Ponta i-a propus lui Basescu devansarea alegerilor prezidentiale pentru mai-iunie 2014

23-01-2013 11:13

Traian Basescu, Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a anuntat ca a discutat cu presedintele Traian Basescu despre posibilitatea ca alegerile prezidentiale sa fie organizate in luna mai sau iunie 2014, simultan cu alegerile europarlamentare, dar nu a primit inca un raspuns.

El a explicat ca organizarea alegerilor prezidentiale in acelasi timp cu cele europarlamentare ar asigura o campanie electorala de doar 1-2 luni si ar evita situatia in care Romania s-ar afla in perioada electorala pe parcursul unui an intreg.

"Este o idee, nu e nimic ascuns aici. Presedintele nu mi-a dat un raspuns, nici nu avea cum asa, imediat. Examineaza ideea", a spus Ponta.

Alegerile prezidentiale ar trebui organizate la sfarsitul anului 2014.

Crin Antonescu a confirmat pentru gandul ca intalnirea a avut loc, mentionand ca solicitarea a venit de la presedinte. "Intalnirea a avut loc ieri la Senat, la solicitarea domnului Basescu. Printre subiectele abordate au fost MCV si legislatia aferenta. Subiectul alegerilor prezidentiale a fost un subiect colateral", a explicat liderul PNL.

PDL, despre comasarea prezidentialelor cu europarlamentarele: Constitutia trebuie respectata

La randul sau, Daniel Chitoiu a declarat ca USL ia in considerare varianta in care alegerile prezidentiale din 2014 sa fie organizate concomitent cu cele europarlamentare, existand ideea la nivelul USL ca presedintele sa-si preia mandatul mai tarziu. Intrebat daca au fost discutii la nivelul USL si daca se ia in considerare cuplarea alegerilor europarlamentare de anul viitor cu cele prezidentiale, Chitoiu a raspuns: "Da, luam in considerare, au fost discutii la nivelul USL",

El a explicat ca numai in momentul in care incep discutiile pentru modificarea Constitutiei va fi abordata concret posibilitatea unificarii celor doua tipuri de alegeri.

"Bineinteles ca vor avea loc ulterior negocieri cu presedintele Romaniei, daca este dispus sa-si intrerupa mandatul in luna mai – cand vor fi alegerile europarlamentare, pentru ca s-au decalat cu o luna la nivel european si inclusiv in Romania – sau se va merge pe o formula sa se faca alegerile (prezidentiale, n.r.) in luna mai si sa se preia mandatul la expirarea mandatului actualului presedinte", a explicat Chitoiu, conform Mediafax, care citeaza Realitatea TV.

Vicepresedintele PNL a mentinat ca USL sustine ideea reducerii numarului de parlamentari la 300 de alesi, insa cu mentinerea sistemumului bicameral.

Presedintele Traian Basescu a participat, la inceputul anului, la o sedinta a CSM, declarand, cu acea ocazie, ca nu a acceptat si nu va accepta, pentru restul de mandat de "18-19 luni", interventii politice in Justite. "Asa ca nu o voi face acum pe ultimele luni de mandat, mai am 18-19 luni de mandat, pana imi termin al doilea mandat. Nu imi voi compromite mandatul pe chestiuni din astea", spunea presedintele, vorbind despre acceptarea influentelor politice in justitie.

Actualul mandat al presedintelui Basescu expira in decembrie 2014.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO