Ultima incercare de blocare a lui Basescu. PNL decide daca sustine "planul Ghise"

Ioan Ghise

Senatorul liberal Ioan Ghise a declarat, pentru Gandul, ca "PNL va sustine" propunerile sale privind hotarari ale Parlamentului legate de referendumul pentru demiterea presedintelui. 

Potrivit gandul.info, liberalii ar urma sa incerce, in Parlament, o ultima cale de atac pentru a bloca reintoarcerea lui Traian Basescu la Palatul Cotroceni.

Senatorul PNL Ioan Ghise a propus doua variante de atac: fie ca Parlamentul sa retrimita Curtii Constitutionale hotararea prin care referendumul este considerat invalid, fie ca Parlamentul sa constate ca presedintele suspendat Traian Basescu este demis. Potrivit acestuia, initiativele sale sunt sustinute de conducerea PNL si spera ca social-democratii sa sprijine demersul.

"PNL va sustine propunerile mele si asta se va definitiva ca decizie maine dimineata intr-o sedinta a conducerii partidului. Sper ca si colegii de la PSD sa constientizeze ca trebuie sustinute aceste propuneri. Nu va pot spune cu cine am vorbit din conducere, dar va spun ca PNL va sustine initativele mele. Eu am depus ieri la conducerea partidului un proiect de hotarare, astazi am depus cel de-al doilea proiect. BPC al PNL se va intruni maine dimineata, el este competent sa spuna daca ma sustine si eu v-am spus ca stiu de la oamenii din conducerea partidului ca PNL va sustine propunerile mele. Sper ca pana maine dupa-amiaza acelasi lucru sa il faca si PSD. Daca il face bine, daca nu iarasi bine", a declarat duminica pentru "Gandul" senatorul Ioan Ghise.

Liderul grupului PNL din Senat, Mario Oprea, a precizat pentru "Gandul" ca nu s-a luat o decizie si ca senatorul Ghise isi va prezenta initiativele in cadrul grupurilor parlamentare ale PNL si apoi ale USL pentru a se lua o decizie finala.

Citește și
Traian Basescu - COVER
TRAIAN BASESCU SE INTOARCE LA COTROCENI. Monitorul Oficial a publicat decizia Curtii Constitutionale
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache (PSD), a spus pentru "Gandul" ca initiativele lui Ghise "nu vor avea sorti de izbanda". De altfel, social-democratii sunt reticienti in a da un vot in Parlament care sa intre in contradictie cu decizia judecatorilor CCR, noteaza gandul.info.

In prima varianta propusa de Ghise conducerii PNL si ulterior Parlamentului se prevede ca "Hotararea nr. 6/2012 a Curtii constitutionale referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Romaniei, Traian Basescu, si la confirmarea rezultatului acestuia va fi retrimisa la Curtea Constitutionala pentru a se pronunta doar cu privire la modul in care a vegheat la respectarea procedurilor pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia", scrie gandul.info.

"Parlamentul Romaniei constata ca presedintele Romaniei, Traian Basescu, este demis conform prevederilor art. 95 alin. (3) din Constitutia Romaniei. Parlamentul Romaniei constata ca functia de presedinte al Romaniei este vacanta, potrivit art.97, alin 1 din Constitutia Romaniei. in termen de 3 luni, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou presedinte, potrivit art. 97, alin(2) din Constitutia Romaniei", se arata in cel de-al doilea proiect de hotarare care va fi depus luni de Ioan Ghise la Parlament.

Propunerile urmeaza sa fie discutate in cadrul grupurilor parlamentare ale USL, iar apoi sa fie dezbatute in plenul reunit al Parlamentului.

