Basescu: Functionarii de la Finante nu au dreptul sa se revolte

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Pana la scandalul de la Finante, premierul nu stia ca sunt functionari ai statului care, pe langa salariu, primesc bani din stimulente. Sau cel putin asta a spus presedintele Traian Basescu la emisiunea "Dupa 20 de ani".

Seful statului a criticat dur sistemul denumit "clientelar" pe care, precizeaza el, doi ministri au incercat sa il desfiinteze. Optimist pentru 2011, presedintele a atras atentia ca disponibilizarile trebuie sa continue, altfel vom imprumuta din nou bani pentru pensii si salarii.

Presedintele Basescu a declarat, intrebat despre protestul de la Finante, ca acesta a creat "o imagine proasta" intr-o institutie extrem de importanta si ca a mai iesit la suprafata "o buba clientelara", respectiv stimulentele.

"Marea problema este sa demontam sistemul clientelar in toata administratia. Din pacate problema stimulentelor a scapat guvernului", a mai declarat presedintele.

Seful statului a precizat ca s-a uitat la salariile din Ministerul de Finante, mentionand ca lefurile standard sunt foarte apropiate de cele ale Presedintiei.

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu nu promulga legea pensiilor si o trimite inapoi in Parlament
Cum și-a chinuit regele Arabiei Saudite fiicele. Două prințese au murit, soarta altor două este necunoscută

"Sigur, este un drept legal. Deci vorbesc de un sistem clientelar legal. Oamenii astia nu fura banii, ci ii iau in baza unei legi. Marea problema este sa demontam sistemul clientelar in toata administratia", a spus presedintele Basescu.

El a aratat ca, din pacate, problema stiulentelor "a scapat" Guvernului, cand a comprimat salariile si sporurile prin legea de salarizare.

"Oamenii aceia (functionarii din Ministerul de Finante, n.r.) nu au dreptul sa se revolte, pentru ca au fost doi ministri ai Finantelor, Remes si Vladescu, care s-au intalnit cu capii Finantelor si cu sindicatele si i-au intrebat: «Nu vreti sa trecem pe o grila de salarizare corecta si sa renuntam la sistemul de stimulente, care nu se stie cat va mai merge?». Iar raspunsul sindicatelor din Finante, raspunsul capilor Finantelor din teritoriu si de la minister a fost: «Nu, mentinem sistemul clientelar». De ce? Acest sistem de stimulente ii face dependenti de fiecare director, directoras si sef de serviciu", a spus seful statului.

Traian Basescu a declarat la emisiunea "Dupa 20 de ani" ca fostul ministru al finantelor Gheorghe Pogea i-a ascuns premierului Emil Boc existenta sistemului de acordare a stimulentelor.

"In sedinta de guvern, cand s-a stabilit comasarea sporurilor cu salariul si aceasta grila provizorie de salarizare care functioneaza pentru anul 2010 sa fie unificata, sa spunem, ministrul de finante al acelui moment i-a ascuns premierului existenta acestui sistem", a spus Traian Basescu.

Intrebat daca se refera la Sebastian Vladescu, seful statului a negat.

"Nu. Pogea era ministru de finante cand s-a facut comasarea sporurilor", a adaugat Basescu.

El a mai spus ca Emil Boc a aflat de stimulentele acordate in timpul protestelor, iar el stia "cu vreo doua luni inainte".

 Seful statului a declarat ca a anticipat miscarile de protest si ca anticipeaza "miscari si mai consistente in urmatoarea perioada".

"Este rezistenta sistemului de stat la reforma. Am anticipat-o. Anticipez miscari si mai consistente in urmatoarea perioada", a spus Basescu.

Discutii despre un acord cu FMI

Legat de un acord cu FMI, Traian Basescu a declarat ca este un sustinator al unui nou acord cu Fondul si cu UE, dar unul de precautie. "Cu o linie de credit la dispozitie in caz de nevoie. O suma care in situatia in care economia globala revine la un derapaj sa putem sa fim asigurati, ca sa platim pensiile si salariile", a spus presedintele.

Situatia TVA

Referitor la TVA, seful statului a declarat ca nu are cum sa creasca. In UE nu e posibil sa fie mai mare de 25%.

