Traian Basescu: Nava e la cheu, in port sigur. Multumesc Guvernelor Boc, Ungureanu, Ponta
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, referindu-se la situatia economica a Romaniei, ca "nava e la cheu, in port sigur", el multumind pentru ca s-a ajuns aici guvernelor Boc, Ungureanu si Ponta.
"Am trait cu toate cele trei guverne si incerc sa dau fiecaruia ce-i al lui. Guvernul Boc a pus interesul national deasupra interesului de partid si practic si-a sacrificat voturile pentru a restabili echilibrul macroeconomic al tarii, pentru a da sanse la reluarea dezvoltarii, pentru a reda romanilor demnitatea. O tara care imprumuta bani de la Fond ca sa-si plateasca salariile cu pensiile nu e o tara cu cea mai buna reputatie", a afirmat Basescu.
Seful statului a adaugat ca multumeste si Guvernului Ungureanu pentru ca "nu a afectat parcursul de recuperare si de recuperare a dezechilibrelor", spunand ca acelasi lucru este valabil si pentru Guvernul Ponta.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
"Mi-a fost teama - si va pot spune ca asta a fost perioada care mi-a dat increderea ca se poate coabita cu Guvernul Ponta - ca acest guvern ar fi putut lua masuri populiste, excesive, care sa strice din nou echilibrele, in perspectiva alegerilor din iarna. N-a facut-o si de aceea consider ca si-a adus contributia la atingerea rezultatelor de astazi", a spus Basescu.
Acesta a mai afirmat ca Romania a ajuns la stadiul la care nu se mai bate pentru supravietuire. "Trebuie sa reluam batalia pentru cresterea economica durabila, prin gasirea unui optim intre dezvoltarea bazata pe investitii si dezvoltarea stimulata de consum. Teoria ca stimularea excesiva a consumului este o soutie de crestere economica s-a dovedit a fi falsa. E clar ca trebuie gasit optimul de dezvoltare prin investitii si un consum optim care sa nu ne readuca la situatia din 2008", a declarat Traian Basescu.
Basescu a aratat anterior ca, potrivit datelor publicate de Eurostat pentru anul 2012, Romania inregistreaza o datorie publica de 37,8% si un deficit bugetar de 2,9%.
"Saltul de la 9% la 2,9% este enorm si nu e niciun stat din UE care sa fi avut deficit de 9% si sa-l reduca atat de repede. A fost un efort urias pe care l-au facut romanii si care a aratat ca natiunea romana e capabila de performanta", a adaugat presedintele. De altfel, seful statului le-a multumit romanilor pentru sacrificiile facute din anul 2010.
El a precizat ca, in acest moment, Romania revine in parametrii Tratatului de la Maastricht si redevine o tara credibila pe pietele de capital.
"Acest lucru se datoreaza in primul rand romanilor, care au facut sacrificii, si eu le multumesc", a spus Traian Basescu. Presedintele a mai explicat ca nu Romania ia decizia de iesire din procedura de deficit excesiv, ci Comisia Europeana, care, probabil in primele zile ale lunii mai, isi va exprima punctul de vedere.
Traian Basescu a amintit evolutia situatiei economice a tarii din 2008 si pana in prezent si argumentele care au dus la masurile de austeritate anuntate de el in mai 2010 si aplicate de guvern.
Daca vom trece la a fi subordonati baronilor locali, nu vom reusi sa mentinem echilibrele
Presedintele Traian Basescu a afirmat, vineri, ca ar fi mare pacat daca din motivatii policianiste va fi dezechilibrata din nou situatia macroeconomica a tarii, avertizand ca, daca se va trece la subordonarea fata de baronii locali, cu siguranta nu se va reusi mentinerea echilibrelor.
"Ar fi un mare pacat ca din motivatii politice sau politicianiste sa dezechilibram din nou situatia macroeconomica a tarii. Apreciez ca este datoria majoritatii parlamentare sa protejeze aceste echilibre, sa le consolideze, pentru ca ele s-au obtinut cu sacrificii din partea populatiei", a spus Traian Basescu.
El a adaugat ca, daca se va trece la subordonarea fata de "baronii locali" si daca orice incasare suplimentara la buget va fi dedicata "clientelei de la nivel local", atunci "cu siguranta" nu se va reusi mentinerea echilibrelor macroeconomice.
Traian Basescu a mai precizat ca nu are, prin acordul de coabitare cu premierul, nicio abordare in care sa dea lectii Guvernului.
"Guvernul va face ce va crede, cum va considera ca e mai bine. In acelasi timp, cred ca am dreptul sa ma exprim, fara a da Guvernului indicatii", a adaugat Basescu.
Presedintele a subliniat ca "lectia acestei crize pe care au platit-o milioane de romani pentru ca ne-a gasit nepregatiti (...) trebuie sa ramana intiparita in mintea fiecarui om politic".
Basescu doreste un nou acord cu UE si FMI pentru a accelera procesul de convergenta
Presedintele Basescu a declarat, vineri, ca finalizarea actualui acord cu FMI, BM si CE este extrem de importanta pentru consolidarea credibilitatii Romaniei, el exprimandu-se si in favoarea incheierii unui nou acord pentru a accelera procesul de convergenta, care sa permita accesul in zona Euro.
Seful statului a explicat ca incheierea unui nou acord cu UE si cu FMI trebuie sa se faca nu pentru bani, ci pentru a accelera procesul de convergenta, care sa permita accesul in zona Euro.
"Finalizarea actualului acord cu FMI, BM si CE mi se pare extrem de importanta pentru consolidarea credibilitatii Romaniei ca stat care nu mai este dispus sa revina la imprumuturi pentru asigurarea salariilor si pensiilor", a mai spus Traian Basescu. Presedintele a declarat, de asemenea, ca Romania are toate conditiile sa aiba o crestere economica de peste doua procente in acest an.