Ioan Ghise a mai spus ca va depune luni sase plangeri penale impotriva judecatorilor Curtii Constitutionale care au votat pentru validarea referendumului cu urmatoarele capete de acuzare: uzurpare de calitati oficiale, subminarea suveranitatii poporului, abuz in serviciu si neglijenta in serviciu. "Niciunde in Constitutie nu scrie ca judecatorii Curtii Constitutionale au atributii dupa desfasurarea referendumului, cu atat mai mult sa modifice hotararea BEC cu rezultatele finale. in Constitutie scrie Curtea confirma rezultatele, la articolui 82, alin 1. Pentru alegerea presedintelui valideaza, dar in cazul referendumului CCR confirma rezultatele nu valideaza. Asadar validarea pe care a facut-o Curtea, invocand criteriul de legalitate este un abuz de drept in sensul ca ea s-a pronuntat ca o instanta de drept comun in locul puterii judecatoresti, mai precis iCCJ. CCR este unica autoritate de jurisdictie constitutionala din Romania, dar in materie de legalite se poate pronunta doar iCCJ. CCR nu este parte a puterii judecatoresti, ci garanteaza constitutionalitatea", a mai spus Ghise pentru "Gandul".

"Prevederile constitutionale nu le permit judecatorilor Curtii Constitutionale sa se pronunte cu privire la: valabilitatea sau nevalabilitatea Referendumului, cand ii inceteaza mandatul de presedinte interimar dlui Crin Antonescu, cand presedintele suspendat revine in functia de presedinte al Romaniei", a scris Ghise in expunerea de motive pentru cele doua hotarari.

Senatorul PNL sustine ca Curtea Constitutionala trebuia sa ia act de rezultatele referendumului prezentate de Biroul Electoral Central si sa valideze referendumul. 

"BEC este unica autoritate care urmareste pentru ca procesul de referendum sa se desfasoare legal. Cand s-a transmis de BEC procesul verbal al rezultatelor finale ale referendumului, acela este rezultatul referendumului. CCR trebuia sa il confirme, nu ii era permis sa il infirme si sa faca judecatati privind legalitatea. Suveranitatea apartine poporului roman si ea se exprima prin referendum si Parlament. Declaratia universala a drepturilor omului articolul 21 precizeaza ca vointa poporului sta la baza puterii de stat si vointa poporului se exprima prin vot valabil. Tot in declaratie exista un articol care se refera la demnitatea umana a persoanei, ori in clipa cand ati votat valabil si BEC v-a recunoscut votul, acel vot nu mai poate fi anulat de nicio instanta din lume.

Este vot valabil exercitat la referendum, fiind exercitarea suveranitatii poporului. Poporul este suveranul suveranitatii si nu sase oameni, chiar si dintr-o Curte Constitutionala. Ei nu pot printr-o hotarare, pe care nu aveau dreptul sa o dea din perspectiva legalitatii, ci doar din perspectiva constitutionalitatii, deci judecatorii nu pot anula voturile valabil exprimate", a afirmat pentru "Gandul" Ioan Ghise.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Alegerile parlamentare vor fi pe 2 decembrie. Sedinta Guvernului pe aceasta tema, la 1 septembrie
Alegerile parlamentare vor fi pe 2 decembrie. Sedinta Guvernului pe aceasta tema, la 1 septembrie

Ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, a declarat ca alegerile parlamentare vor avea loc in data de 2 decembrie, Guvernul urmand sa ia hotararile legate de organizarea scrutinului in sedinta din 1 septembrie.

TRAIAN BASESCU SE INTOARCE LA COTROCENI. Monitorul Oficial a publicat decizia Curtii Constitutionale
TRAIAN BASESCU SE INTOARCE LA COTROCENI. Monitorul Oficial a publicat decizia Curtii Constitutionale

Monitorul Oficial a publicat decizia Curtii Constitutionale de invalidare a referendumului, astfel Traian Basescu are in acest moment drum liber spre Cotroceni.

Ponta: Parlamentarii PSD nu vor invoca maine cvorumul la Parlament, pentru citirea deciziei CC
Ponta: Parlamentarii PSD nu vor invoca maine cvorumul la Parlament, pentru citirea deciziei CC

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca parlamentarii PSD nu vor invoca cvorumul vineri la Parlament si ca formalitatea deciziei Curtii Constitutionale de invalidare a referendumului trebuie indeplinita. 

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.