Presedintia: CSAT nu a emis nicio noua decizie privind privatizarea CFR Marfa

×
Codul embed a fost copiat

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a discutat mai bine de o ora despre privatizarea CFR Marfa.

Intrunirea s-a incheiat la pranz. Sedinta a fost convocata de presedintele Traian Basescu la cererea premierului Victor Ponta.

Acesta din urma este insa in concediu, iar dintre membrii cu drept de vot a lipsit si ministrul economiei, Varujan Vosganian.

Pana acum, Palatul Cotroceni nu a facut niciun comunicat public despre cele discutate. Stim ca s-a vorbit despre privatizarea CFR Marfa, insa nu stim ce concluzii s-au tras in sedinta CSAT, avand in vedere ca Guvernul, prin vocea primului ministru Victor Ponta a sustinut ca privatizarea in forma actuala va merge inainte numai daca CSAT-ul isi da acordul. In caz contrar, privatizarea ar urma sa fie anulata.

Problema este ca aceasta sedinta s-a desfasurat pe fondul schimbului de replici intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoriei. Astfel, presedintia a comunicat in aceasta dimineata ca ieri seara presedintele a decis convocarea de urgenta a CSAT pentru simplul motiv ca la ora 17:05 au sosit documentele necesare la Palatul Cotroceni, iar presedintia vrea sa sublinieze ca documentele au ajuns la Cotroceni dupa ce prim ministrul Ponta plecase in vacanta.

Citește și
Gara de Nord
ZF: Cum a fost "reabilitata" Gara de Nord de catre seful CFR SA, care are un salariu de 9.000 euro
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Pe de alta parte, pe site-ul sau, Guvernul Romaniei a facut o declaratie prin care sustine ca "Guvernul considera cel putin fortata aceasta sedinta de urgenta convocata de presedintele Basescu.

Oricum, au lipsit doua persoane importante din CSAT, cu drept de vot, Victor Ponta si Vosganian. Inainte sa plece in vacanta, Ponta l-a desemnat in locul sau, cu drepturi depline, pe Gabriel Oprea, numai ca acesta nu are drept de vot in CSAT.

FILMUL EVENIMENTELOR DE VINERI, 2 AUGUST

UPDATE ora 14:23 Potrivit unui comunicat de presa transmis de Administratia Prezidentiala dupa incheierea sedintei, discutiile din cadrul CSAT privind privatizarea CFR Marfa au fost "constructive".

"Membrii CSAT au avut o discutie constructiva legata de acest proces de privatizare avand ca obiect continuarea procedurilor legale privind finalizarea procesului de privatizare a Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa «C.F.R. Marfa» - S.A. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a avizat strategia de privatizare a CFR Marfa prin Hotararea CSAT nr. 23/5.02.2013. Nu s-a emis o alta decizie CSAT", se afirma in comunicatul mentionat.

UPDATE ora 14:08 CSAT nu a emis, in urma sedintei de vineri, nicio noua decizie privind privatizarea CFR Marfa, in conditiile in care strategia de privatizare a companiei a fost avizata de catre Consiliu prin hotararea din 5 februarie, informeaza Presedintia.

UPDATE ora 12:15 Sedinta CSAT pe tema privatizarii CFR Marfa s-a incheiat, iar ministrii care au participat la reuniunea de la Palatul Cotroceni s-au intors la Guvern, fara ca deocamdata si vicepremierul Gabriel Oprea sa fi ajuns la Palatul Victoria

La sedinta CSAT au fost prezenti, potrivit imaginilor video transmise de Administratia Prezidentiala, ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, ministrul Apararii, Mircea Dusa, ministrul de Interne, Radu Stroe, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean.

Dintre ministrii membri de drept ai CSAT a lipsit Varujan Vosganian, ministrul Economiei.

La sedinta au mai fost prezenti seful SRI, George Maior, seful SIE, Teodor Melescanu, seful Statului Major General, Stefan Danila, secretarul CSAT, Ioan Oprisor si consilierul prezidential pentru securitate nationala, Iulian Fota.

De asemenea, au fost prezenti consilierul prezidential pentru probleme constitutionale si legislative, Claudiu Constantin Dinu si purtatorul de cuvant al sefului statului, Bogdan Oprea, acestia nefiind membri CSAT.

UPDATE ora 11:14 Sedinta CSAT pe tema privatizarii CFR Marfa a inceput, vineri, la Palatul Cotroceni, premierul Victor Ponta fiind inlocuit la reuniune de vicepremierul Gabriel Oprea.

UPDATE ora 10:51 Purtatorul de cuvant al presedintelui declara ca urgenta convocarii sedintei CSAT e "justificata de presiunile pe care chiar membrii Guvernului" le-au facut in ultima perioada pentru convocarea acestei sedinte si cere Guvernului "mai multa responsabilitate si acuratete in furnizarea informatiilor".

UPDATE ora 10:40 Vicepremierul Gabriel Oprea si ministrii care participa la sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) au plecat impreuna spre Palatul Cotroceni, dupa ce au avut in prealabil, la sediul Guvernului, o discutie privind privatizarea CFR Marfa.
La discutie au participat ministrii Apararii, de Interne, Externe, Finante, Justitie.

