Kelemen Hunor: Ar fi de preferat sa avem o noua Constitutie, si nu o Constitutie resapata

23-01-2013 07:36

Kelemen Hunor

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, sustine ca Romania ar avea nevoie de o noua Constitutie, nu de una "resapata", documentul fiind important pentru societatea romaneasca.

"Din punctul meu de vedere, ar fi de preferat sa avem o noua Constitutie, si nu o Constitutie resapata, dar acum depinde de cei care detin majoritatea constitutionala, de USL. Daca ar fi sa decid eu, as spune ca trebuie o Constitutie noua. Este un lucru important pentru societatea romaneasca, nu pentru cativa ani, ci pentru cateva decenii. si eu cred ca in momentul in care faci o noua Constitutie, atunci si coerenta textului, coerenta constructiei si logica este alta decat in cazul in care amendezi anumite articole. Eu as opta pentru o noua Constitutie", a spus Kelemen.

Intrebat daca termenul de finalizare al textului revizuit al Constitutiei avansat de premierul Victor Ponta este realist, Kelemen a raspuns ca sfarsitul actualei sesiuni parlamentare este unul posibil, dar trebuie ca discutiile sa inceapa "de maine".

"Nu stiu daca este un termen realist, dar sunt convins ca este un termen la care majoritatea USL va tine foarte mult. Depinde cat de mult vrei sa modifici si cat de repede si cat de intens vrei sa faci consultarile necesare. Aici nu este vorba despre doua-trei amendamente, ci despre o constructie politica de la cap la coada si care trebuie sa fie si coerenta si organica si functionala, ca sa nu ne trezim peste doi ani de zile ca iarasi nu merg lucrurile. Dar eu sunt convins ca daca exista aceasta intentie de a termina textul pana la sfarsitul lunii iunie, atunci este posibil, dar trebuie sa incepem de maine", a spus liderul UDMR.

Potrivit acestuia, Uniunea va avea un text pregatit cand incepe dezbaterea la revizuirea Constitutiei, va avea reprezentanti in comisia de specialitate, incercand sa aduca modificarile necesare din punctul de vedere al UDMR la toate capitolele Constitutiei.

"Noi vom avea amendamente la articolul 1 al Constitutiei, dar nu la caracterul unitar, nu la caracterul indivizibil, ci la caracterul de stat national", a afirmat Kelemen Hunor.

Premierul Victor Ponta declara, marti, ca trebuie completata Comisia parlamentara de revizuire a Constitutiei si pana in 5 mai trebuie facut un raport, iar pana la sfarsitul sesiunii parlamentare textul privind Legea fundamentala sa fie trecut prin Senat si Camera Deputatilor.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO