Un senator PSD vrea să dea puteri sporite jandarmilor, prin lege: ”Foarte, foarte grav”
Un proiect de lege inițiat de senatorul PSD Viorel Salan, fost șef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Hunedoara, propune acordarea unor drepturi suplimentare pentru jandarmi.
Printre aceste ”puteri sporite” s-ar afla și posibilitatea ca jandarmii să devină organe de cercetare judiciară, să percheziţioneze persoane sau vehicule sau să conducă suspecţi la unităţile jandarmeriei.
Potrivit Hotnews, acest proiect a primit raport de adoptare din partea comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, urmând să primească raport şi de la comisia juridică, apoi să meargă la vot în plenul Camerei Deputaţilor - Senatul fiind camera decizională.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Într-o mesaj transmis pe Facebook, deputatul PNL Ovidiu Raețchi, vicepreşedinte al acestei comisii, a făcut un apel la societatea civilă să reacţioneze faţă de acest proiect care, în opinia sa, va afecta grav libertatea de exprimare din România.
"PSD luptă de dimineaţa până seara împotriva statului poliţienesc - mai puţin când îşi poate face el unul cu mâna ministrului Carmen Dan. Foarte, foarte grav ce face acum partidul lui Dragnea în Comisia de Apărare. În ciuda avizului negativ al propriului Guvern (!), în ciuda avizului negativ unanim (!) al Comisiei pentru Administraţie Publică, în ciuda opoziţiei Ministerului Justiţiei, oamenii ministrului Carmen Dan forţează proiectul de lege prin care Jandarmeria devine organ de cercetare judiciară, deşi este evident neconstituţional ca un organism militar să cerceteze civili (pentru că îi va cerceta pe principiul: "A zis doamna ministru să-i umflăm!". Fac un apel către societatea civilă, către specialiştii în drept, către orice cetăţean care crede în valorile europene să ia poziţie pentru blocarea acestui proiect care va afecta grav, pe termen lung, libertatea de exprimare din România," a scris Raețchi.
Proiectul prevede că jandarmii vor putea "să conducă la sediul unităţilor/structurilor Jandarmeriei Române sau, după caz, al Poliţiei Române persoanele care, prin acţiunile lor, periclitează integritatea corporală, sănătatea sau viaţă persoanelor, ordinea publică sau alte valori sociale, precum şi persoanele suspecte de săvârşirea unor fapte ilegale, a căror identitate nu a putut fi stabilită în condiţiile legii".
În expunerea de motive se argumentează că, potrivit legislaţiei actuale, jandarmul nu poate stabili identitatea persoanelor şi nu poate invita persoane suspecte la sediul unităţilor Jandarmeriei. Legea nu detaliază însă ce înseamnă sintagma "alte valori sociale". În cazul nerespectării dispoziţiilor date de jandarm, acesta este indeptatit să folosească forţa, potrivit sursei citate.
În plus, jandarmii vor avea dreptul de a face percheziţii corporale sau ale vehiculelor. Iniţiativa introduce dreptul jandarmilor de a purta şi folosi arme cu tranchilizante, arme cu glonţ de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanţe iritante.
Potrivit Hotnews, iniţiativa legislativă are susţinerea a 124 de parlamentari, cvasi-majoritate de la PSD, însă a fost semnat şi de câţiva senatori PNL: Caracota Iancu, Dănăilă Leon, Hărău Eleonora-Carmen, Pauliuc Nicoleta, Peres Alexandru.