Basescu la summitul din Chile. Romania, interesata de relatiile comerciale cu America de Sud
Presedintele Traian Basescu a participat, sambata seara, la deschiderea Summit-ului CELAC-UE de la Santiago de Chile, care reuneste 63 de lideri din statele europene membre ale UE si din tarile Americii Latine si din zona Caraibelor.
Presedintele Basescu a participat la fotografia oficiala a sefilor de delegatii si la ceremonia de deschidere, unde au sustinut alocutiuni presedintele chilean, Sebastian Pinera, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
La eveniment sunt prezenti de asemenea cancelarul german Angela Merkel, premierul spaniol Mariano Rajoy, presedintele Braziliei Dilma Rousseff, presedintele Mexicului Enrique Pena Nieto.
Si liderul cubanez Raul Castro se numara printre cei prezenti la eveniment, acesta aflandu-se pentru prima oara in compania celor mai importanti lideri ai UE.
Liderii europeni si din America Latina vor avea apoi o runda de convorbiri in format inchis, in care se va discuta in principal despre stimularea comertului si investitiilor reciproce.
Sefii de state si de guverne au programata in cursul serii si participarea la un spectacol de calarie organizat de gazdele din Chile, precum si la un dineu oficial oferit de presedintele Sebastian Pinera.
Presedintele Traian Basescu urmeaza sa sustina o conferinta de presa despre participarea la acest summit duminica, in jurul orei 18.00 (ora Romaniei).
Miza acestei reuniuni este dezvoltarea relatiilor economice dintre cele doua zone prin semnarea de diverse acorduri de liberalizare, in conditiile in care economiile tarilor sud-americane au dovedit o rezistenta mai buna la criza din ultimii ani, fiind in continuare pe crestere, iar nivelul comertului intre statele UE si CELAC s-a dublat in ultimul deceniu, fiind evaluat anul trecut la 202 miliarde de euro, ceea ce inseamna 6,3% din comertul intreg al UE si 13% din cel al Americii Latine.
"Comertul este parte integranta a planului european de revenire economica. intr-un moment in care cresterea interna va fi lenta inca o vreme, din cauza reducerii comenzilor publice si consumului, trebuie sa ne intensificam relatiile economice internationale", a subliniat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in discursul sau de la inceputul reuniunii.
Romania priveste si ea cu interes spre potentialul regiunii sud-americane, in ultimii ani avand loc o revenire a relatiilor comerciale cu tarile din zona, dupa o cadere semnificativa in anii ’90. in primele zece luni din 2012 exporturile Romaniei in America Latina au crescut cu 45%, nivelul total al comertului cu aceste tari fiind de 1,3 miliarde dolari pentru aceeasi perioada.
Un proiect important de investitii este avut in vedere de Astra Arad privind realizarea in Brazilia a doua fabrici pentru producerea de vagoane de marfa si de calatori si de tramvaie, care ar putea reinnoda o traditie a achizitiei de utilaje industriale romanesti de catre tarile acestui continent, mai ales in anii ‘70-’80.
Presedintele chilian Sebastian Pinera a deschis summitul UE-Celac
Presedintele chilian Sebastian Pinera a deschis sambata Summitul ce reuneste pentru doua zile aproximativ patruzeci de lideri europeni, ai Americii latine si Caraibe in capitala chiliana.
"Tema care ne reuneste este constructia unei noi aliante strategice pentru a obtine o dezvoltare durabila", a declarat seful de stat chilian.
"Aceste doua blocuri reprezinta o treime din statele planetei, peste un miliard de locuitori si reprezinta peste o treime din productia mondiala", a declarat acesta.
Chiar daca cele doua blocuri regionale s-au reunit deja anterior, aceasta este primul summit sub egida Celac, fondat in cadrul summitului de la Caracas in decembrie 2011 sub conducerea presedintelui venezuelian Hugo Chavez, spitalizat pentru cancer in Cuba si absent de la intalnirea de la Santiago.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a apreciat ca Celac "este un pas important in procesul de integrare regionala".
Cancelarul german Angela Merkel a reiterat cu aceasta ocazie apelul sau catre europeni de a se angaja in reformele structurale pentru a stabiliza economia Uniunii.