sub 50 de deputati si fara noi nu putea face nimic, i-am sustinut intotdeauna, iar dupa spargerea USL, niciun demers serios al liberalilor si al democrat-liberalilor nu a exclus sprijinul nostru", a precizat Daniel Fenechiu.

Liderul PND a mai afirmat ca parlamentarii actualului Grup Democrat si Popular vor sustine demersurile opozitiei de cate ori vor putea, cu conditia sa se convinga ca nu se doreste doar mutarea lui Gabriel Oprea din functia de vicepremier al Guvernului Ponta in cea de vicepremier al Guvernului Predoiu.

"Cu siguranta ii vom ajuta (pe reprezentantii PNL - n.r.) ori de cate ori vom putea, in situatia in care ne conving ca demersul lor este unul real si nu politicianist, pentru ca altminteri daca ideea este sa daramam Guvernul ca sa-l mutam pe Oprea din viceprim-ministrul lui Ponta in viceprim-ministrul lui Predoiu, nu ne intereseaza si o sa ne abtinem de a intra in acest joc", a precizat Fenechiu.

Catalin Predoiu recunoaste ca motiunea este depusa si din .... "obligatie"

Nici macar liberalii nu sunt foarte convinsi de succesul motiunii din 5 iunie. Prim vicepresedintele PNL Catalin Predoiu a recunoscut marti ca motiunea de cenzura este un demers la care liberalii erau obligati "nu numai fata de diaspora, ci fata de toti cetatenii romani". Cu toate acestea, el a tinut sa le spuna public faptul ca este optimist in legatura cu sansele de aprobare a acesteia in Parlament.

"Daca n-as fi optimist, n-as iesi ziua din casa. Da, suntem optimisti si mai mult decat atat, nu poti sa te bazezi doar pe un optimism subiectiv. Va asigur ca lucram in fiecare zi, colegii din Parlament in primul rand, co-presedintii PNL, liderii de grup parlamentar PNL lucreaza zilnic, pentru ca aceasta motiune sa treaca", a raspuns Predoiu, intrebat la RFI daca este optimist ca motiunea de cenzura va trece.

Prim-vicepresedintele PNL a mai spus ca initierea unei motiuni de cenzura era un demers obligatoriu fata de toti cetatenii romani.

"Este un demers la care eram obligati fata de toti cei care, in noiembrie anul trecut, s-au pronuntat pentru o altfel de politica, este un demers la care eram obligati nu numai fata de diaspora, ci fata de toti cetatenii romani, in general, care doresc sa fie respectati, care doresc un Guvern fata de care dreptul la vot sa nu mai fie doar un moft, care doresc un Guvern care sa nu-i mai minta si sa nu-i mai umileasca. (...) Guvernul nu este al unui partid sau al unor partide, Guvernul apartine cetatenilor, statul apartine cetatenilor si ei trebuie respectati. Asta vrem sa spunem prin aceasta motiune", a precizat Predoiu.

PSD: Problema invocata in tema viitoarei motiuni de cenzura nu tine nici macar de Guvern

Pentru ca au pierdut tema majorarii alocatiilor, liberalii vor sa depuna motiune de cenzura pe un subiect fara legatura cu activitatea Guvernului, a afirmat Gabriela Firea, purtator de cuvant al PSD.

"In incercarea de a gasi orice motiv pentru a depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului Ponta, PNL merge pana intr-acolo incat sa propuna o tema care este mai degraba legata de activitatea Parlamentului si nu a Executivului. Dupa ce liberalii au pregatit cateva luni de zile terenul pentru o motiune de cenzura pe tema majorarii alocatiilor, acestia au ramas fara munitie, deoarece premierul Victor Ponta nu doar ca sustine masura, ci a devenit principalul promotor al subiectului", sustine Gabriela Firea intr-un comunicat.

Potrivit acesteia, la fel stau lucrurile si pe zona fiscala, unde PNL nu risca sa depuna nicio motiune de cenzura, pentru ca si-ar pierde orice urma de credibilitate, din moment ce Guvernul Ponta a implementat o politica de reducere a fiscalitatii, venind atat in intampinarea nevoilor cetatenilor, cat si a mediului de afaceri.

"Ramasi fara subiecte, liberalii vin acum si vorbesc despre o tema fara legatura cu Guvernul, respectiv votul prin corespondenta, speta in care conteaza ce face Parlamentul, nu Executivul. Mai mult decat atat, penibilul situatiei vine si din faptul ca problema votului prin corespondenta depinde de activitatea unei comisii conduse de liberali", a mentionat senatoarea PSD.

Doua incercari esuate ale liberal-democratilor de daramare a Guvernului Ponta

In mai 2014, PNL a initiat motiunea de cenzura intitulata "Opriti Guvernul Ponta 3 - Guvernul coruptiei, demagogiei si minciunii". Documentul s-a concentrat pe actiunile premierului Victor Ponta, care a fost de coruptie, ipocrizie, atitudini impotriva justitiei si de folosirea resurselor bugetare in scop electoral.

Motiunea de cenzura nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi adoptata, inregistrandu-se 176 de voturi "pentru" si 19 "impotriva", in conditiile in care ar fi fost necesare minimum 286 de voturi "pentru". Motiunea fusese semnata de 231 de parlamentari.

De asemenea, in septembrie 2014, Alianta Crestin Liberala (formata din PNL si PDL) a initiat motiunea de cenzura intitulata "Victor Ponta pune in pericol statul de drept! Opriti fraudarea alegerilor de catre PSD!". Si de aceasta data liberalii si democrat-liberalii au obtinut mai putine voturi decat semnaturile care au fost necesare la depunerea motiunii. Pentru motiunea de cenzura au fost 171 de semnaturi, iar in plen au votat-o 154 de parlamentari. Pentru a darama Guvernul Ponta, ACL avea nevoie atunci de 288 de voturi.

Conform Constitutiei, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii.

Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.

Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea in Parlament.

Motiunea de cenzura se prezinta in sedinta comuna a celor doua Camere in cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea motiunii de cenzura are loc dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.

Votul asupra motiunii de cenzura este secret cu bile.

Adoptarea unei motiuni de cenzura presupune votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Ce promite noul program de guvernare al PNL.
Ce promite noul program de guvernare al PNL. "Sa dam exemplul renasterii spiritului de invingator"

La 140 de ani de la infiintarea Partidului National Liberal, PNL are un nou program de guvernare, pentru cazul in care motiunea de cenzura va reusi

PNL nu a
PNL nu a "creionat" inca textul motiunii de cenzura. Cand vor incepe discutiile cu partidele, pentru sustinere

Copresedintele Partidului National Liberal Alina Gorghiu a declarat, duminica, la Alba Iulia, ca vor fi initiate consultari cu celelalte partide pe tema motiunii de cenzura pe care PNL intentioneaza sa o depuna in data de 5 iunie.

PNL a anuntat data la care va depune motiune de cenzura.
PNL a anuntat data la care va depune motiune de cenzura. "Ar putea duce la indepartarea lui Ponta"

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a anuntat, sambata, la Pitesti, data si tema motiunii de cenzura ce va fi depusa de PNL: 5 iunie, ''Votul prin corespondenta''.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.