USR vrea introducerea unei garanţii pentru ambalaje de 50 bani sau 1 leu/bucată

Dată publicare: 07-07-2020 10:31
Dată actualizare: 07-07-2020 10:41


cuplu la cumparaturi

USR propune introducerea unei garanţii pentru ambalaje de 50 bani sau 1 leu/bucată, în vederea eficientizării unui sistem naţional de garanţie-depozit pentru ambalaje.

Potrivit unui comunicat al USR, citat de Agerpres, propunerea a fost lansată în cadrul unei dezbateri desfăşurată luni la Senat şi simultan online pe subiectul unui sistem naţional eficient de garanţie-depozit pentru ambalaje.

"Sistemul de garanţie-depozit are la bază returnarea voluntară a ambalajelor, garantată de un stimulent financiar: o sumă-depozit achitată de consumator la cumpărarea produsului şi recuperată la predarea ambalajului gol în centre de colectare. USR propune ca suma să fie de 50 de bani sau 1 leu/bucată - nivelul va fi decis în urma unor consultări extinse. Se estimează că astfel, în România, 100.000 tone de astfel de ambalaje n-ar mai fi aruncate în natură, ci ar fi reciclate. În afară de impactul pozitiv asupra mediului, sistemul ar genera în jur de 2.000-2.200 locuri de muncă suplimentare, direct şi indirect, cu salarii în jur de media pe economie", se arată în comunicat.

În cadrul dezbaterii, europarlamentarul Cristian Ghinea a afirmat că sistemul pus în discuţie trebuie creat de Ministerul Mediului cu susţinerea Ministerului Fondurilor Europene.

"Până acum, cetăţenii nu au existat nicăieri în lanţul de reciclare ambalaje. Noi credem că românilor le pasă, că tot mai mulţi vor cu adevărat o ţară ca afară şi că sunt pregătiţi să fie parte din acest sistem pentru a curăţa România de gunoaie. În schimb, acest sistem - care trebuie să fie unul naţional - trebuie creat de Ministerul Mediului, iar susţinerea financiară să provină de la Ministerul Fondurilor Europene. În acest moment, Ministerul ar trebui să fie mai activ în a propune soluţii", a spus Ghinea.

Senatorul Allen Coliban a punctat, la rândul său, că în România există legislaţie bună, însă "nu avem un sistem funcţional".

"Există exemple de bune practici, astfel de sisteme din alte ţări care au funcţionat foarte bine. Noi ne asumăm să lucrăm împreună cu autorităţile, astfel ca la început de septembrie să avem un proiect coerent, iar sistemul să existe efectiv la 1 ianuarie 2021", a spus Coliban, citat în comunicat.

Pe acelaşi subiect, Mircea Fechet - secretar de stat, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a declarat la dezbatere:

"Noi deja creionăm un proiect de hotărâre de guvern. Va fi un efort considerabil şi trebuie să fim foarte precauţi cine plăteşte şi ce plăteşte. În acest circuit, va trebui ca fiecare să-şi facă treaba: hipermarketul, micul magazin, producătorul, statul român - iar dacă aceste rotiţe se vor mişca sincronizat putem avea acest sistem".

Sursa citată menţionează şi câteva din soluţiile pe care USR le propune în raportul de politici publice "Schimbarea necesară şi reală în a curăţa România: Sistemul de garanţie pentru ambalaje reciclabile": un parteneriat real între producători-distribuitori, cetăţeni şi stat, cu responsabilităţi clar definite; să existe un singur nivel al garanţiei pentru cele trei tipuri de ambalaje (PET, metal, sticlă - nivelul poate fi 50 de bani /bucată sau 1 leu /bucată); Finanţarea din fonduri europene: asumarea, pentru următorul Program 2021-2027 de către Ministerul Mediului şi Ministerul Fondurilor Europene, ca proiect naţional sistemul de garanţie (estimativ, valoarea ar fi de circa 80 - 100 milioane euro).

La eveniment au mai participat experţi din Ministerul Mediului, Administraţia Fondului pentru Mediu, asociaţii de profil, companii mari din industrie, mass-media.

Sursa: C.M.


VIDEO PROTVPLUS.RO