Tensiunile dintre USR și PNL rămân la cote înalte. Cioloș vrea să meargă în Parlament cu un guvern monocolor USR

Ultima actualizare: 15-10-2021 19:42

Cu șanse minime de reușită, premierul desemnat Dacian Cioloș vrea să meargă săptămâna viitoare în parlament cu un guvern monocolor USR, pentru a obține votul de învestire.

Vineri era așteptat la sediul PNL, dar premierul demis Florin Cîțu l-a anunțat cu țâfnă înainte de întâlnire că trebuie să își caute susținere la PSD și AUR, cei care au votat moțiunea de cenzură. "Nu este momentul să pansăm orgolii rănite", a răspuns Dacian Cioloș, dispus să ducă procedura până la capăt.

Întâlnirea dintre premierul demis şi cel propus era programată de două zile. Înainte însă, Florin Citu a ieşit să-l anunţe public pe Dacian Ciolos că nu are sens să mai bată drumul.

Florin Cîțu, premier demis: "Responsabilitatea pentru instalarea unui nou guvern revine coaliției USR, PSD și AUR. Dacian Cioloș are datoria să găsească sprijinul la partenerii de coaliție PSD și AUR. Premierul desemnat Dacian Cioloș să facă negocieri cu cele două partide pentru a găsi numărul de voturi necesar".

Liberalii nu vor să voteze un cabinet condus de Dacian Ciolos, dar insistă că se vor așeza din nou la masa negocierilor cu USR după ce cabinetul acestora va pica la votul de investire.

"Ei ne-au dat jos prin moţiune, noi îi picăm la votul de încredere. E o resetare a relaţiilor după care putem discuta", a transmis premierul demis jurnaliştilor. Condiţia liberalilor va fi ca USR să renunțe la pretenția că PNL să propună un alt premier decât Florin Cîțu.

Dacian Cioloș, preşedinte USR: "Până la începutul săptămânii viitoare vom face o propunere în Parlament, indiferent ce se întâmplă. România are nevoie urgentă de un guvern cu puteri depline. Nu cred că e momentul acum să stăm și să pansăm tot felul de egouri rănite".

În aceste condiţii, lui Dacian Ciolos nu-i rămâne decât să vină în Parlament cu un cabinet format din miniştri partidului. Cu doar 80 de parlamentari, cât are partidul sau, preşedintele USR nu are cum să primească votul de încredere al aleşilor. Klaus Iohannis va trebui să convoace iarăşi consultări la Palatul Cotroceni. Pentru acesta noua discuţie nu există un termen constituţional şi nu este exclus ca şeful statului să lase şi mai mult timp partidelor să negocieze.

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO