Kelemen Hunor a fost ales pentru a patra oară la conducerea UDMR

Kelemen Hunor
Inquam Photos / Manases Sándor

Kelemen Hunor a fost ales sâmbătă, la Congresul UDMR, pentru al patrulea mandat la conducerea Uniunii.

 

”Mulţumesc Congresului pentru încredere! Continuăm munca începută cu mulţi ani în urmă. Împreună putem face din comunitatea noastră un succes!”, a scris Kelemen Hunor pe Facebook, după ce a fost reales ca preşedinte al UDMR.

El a obţinut, la alegerile care au avut loc în a doua zi a Congresului, 653 de voturi ”pentru”.

De asemenea, au fost înregistrate şase voturi ”împotrivă”.

---

Citește și
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

Lucrările celui de-al XVI-lea Congres al UDMR au continuat sâmbătă cu alegerea preşedintelui formaţiunii, actualul lider, Kelemen Hunor, candidând pentru un nou mandat.

Congresul a debutat vineri, ocazie cu care Kelemen Hunor le-a vorbit delegaţilor despre rămânerea UDMR la guvernare.

"Undeva, la sfârşitul lunii mai - începutul lunii iunie, se va numi un nou premier, pe noi nu ne atinge acest lucru pentru că noi nu avem candidat la această funcţie şi decizia de a schimba premierul s-a născut în momentul în care partidele (PSD şi PNL - n.r.) au propus acest lucru, noi nu am putut avea candidat, motiv pentru care nu facem parte din acest acord, ceea ce înseamnă că nu ne băgăm. E ca şi o bătaie bună la cârciumă, dacă stai acolo şi nu ai nicio treabă, atunci cel mai bine este să nu fii în situaţie, nu vrem să ne complicăm, dar nu pot să vă promit că totuşi reuşim să rămânem pe dinafară. Noi vrem să rămânem la guvernare, munca ne-am asumat-o pe timp de patru ani (...), dar vom vedea ce se va întâmpla după ce vom avea noul premier, noi ţinem cu dinţii de poziţiile pe care le avem", a spus liderul UDMR, potrivit Agerpres.

În prima zi a Congresului, au fost prezenţi şi preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, cei doi dând asigurări că îşi doresc UDMR în coaliţie.

Premierul Ciucă a arătat că UDMR a reprezentat şi reprezintă un pol de stabilitate şi profesionalism.

"În momentul în care se va produce această rocadă la nivelul Guvernului, este nevoie de asigurarea continuităţii, este nevoie de a face în continuare acelaşi efort comun pentru a-i convinge pe cetăţenii României că ceea ce facem este o asumare, astfel încât să putem să asigurăm îndeplinirea acelor obiective, împlinirea acelor aşteptări pe care oamenii le aşteaptă de la noi", a evidenţiat Ciucă.

La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că decizia ca din coaliţia de guvernare să facă parte UDMR şi minorităţile naţionale reprezentate în Parlament a fost una corectă.

"Nu ştiu cum reuşeşte întotdeauna domnul preşedinte Kelemen Hunor să-i iasă toate. A reuşit şi de această dată să vă lămurească să nu aibă contracandidat şi a reuşit ca atât preşedintele Partidului Social Democrat, cât şi preşedintele Partidului Naţional Liberal să fie astăzi aici. Nu s-a întâmplat nici la PSD, nici la PNL să fim toţi trei", a afirmat Ciolacu la Congresul UDMR.

El a spus că în ultimul timp se discută foarte mult de "ieşirea sau ne-ieşirea" UDMR de la guvernare.

"Bine v-am găsit la Timişoara, bine v-am găsit la guvernare, presupun că nu aveţi alte planuri, că am văzut că în ultimul timp se discută foarte mult de ieşirea, de ne-ieşirea UDMR de la guvernare. Eu vreau astăzi să fiu foarte clar: cred că decizia mea şi a domnului prim-ministru şi preşedinte al Partidului Naţional Liberal ca în această coaliţie să fie şi UDMR, dar şi toate minorităţile reprezentate în Parlamentul României a fost o decizie corectă. (...) Sper din tot sufletul să facem o echipă în continuare, să găsim echilibru întotdeauna în interiorul coaliţiei, să depăşim momentele tensionate dintre noi", a subliniat Ciolacu.

Vicepremierul Kelemen Hunor candidează pentru un nou mandat de patru ani la şefia UDMR.

Sâmbătă, se va adopta raportul politic al preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, acesta urmând să-şi susţină ulterior discursul program pentru un nou mandat. Ulterior, delegaţii la Congres vor vota candidatura lui Kelemen Hunor pentru următorii patru ani.

Articol recomandat de sport.ro
Scandal în Ungaria, după ce România i-a învins pe maghiari la Mondialul de hochei pe gheață: "E un clovn" | VIDEO
Scandal în Ungaria, după ce România i-a învins pe maghiari la Mondialul de hochei pe gheață: "E un clovn" | VIDEO
Citește și...
Ce pensie va avea Klaus Iohannis, după 10 ani la Cotroceni. „Are indicele cel mai mare în grilă”
Ce pensie va avea Klaus Iohannis, după 10 ani la Cotroceni. „Are indicele cel mai mare în grilă”

Președintele Klaus Iohannis și-a depus dosarul de pensionare, din funcția de profesor de fizică, a anunțat marți Administrația Prezidențială.

Guvernul a aprobat un memorandum care amendează Acordul cu Republica Moldova privind cooperarea în domeniul militar
Guvernul a aprobat un memorandum care amendează Acordul cu Republica Moldova privind cooperarea în domeniul militar

Cele două părţi se vor sprijini, în condiţii de reciprocitate şi pe bază de oportunitate, în toate aspectele referitoare la pregătirea şi participarea la misiuni şi operaţii în cadrul coaliţiilor multinaţionale sub egida ONU, OSCE, NATO sau UE.

Premierul anunță că toate pensiile vor fi plătite înainte de Paște. Banii, deja transferați către Poșta Română
Premierul anunță că toate pensiile vor fi plătite înainte de Paște. Banii, deja transferați către Poșta Română

Toate pensiile vor fi plătite înainte de Paște, a dat asigurări premierul în ședința de Guvern de marți.

Recomandări
Sudul țării se va transforma în deșert, dacă nu plantăm 350.000 de hectare de pădure. “Până și în buza Saharei se plantează
Sudul țării se va transforma în deșert, dacă nu plantăm 350.000 de hectare de pădure. “Până și în buza Saharei se plantează"

Sudul României se va transforma în deșert, dacă terenurile degradate de agricultură intensivă și secetă nu vor fi protejate.

Ruşii câştigă teren în Africa. Trupele Moscovei au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte soldaţi americani
Ruşii câştigă teren în Africa. Trupele Moscovei au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte soldaţi americani

Militarii ruşi au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte trupe americane, după decizia juntei din Niger de a expulza forţele SUA din ţară, relatează News.ro, care citează The Guardian.

Joe Biden, după protestele studențești pro-palestiniene: Vocile americanilor se fac auzite, dar nu suntem o țară fără legi
Joe Biden, după protestele studențești pro-palestiniene: Vocile americanilor se fac auzite, dar nu suntem o țară fără legi

Joe Biden a abordat, pentru prima oară, subiectul sensibil al protestelor studențești pro-palestiniene. Acesta a declarat că „ordinea este pe primul loc” și că va proteja mereu dreptul americanilor la liberă exprimare.