USR vrea sesiune extraordinară pentru Legea privind depolitizarea directorilor de şcoli

USR, directori, scoli
Facebook.com

Mai mulţi senatori şi deputaţi USR PLUS au transmis miercuri o scrisoare deschisă către preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Aceștia îl critică pe şeful statului pentru întoarcerea în Parlament a legii privind depolitizarea directorilor de şcoli şi îi cer să solicite convocarea unei sesiuni extraordinare în Parlament, pentru ca actul normativ să poată fi aprobat în forma iniţială în cel mai scurt timp.

De asemenea, îl critică pe ministrul Cîmpeanu pentru că nu a transmis nici acum calendarul final şi metodologia de concurs pentru ocuparea funcţiilor de director, subliniind că ”amânările repetate nu fac altceva decât să bulverseze şi mai mult un sistem aflat oricum într-o vădită stare de vulnerabilitate”.

Solicitarea parlamentarilor USR PLUS vine după ce chiar Iohannis a cerut, săptămâna trecută, reexaminarea legii prin care directorii interimari ai şcolilor vor fi numiţi de către Consiliile de Administraţie, dacă posturile nu sunt ocupate prin concurs.

Actul normativ a fost iniţiat de USR PLUS, care au argumentat că, astfel, vor fi stopate numirile politice în şcolile din România.

Citește și
Ministerul Educației organizează concursuri pentru directori de școală, în premieră, cu specialiști HR
Ministerul Educației organizează concursuri pentru directori de școală, în premieră, cu specialiști HR
„Șefii sunt corupți și ne tratează ca pe animale!” Mărturia unui român de 19 ani angajat livrator de colete în Germania, unde muncește 14 ore pe zi

În scrisoarea deschisă semnată de parlamentarii USR PLUS Ștefan Pălărie, Irineu Darău, Cosmin Poteraș, Cristian - Paul Ichim, Daniel Toda, Brian Cristian, Andrei Miftode și Filip Havârneanu, USR PLUS își motivează solicitarea prin situația de urgență din sistemul educațional cauzată de faptul că, în luna august, urmează mii de schimbări de directori de școli.

În lipsa noilor reglementări, există premisele ca mii de funcții să fie profund politizate.

Propunerea noastră legislativă venea într-un moment esențial pentru Educația din România, atât din perspectiva unei soluții normative curajoase care să răspundă prompt provocării vacantărilor tuturor funcțiilor de director din luna august a.c., cât și în ceea ce privește implementarea concretă a obiectivelor pe care se întemeiază programul de guvernare asumat de coaliția de guvernare, dar și proiectul România Educată. (…) Miza propunerii legislative a fost una clară, în acord cu obiectivele de guvernare asumate împreună: descentralizarea deciziei la nivelul unităților școlare în ceea ce privește desemnarea directorilor interimari”, arată semnatarii, în scrisoarea lor deschisă.

Parlamentarii USR PLUS atrag atenția că de luni de zile este așteptat calendarul final și metodologia de concurs pentru ocuparea funcțiilor de director, iar amânările repetate nu fac altceva decât să bulverseze și mai mult un sistem aflat oricum într-o vădită stare de vulnerabilitate.

În acest context, până la reexaminarea legii propuse de USR PLUS și intrarea ei în vigoare, parlamentarii USR PLUS îi solicită ministrului Educației, Sorin Câmpeanu, să transmită de urgență inspectorilor școlari generali să nominalizeze ca directori interimari aceleași persoane cărora le încetează mandatul de director, până la momentul organizării concursului național, cu excepția celor care solicită expres, în scris, dorința de a fi eliberați din funcție.

„În acest fel, vom feri sistemul de învățământ de o nouă serie de numiri politice, inoportune sau clientelare. Nu vom accepta să se repete momentul 9 ianuarie 2021, când aproximativ 700 de directori au fost schimbați nejustificat de către inspectorii școlari generali”, subliniază semnatarii scrisorii deschise.

