Traian Basescu: Curtea Constitutionala a exagerat cu legea ANI!
Dupa consultarile de la Palatul Cotroceni, cu toate partidele politice mai putin PNL, presedintele Traian Basescu a declarat ca Instanta a exagerat cand a interpretat legea ANI ca fiind neconstitutionala!
Seful Statului a propus, la consultarile care au avut loc luni, ca in termen de 10 zile partidele sa treaca prin Parlament o noua lege a Agentiei Nationale de Integritate care sa satisfaca cerintele Curtii Constitutionale. Presedintele a spus apoi ca, dupa parerea sa, Curtea a exagerat dintr-un motiv simplu – averea demnitarilor nu este o chestiune de confidentialitate.
Traian Basescu a subliniat faptul ca in acest moment nu exista niciun demnitar ales inainte de intrarea in vigoare a legii ANI, asa ca politicienii stiau ca sunt obligati sa-si faca publice averile.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Cum au fost dezbaterile?
Desi Seful Statului a multumit partidelor prezente la consultari si s-a declarat multumit de rezultate, discutiile de luni nu au fost tocmai amicale. Liderul PSD Victor Ponta a fost deranjat de faptul ca Guvernul a avizat noua lege ANI inaintea consultarilor de la Cotroceni. Inainte de a intra la dezbateri, social democratul cataloga acest gest drept "o nesimtire" din partea Executivului.
Cu toate acestea pesedistii au promis ca vor pune umarul in Parlament la adoptarea noii legi.Acelasi lucru au anuntat ca-l vor face si democrat liberalii, maghiarii, parlamentarii independenti si cei ai minoritatilor nationale.
Cat despre liberali, acestia au refuzat sa vina la Cotroceni. Ei spun ca seful statului nu este un mediator asa ii cere Constitutia si nu mai vor sa fie, citez "elemente de decor" la astfel de consultari.
Cum arata proiectul demodificare a legii ANI, facut de Guvern?
Prima modificare importanta este ca demnitarii nu vor mai depune o singura declaratie de avere, ci doua: una publica si una confidentiala. Aceasta din urma va fi asemanatoare cu cea actuala, adica va contine informatii complete despre bunurile demnitarilor si locul unde se afla aceste proprietati. Tocmai aceste adrese vor lipsi din a doua declaratie, cea publica, adica cea la care va avea acces toata lumea, inclusiv presa.
A doua modificare este ca inspectorii ANI nu vor mai putea lua decizii de punere sub sechestru, ci in cazul in care banuiesc ca anumite bunuri au fost obtinute in mod ilegal, vor sesiza fie Parchetul si Agentia Fiscala.
Aceste modificari trebuie sa fie insa aprobate intai in Parlament, unde Guvernul va cere probabil adoptare in regim de urgenta.