Traian Basescu: Am discutat cu Van Rompuy o strategie de iesire din MCV dupa luna decembrie
Traian Basescu a declarat la finalul intrevederii cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, ca a discutat cu acesta despre o "strategie" de iesire a Romaniei din MCV, dupa luna decembrie.
"Am abordat in discutiile cu domnul presedinte si problemele de interes direct pentru Romania, problema Schengen, problema MCV si analiza dupa decembrie a unei proceduri de iesire, o strategie de iesire din acest mecanism", a declarat Basescu.
Noi rapoarte MCV pentru Romania si Bulgaria vor fi prezentate in luna decembrie a acestui an.
Premierul Victor Ponta a anuntat, la finele lunii martie, ca va trimite presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, o scrisoare in care va solicita puncte si tinte concrete pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).
Eurodeputatii USL au cerut, tot in martie, intr-o dezbatere in plenul Parlamentului European, un calendar de incheiere a monitorizarii Romaniei si Bulgariei prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), reprezentantul Comisiei Europene aratand insa ca aceasta va continua ca si pana acum.
Presedintele Traian Basescu a mai declarat, joi, la finalul intrevederii cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, ca Romania este intre primele tari care ies din procedura de deficit excesiv, iar romanii pot fi mandri ca nu sunt in situatia de a intinde mana pentru pensii si salarii.
"Am tinut sa subliniez, in discutiile cu domnul presedinte, succesul pe care l-a avut Romania in restabilirea echilibrelor macroeconomice si am mentionat - bazat si pe comunicarile Eurostat din ultimele doua zile - cu privire la deficitul bugetar ca practic Romania indeplineste criteriile de iesire din procedura de deficit excesiv. Am subliniat si faptul ca ne bucura ca suntem una din primele tari care reusesc sa iasa din procedura de deficit excesiv, dintre cele circa 20 de tari care se afla in aceasta procedura", a sustinut Traian Basescu.
Totodata, el a mentionat ca romanii pot fi mandri acum ca oficialitatile nu trebuie "sa intinda mana nicaieri" pentru a plati pensiile si salariile.
"A fost rezultatul unor masuri dificile (iesirea din procedura de deficit excesiv, n.r.), extrem de dificile, pe care eu si Guvernul Boc ni le-am asumat in mai 2010, pe care le-au suportat romanii, dar le spun romanilor astazi ca pot fi mandri ca Romania a revenit din punct de vedere al credibilitatii acolo unde ii este locul, adica printre statele care cheltuiesc rezonabil si nu au nevoie sa stea cu mana intinsa nicaieri pentru a-si plati pensiile si salariile", a mai afirmat seful statului.