Despre fondurile europene, Traian Basescu a spus ca utilizarea lor este cheia succesului pe anul 2011.

Garda trebuie mutata la Interne

Seful statului a mai spus ca miscarea de la Finante i-a atras atentia asupra unor lucruri. "Ma intreb ce cauta Garda Financiara la Finante, trebuie mutata la Interne, de ce stam asa cu recuperarea creantelor, trebuie sa o dam executorilor judecatoresti si firmelor private autorizate".

Traian Basescu a mai spus ca trebuie privatizate societati de stat in 2011, desi in 2009 a fost un adversar al ideii. "As incepe cu transport marfa de la calea ferata, dar privatizari pe bursa, pachete de la Transelectrica, Transgaz, RAPPS-ul. Trebuie sa consolidam bursa. Pot intra 6-7 miliarde in buget din toate acestea".

Elena Udrea nu poate fi prim-ministru

Presedintele Traian Basescu a mai declarat, duminica, la Pro TV, ca Elena Udrea nu are experienta pentru a prelua conducerea PDL, pentru functia de premier sau pentru a accede la sefia statului, apreciind totodata ca aceasta este unul dintre cele mai bune produse ale politicii in PDL in ultimii ani.

Intrebat daca Elena Udrea ar putea fi numita prim-ministru, Traian Basescu a exclus aceasta varianta.

Despre situatia lui Radu Berceanu, Basescu a declarat ca nu nu mai este ministru al transporturilor deoarece aceasta institutie nu a reusit sa atraga fonduri, el precizand ca decizia remanierii a fost a premierului.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Englezii anunță decizia luată de Radu Drăgușin, după ce a fost din nou rezervă la Tottenham
Englezii anunță decizia luată de Radu Drăgușin, după ce a fost din nou rezervă la Tottenham
Citește și...
Angela Merkel s-a intalnit cu Traian Basescu la Palatul Cotroceni
Angela Merkel s-a intalnit cu Traian Basescu la Palatul Cotroceni

Cancelarul Germaniei si seful statului au avut convorbiri tete-a-tete la Palatul Cotroceni. Ei au discutat mai multe subiecte importante, printre care s-au aflat aderarea la spatiul Schengen si absorbtia fondurilor europene.

Traian Basescu nu promulga legea pensiilor si o trimite inapoi in Parlament
Traian Basescu nu promulga legea pensiilor si o trimite inapoi in Parlament

UPDATE:Seful statului a trimis inapoi in Parlament documentul care a dezbinat puterea si opozitia. Traian Basescu le solicita senatorilor si deputatilor sa modifice un articol. Presedintele vrea sa fie schimbate varstele de pensionare.

Recomandări
Alba, drogul ieftin care e peste tot. Bogdan, dependent: „Orice liceu din București are câte un dealer de albă”
Alba, drogul ieftin care e peste tot. Bogdan, dependent: „Orice liceu din București are câte un dealer de albă”

„Pericolul dependenței”, partea I. Vorbim despre un subiect care ar trebui să fie o prioritate pentru cei care conduc România, o situație extrem de gravă. Drogurile fac ravagii, distrug vieţi şi familii întregi.

Istoricul Armand Goșu: “Dacă eu, la Kremlin, m-aș gândi să destabilizez România, aș face-o prin Moldova”
Istoricul Armand Goșu: “Dacă eu, la Kremlin, m-aș gândi să destabilizez România, aș face-o prin Moldova”

România s-a dovedit a fi “o nucă tare” pentru Rusia, care nu reușește să-și propage eficient propaganda la noi în țară. Tocmai de aceea, Putin ar putea fi tentat să destabilizeze România folosindu-se de sensibilitatea noastră față de Republica Moldova.

LIVE TEXT | Alegerile prezidențiale și referendum în Republica Moldova. Stop vot la Chișinău. Câți moldoveni au votat
LIVE TEXT | Alegerile prezidențiale și referendum în Republica Moldova. Stop vot la Chișinău. Câți moldoveni au votat

Astăzi, 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova sunt chemați la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii patru ani.