Textul integral al scrisorii deschise:

 

Către: Domnul Klaus Iohannis, Președintele României
Domnul Sorin Câmpeanu, Ministrul Educației

SCRISOARE DESCHISĂ

Stimate domnule Președinte,
Stimate domnule Ministru al Educației,

Am aflat cu dezamăgire de cererea de reexaminare înaintată Parlamentului privind legea de modificare și completare a Legii educației naționale 1/2011 pentru descentralizarea și depolitizarea funcțiilor de director interimar din cadrul unităților școlare. Propunerea noastră legislativă venea într-un moment esențial pentru Educația din România, atât din perspectiva unei soluții normative curajoase care să răspundă prompt provocării vacantărilor tuturor funcțiilor de director din luna august a.c., cât și în ceea ce privește implementarea concretă a obiectivelor pe care se întemeiază programul de guvernare asumat de coaliția de guvernare, dar și proiectul România Educată.

Ne adresăm domniilor voastre, în calitate de profesori care pun interesele Educației dincolo de interesele politice. Miza propunerii legislative a fost una clară, în acord cu obiectivele de guvernare asumate împreună: descentralizarea deciziei la nivelul unităților școlare în ceea ce privește desemnarea directorilor interimari.

Libertatea de decizie, de alegere a managementului unității școlare trebuie să aparțină comunităților școlare - cea responsabilă interesul superior al elevilor și al profesorilor, în fața intereselor politice care mereu au alimentat profunda centralizare a sistemului de învățământ. Mai mult, domnule Președinte, domnule Ministru, în repetate rânduri ați afirmat public faptul că politizarea sistemului de învățământ trebuie să înceteze. Or, ce garanții oferiți pentru a preveni un nou val de numiri politice de către inspectorii școlari generali în luna august?

Pe fond, Parlamentul este obligat să ia act de cererea de reexaminare, în virtutea dispozițiilor constituționale. Însă acest fapt nu poate reprezenta un acord din partea noastră, în calitate de inițiatori și susținători ai propunerii legislative, asupra motivelor invocate în documentul antemenționat. Ne este greu să acceptăm că, în contextul în care au fost promulgate în ultimii ani legi cu carențe normative semnificative, actuala propunere legislativă necesita o reîntoarcere în Parlament din cauza unei erori pur formale de numerotare a alineatelor generate chiar de o ordonanță de urgență a Guvernului care, fără să fie pusă în dezbatere și fără să reclame o urgență, a distorsionat și a periclitat securitatea juridică, bulversând o propunere legislativă aflată a priori în circuitul legislativ, după mai bine de 5 luni de cercetări, analize și consultări.

Domnule Președinte, vă solicităm să cereți convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare în această vacanță parlamentară pentru reexaminarea inițiativei legislative, având în vedere urgența cu care ne confruntăm.

Totodată, vă reamintim de declarația dumneavoastră din 12 ianuarie 2021: “Ceea ce s-a făcut acum a fost de pe azi pe mâine, la repezeală, s-au prelungit mandatele, or s-au dat mandate unor persoane noi pentru câteva, probabil, luni de zile. Bănuiesc că undeva prin vară deja vom avea primul val de concursuri pentru aceste funcții de conducere și atunci, chiar, voi urmări cu foarte mare atenție cum se respectă principiul meritocrației în aceste chestiuni”.

Nepromulgarea acestei legi vă va face responsabil de schimbările de directori de școli din luna august, pe care le suspectăm ca fiind profund politizate, ținând cont de declarația dumneavoastră din 5 decembrie 2018: “Iar dacă acum intri într-un inspectorat și nu scot toți carnetul de partid înseamnă că este o minune.”

