Tudose, despre atacurile asupra poliţiştilor: ”Lucrurile sunt scăpate de sub control”
Mihai Tudose a declarat, în urma unei întâlniri avute cu ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, că una dintre problemele discutate a fost legată de atacurile asupra poliţiştilor, el spunând că lucrurile sunt scăpate de sub control.
El a spus că soluţia este autorităţii poliţistului, astfel încât faptele de ultraj să nu mai fie tratate atât de uşor, relatează news.ro. Premierul a revenit sâmbătă după-amiază la Bucureşti, după vizita la Belgrad, unde a participat la reuniunea cvadrilaterală România - Bulgaria - Serbia - Grecia, şi a mers la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
La ieşirea de la MAI, premierul a spus că a discutat cu ministrul Carmen Dan despre stadiul pregătirilor pentru iarnă, dar şi despre incidentele din ultima perioadă în care au fost implicaţi poliţişti.
El a spus că a fost informat că poliţistul spitalizat la Iaşi, după ce a fost atacat cu o sabie în timpul unor percheziţii la Rădăduţi, este într-o stare mai bună, dar are nevoie de un medicament "care nu prea se găseşte".
Premierul a afirmat, comentând atacurile asupra poliţiştilor care au avut loc în ultima perioadă, că lucrurile sunt scăpate de sub control.
"În niciun stat nu poţi să sări cu sabia la un poliţist şi eventual să mai şi povesteşti apoi. Soluţia este ca tot ceea ce înseamnă ultraj şi atac armat să nu mai fie tratat cu aşa uşurinţă. Poliţistul trebuie să fie şi apărat de statul care îl apără în momentul în care se află în misiune", a declarat premierul, amintind că proiectul de lege privind statutul poliţistului s-a aflat în primă lectură în şedinţa de miercuri a Guvernului.
Întrebat dacă ar trebui modificată legea, în sensul înăspririi pedepselor pentru astfel de fapte, Tudose a spus că este necesar şi că va discuta şi cu ministrul Justiţiei. "Nu e posibil ca un poliţist în legitimă apărare să stea în procese 4-5 ani, că nu şi-a aparat decât viaţa", a afirmat premierul.
El a mai spus că problema ieşirilor din sistem şi cea a dotărilor nu este "de săptămâna trecută" şi că s-a agravat, dar că sunt luate măsuri, bugetul MAI pe 2018 fiind mai mare tocmai pentru a rezolva aceste probleme.
Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat, sâmbătă, la Antena 3, comentând ultimul incident în care a fost implicat un echipaj de poliţie, că au loc "atacuri violente la adresa poliţiştilor" şi că "este mai important ca niciodată să înţelegem că acum este momentul ca legislaţia să fie schimbată" şi, de asemenea, să fie încadraţi mai mulţi poliţişti.
”Este vorba de atacuri violente la adresa poliţiştilor aflaţi în misiune. Vorbim de o nouă agresiune generată de persoane care cred că pot face orice şi nu li se întâmplă nimic. Imaginiaţi-vă ce se întâmpla dacă cei care i-au atacat nu aveau o bâtă de lemn, ci o sabie (...) Este mai important ca niciodată să înţelegem că acum este momentul să schimbăm legislaţia şi să încadrăm mai mulţi poliţişti pentru că este nevoie şi în fiecare săptămână apare o situaţie care pune în dificultate poliţiştii”, a declarat, sâmbătă, la Antena 3, ministrul de Interne Carmen Dan.
Ea a mai spus că luni va avea loc o dezbatere publică pe tema proiectului de lege care întăreşte autoritatea poliţistului.
"În toată această perioadă am văzut foarte multe organizaţii nonguvernamentale îngrijorate că dăm puteri mai mari poliţistului, dar săptămânal avem câte un poliţist atacat, lovit, băgat în spital", a adăugat Carmen Dan.
Ultimul incident în care a fost implicat un echipaj de poliţie a avut loc vineri noapte, la Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud, unde doi poliţişti ar fi fost loviţi cu o bâtă de către un bărbat. Agresorul, un tânăr de 25 de ani, a fost împuşcat de către unul dintre poliţişti şi a murit ulterior, la spital.
De asemenea, la ]nceputul acestei săptămâni, un poliţist a fost atacat cu o sabie în timpul unor percheziţii la Rădăuţi. Poliţistul a fost operat şi este internat în stare gravă, la Iaşi.
Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică, în 2 noiembrie, proiectul de lege privind întărirea autorităţii poliţistului. Una dintre măsurile propuse se referă la mărirea amenzii pentru persoana care refuză să se legitimeze la solicitarea organelor de ordine publică de la maximum 500 de lei la maximum 1.500 de lei. De asemenea, persoana dusă la secţia de poliţie pentru verificare poate pleca după 24 de ore chiar dacă nu i-a fost stabilită identitatea, această măsură având până acum doar caracter administrativ.
Pachetul legislativ privind statutul poliţistului a fost discutat de Guvern miercuri, în primă lectură, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, precizând că prin noile prevederi se doreşte introducerea unui ”echilibru între drepturile şi libertăţile cetăţeneşti şi drepturile şi obligaţiile cetăţenilor”.