Antonescu: Daca va fi posibila, cuplarea alegerilor se va face indiferent de vointa lui Basescu

Crin Antonescu

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi seara, ca organizarea simultana a alegerilor prezidentiale cu cele europarlamentare, daca va fi posibila, se va face indiferent de vointa presedintelui Traian Basescu.

El a adaugat ca afirmatia sefului statului despre ce ar face un presedinte ales timp de sapte luni pana la preluarea mandatului arata ce ar face chiar Traian Basescu intr-o astfel de situatie.

"Chestiunea asta cu cercul, sigur e o gluma, dar daca e sa o tratam serios (...) ea nu poate spusa decat de catre un om care asta ar face sapte luni inaintea intrarii in paine. Nu stiu de ce domnul Basescu nu poate sa conceapa aceasta demnitate decat intr-o legatura materiala cu Palatul, cu zidurile, cu imprejurimile", a declarat presedintele PNL, scrie Mediafax, care citeaza A3.

Totodata, Antonescu a admis faptul ca intre momentul organizarii prezidentialelor si preluarea mandatului nu ar fi de dorit sa existe o perioada prea mare de timp.

"Si din punctul meu de vedere nu ar fi de dorit sa se ajunga la o distanta intre alegerea unui nou presedinte si intrarea sa in mandat. Sunt o serie de inconveniente si de natura constitutionala. Sigur, nu e vorba de ce ar face omul ala ales in timpul asta, asta e caraghios, iti poti gasi. Milioane de oameni nu sunt presedinti si isi ocupa timpul, nu asta-i problema", a explicat Antonescu.

Citește și
Crin Antonescu
Antonescu: Nu inteleg de ce s-au trimis la presedinte modificarile statutului parlamentarilor
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

De asemenea, liderul PNL a sustinut ca sefului statului nu i s-a facut niciun fel de oferta la care sa raspunda prin faptul ca e dispus sa-si dea demisia odata cu intregul Parlament.

"Parca astepta un prilej, parca a speculat acest prilej ca sa faca din nou consideratii, ca sa faca niste contraoferte la oferte care nu i s-au facut (...) E caraghios, nimeni nu l-a intrebat, nici domnul Ponta, nici altcineva, nu l-a intrebat pe domnul Basescu «Dom’le, ce ai vrea dumneata ca sa-ti dai demisia?». Si atunci sa vina raspunsul firesc: «As vrea ca 588 de parlamentari sa-si dea demisia, sau as vrea diverse alte lucruri»", a afirmat Antonescu.

In plus, el a sustinut ca organizarea simultana a alegerilor prezidentiale cu cele europarlamentare se va face indiferent de optiunea lui Traian Basescu, daca USL ajunge la concluzia ca este posibil acest lucru.

"Eu cred ca daca putem sa facem alegerile impreuna cu cele europarlamentare, le vom face ca vrea sau ca nu vrea Traian Basescu. Ipoteza unei formule elegante in care sa renunte la cinci luni de mandat pentru asemenea reasezare constitutionala eu o exclud, pentru ca dansul nu vrea si e dreptul sau sa vrea sau sa nu vrea", a mai sustinut Antonescu, precizand ca la nivelul USL inca nu s-a facut o analiza juridica si constitutionala fata de aplicarea acestui scenariu privind cuplarea alegerilor.

Pe de alta parte, presedintele PNL a invocat o serie de afirmatii din partea celor prezenti la manifestarile de la Iasi, care erau interesati de momentul in care Traian Basescu va parasi functia de sef al statului.

"Mi-as dori ca aceste loc sa aiba loc cat mai repede. Nu asa... cum nu obosesc sugereaza batalioanele de propagandisti ai lui Traian Basescu mai vechi si mai noi sa sugereze ca ard eu de nerabdare sa ma duc la Palatul Cotroceni sa fiu presedinte. Nu de asta, ci pentru ca lipsa de legitimitate a lui Traian Basescu, toate suspiciunile justificate care se aduna in jurul sau atata timp cat va fi in acea pozitie, toate lucrurile care tin de anumite institutii in care influenta prezidentiala se mentine, toate lucrurile astea nu fac bine unei coerente institutionale in Romania", a mai afirmat presedintele PNL, Crin Antonescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca este "o copilarie" si "ridicola" ideea privind desfasurarea alegerilor prezidentiale din 2014 comasate in primavara cu europarlamentarele si investirea apoi a noului presedinte abia in decembrie 2014, la expirarea mandatului sau actual.

"Este ridicol. Si ce faci cu presedintele ales in luna mai? Sunt noua luni. Ii dai un cerc cu care sa dea rotocoale in jurul Cotroceniului, ce faci cu el pana atunci? Se si plictiseste in asteptare", a afirmat Basescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca nu are inca o optiune in privinta comasarii alegerilor prezidentiale cu cele europarlamentare, insa a spus ca el este gata sa-si depuna mandatul simultan cu cei 588 de parlamentari, pentru alegeri simultane prezidentiale si parlamentare.

Presedintele Basescu a sustinut ca solutia o reprezinta "demisia simultana a presedintelui si a Parlamentului", dupa revizuirea Constitutiei, in spiritul referendumului din 2009 privind trecerea la Parlamentul unicameral cu maximum 300 de membri.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Traian Basescu:
Traian Basescu: "Sunt dispus sa-mi depun mandatul simultan cu cei 588 de parlamentari"

Presedintele Basescu a declarat ca la intalnirea de marti seara cu Crin Antonescu, Valeriu Zgonea si premierul Victor Ponta a ridicat, intre altele, problema votului vizandu-i pe deputatul Ioan Stan si pe fostii ministri Laszlo Borbely si Victor Dobre.

Antonescu: Nu inteleg de ce s-au trimis la presedinte modificarile statutului parlamentarilor
Antonescu: Nu inteleg de ce s-au trimis la presedinte modificarile statutului parlamentarilor

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, vineri, raspunzand unei intrebari, ca nu intelege de ce au fost trimise Presedintiei si Parchetului propunerile de modificare a statului parlamentarilor.

Ponta, replica pentru Antonescu:
Ponta, replica pentru Antonescu: "Nu semnez lucruri caraghioase, semnez lucruri necesare"

Premierul Victor Ponta a comentat declaratia liderului PNL Crin Antonescu, potrivit careia acordul de buna colaborare pe care l-a semnat cu presedintele Traian Basescu ar fi unul "caraghios".

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.