Domnule Ministru, așteptăm de câteva luni calendarul final și metodologia de concurs pentru ocuparea funcțiilor de director, însă amânările repetate nu fac altceva decât să bulverseze și mai mult un sistem aflat oricum într-o vădită stare de vulnerabilitate. În contextul de față, până la reexaminarea legii și a intrării sale în vigoare, vă solicităm să transmiteți inspectorilor școlari generali să nominalizeze ca directori interimari aceleași persoane cărora le încetează mandatul de director, până la momentul organizării concursului, cu excepția celor care solicită expres, în scris, dorința de a fi eliberați din funcție. În acest fel vom feri sistemul de învățământ de o nouă serie de numiri politice, inoportune sau clientelare. Nu vom accepta să se repete momentul 9 ianuarie 2021, când aproximativ 700 de directori au fost schimbați nejustificat de către inspectorii școlari generali.

În calitate de parlamentari preocupați de Educație și de reprezentarea intereselor legitime ale cetățenilor, vă rugăm să nu uitați că dincolo de interese politice sau de pretexte juridice artificiale, generațiile copiilor noștri, profesorii și părinții nu mai au răbdare, iar fiecare zi de întârziere în luarea unor măsuri corecte și ferme va șubrezi încrederea cu care am fost cu toții învestiți.”

 

Articol recomandat de sport.ro
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
Citește și...
Iohannis a respins legea care dă școlilor puterea de a-și numi directorii interimari
Iohannis a respins legea care dă școlilor puterea de a-și numi directorii interimari

Președintele Klaus Iohannis a refuzat să promulge legea care prevede că, în cazul neocupării posturilor de directori de şcoli, directorii interimari pot fi numiţi de către consiliile de administraţie ale şcolilor şi nu de inspectoratele şcolare.

Ministerul Educației organizează concursuri pentru directori de școală, în premieră, cu specialiști HR
Ministerul Educației organizează concursuri pentru directori de școală, în premieră, cu specialiști HR

Se caută manageri pentru școlile viitorului. Ministerul educației organizează cel mai mare concurs de directori care să transforme unitățile de stat în unele performante.

PSD Dâmbovița susține că directori de şcoli din judeţ sunt schimbaţi pe criterii politice
PSD Dâmbovița susține că directori de şcoli din judeţ sunt schimbaţi pe criterii politice

Organizaţia PSD Dâmboviţa susţine, într-un comunicat, că "epurarea politică a început", arătând că directori de şcoli din judeţ sunt schimbaţi pe criterii politice.

De ce au fost schimbați din funcții aproximativ 1000 de directori de școli. Explicația ministrului Educației
De ce au fost schimbați din funcții aproximativ 1000 de directori de școli. Explicația ministrului Educației

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, afirmă că schimbarea din funcție a aproximativ 1000 de directori de școli este o măsură perfect legală, care nu a fost decisă la nivel politic, așa cum au sugerat unii lideri politici.

Recomandări
Benjamin Netanyahu a declarat că SUA au furnizat Israelului „muniţii importante” pentru continuarea războiului
Benjamin Netanyahu a declarat că SUA au furnizat Israelului „muniţii importante” pentru continuarea războiului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că SUA au furnizat Israelului „muniţii importante” pentru continuarea războiului din Gaza, transmite duminică dpa.

Care sunt cele mai mari 10 pensii din România. Câte sunt pensii speciale
Care sunt cele mai mari 10 pensii din România. Câte sunt pensii speciale

Cea mai mare pensie din România are o valoare brută de 95.423 de lei, potrivit datelor obţinute de News.ro. Valoarea netă a pensiei este de 84.000 de lei, aproximativ 16.800 de euro lunar.

România, acceptată de Austria în Schengen doar prin aer: ”Umiliți”. Cioloș: ”Nu avem de ce să fim fericiți că acceptăm mila”
România, acceptată de Austria în Schengen doar prin aer: ”Umiliți”. Cioloș: ”Nu avem de ce să fim fericiți că acceptăm mila”

Acceptarea parțială de către Austria a României în Schengen reprezintă un început bun, ”dar nu avem de ce să fim fericiți că acceptăm mila” austriecilor, consideră fostul premier Dacian Cioloș, în timp ce Eugen Tomac consideră că am fost umiliți.