Curtea de Justitie a UE va analiza declaratia lui Becali din 2010 legata de homosexuali

23-01-2013 08:40

Gigi Becali

Curtea de Justitie a Uniunii Europene va analiza cazul generat de declaratia facuta de George Becali in 2010, potrivit careia patronul clubului Steaua nu ar lua un homosexual in echipa, la solicitarea Asociatiei ACCEPT.

Asociatia ACCEPT a fost invitata sa isi expuna miercuri, in fata CJUE de la Luxemburg, punctul de vedere pentru clarificarea legislatiei romanesti anti-discriminare din perspectiva Directivei 78/2000 privind egalitatea de tratament la incadrarea in muncǎ si relatiile de munca.

ACCEPT precizeaza ca a cerut clarificarea in contextul declaratiei facute de George Becali in 2010: "Nici daca se desfiinteaza Steaua nu iau un homosexual in echipa".

La acel moment, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), sesizat de ACCEPT, a constatat discriminarea sub forma hartuirii si a incalcarii dreptului la demnitate si l-a sanctionat cu avertisment pe patronul clubului Steaua. In acelasi timp insa, CNCD a apreciat ca nu a fost vorba de o situatie care sa implice Clubul Steaua ca potential angajator sau care sa aiba impact asupra relatiilor de munca, arata Asociatia ACCEPT, criticand decizia Consiliului legata de notorietatea pe care o are Becali ca patron al clubului si faptul ca nu a existat nicio delimitare a clubului de declaratiile facute public de patronul sau.

Considerand ca faptele de discriminare sesizate tin de domeniul muncii si ca sanctiunea cu avertisment nu a fost una adecvata, ACCEPT a contestat hotararea CNCD. Pe parcursul procedurilor, asociatia a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa solicite clarificari de la Curtea Europeana de Justitie in legatura cu felul in care ar trebui interpretate standardele UE in domeniul discriminarii pe criteriul orientarii sexuale in domeniul muncii. Astfel, Curtea de Apel Bucuresti s-a adresat CJUE.

"Acesta este primul caz de discriminare pe criteriul orientarii sexuale in relatiile de munca examinat de CJUE si din acest punct de vedere este un caz important la nivel comunitar. Noi insa am ajuns la Curtea de la Luxemburg pentru ca in contextul romanesc, in ultimii trei ani, din 18 plangeri referitoare la fapte de discriminare pe criteriul orientarii sexuale, numai una a fost sanctionata cu amenda si doua cu avertisment - ceea ce nu constituie un remediu efectiv si proportional data fiind gravitatea faptelor reclamate", a spus avocata Iustina Ionescu, care reprezinta ACCEPT, in fata CJUE.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26