Guvernul a transmis anterior ca asteapta in continuare un punct de vedere al CSAT legat de privatizarea CFR Marfa, dar precizeaza ca nu a cerut convocarea "de urgenta" a Consiliului, ci includerea pe agenda proximei sedinte a proiectului de HG, si vede ca o fortare decizia presedintelui de a convoca "de urgenta" CSAT.

Executivul arata ca hotarârile in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii se iau cu unanimitate de voturi a celor prezenti, in conditiile indeplinirii cvorumului, ceea ce nu ar fi posibil in cazul participarii la sedinta a cuiva fara drept de vot.
 

UPDATE ora 10:20 Vicepremierul Gabriel Oprea i-a convocat la Guvern pe ministrii care participa la sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), pentru o discutie privind privatizarea CFR Marfa inainte de inceperea reuniunii.

La discutii participa ministrii Apararii, de Interne, Externe, Finante, Justitie.

UPDATE ora 09:00 Guvernul Romaniei mai precizeaza ca nu a cerut convocarea "de urgenta" a Consiliului, ci includerea pe agenda proximei sedinte a proiectului de HG, si vede ca o fortare decizia presedintelui de a convoca "de urgenta" CSAT.

Executivul arata ca hotararile in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) se iau cu unanimitate de voturi a celor prezenti, in conditiile indeplinirii cvorumului, ceea ce nu ar fi posibil in cazul participarii la sedinta a cuiva fara drept de vot.

Intr-un comunicat transmis vineri, Guvernul informeaza ca a luat act de decizia presedintelui Traian Basescu de a convoca Consiliul Suprem de Aparare a Tarii cu privire la Hotararea de Guvern pentru aprobarea conditiilor principale ale contractului de vanzare de actiuni la CFR Marfa si ca asteapta in continuare un punct de vedere al Consiliului in acest sens, dar precizeaza ca nu a cerut convocarea "de urgenta" a CSAT, ci a solicitat presedintelui sa dispuna includerea pe ordinea de zi a proximei sedinte a Consiliului a proiectului de HG. Solicitarea Guvernului a fost facuta in baza articolului 4 litera d) si articolului 7 din Legea nr.415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Articolele mentionate prevad ca CSAT avizeaza proiectele de acte normative initiate sau emise de Guvern privind securitatea nationala, organizarea generala a fortelor armate, organizarea Consiliului, pregatirea populatiei, a economiei si a teritoriului pentru aparare, propunerile de buget ale institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale, alocatiile bugetare destinate ministerelor si serviciilor cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, conditiile de intrare, trecere sau stationare pe teritoriul Romaniei a trupelor straine, numirea in functiile prevazute in statele de organizare cu grad de general-locotenent, viceamiral, similare si superioare acestora, precum si ca sedintele CSAT au caracter secret, ordinea de zi se stabileste de presedinte, cu consultarea vicepresedintelui, iar propunerile ministerelor trebuie avizate de primul-ministru pentru a fi inscrise pe ordinea de zi.

"Guvernul considera ca discutarea in CSAT a subiectului nu trebuie sa aiba drept scop sau consecinta pasarea responsabilitatii intre institutiile statului, ci eventuala evidentiere a unor informatii noi, care pot pune la indoiala viabilitatea procesului de privatizare a CFR Marfa sau care pot elimina dubiile ridicate in ultima perioada. Fara o astfel de clarificare, procesul de privatizare nu poate fi continuat. Guvernul vede ca fiind o fortare decizia presedintelui de a convoca "de urgenta" CSAT, cunoscut fiind faptul ca hotararile in cadrul Consiliului se iau cu unanimitate de voturi a celor prezenti, in conditiile indeplinirii cvorumului, ceea ce nu ar fi posibil in cazul participarii la sedinta a cuiva fara drept de vot", se arata in comunicat.

Guvernul prezinta si adresa transmisa, joi, de catre secretarul general al Guvernului, Ion Moraru, catre consilierul de stat Ion Oprisor, secretarul CSAT, in care este transmis proiectul de aprobare a privatizarii CFR Marfa cu rugamintea de a fi inclus pe ordinea de zi a proximei sedinte a Consiliului, mentionandu-se ca are avizul Ministerului Justitei si al premierului Victor Ponta.

Este prezentata si o scrisoare adresata de catre premierul Victor Ponta, ca vicepresedinte CSAT, catre presedintele Traian Basescu, semnata de Ponta si ca ministru interimar al Transporturilor si de Robert Cazanciuc ca ministru al Justitiei cu aceasi rugaminte si cu precizarea ca CFR Marfa desfasoara activitati de interes public national in scopul realizarii transportului public feroviar de marfa si al satisfacerii nevoilor de aparare a tarii.

Presedintele Traian Basescu a decis convocarea de urgenta a CSAT, vineri, informeaza Administratia Prezidentiala, mentionand ca joi dupa-amiaza la Secretariatul CSAT a fost depusa o solicitare a Guvernului pentru convocarea unei sedinte a Consiliului in legatura cu HG din 24 iulie privind CFR Marfa.

Sedinta CSAT este convocata vineri, la ora 11.00.

"Administratia Prezidentiala informeaza ca joi, 1 august, la ora 17.05, la Secretariatul Consiliului Suprem de a Aparare a Tarii (CSAT) a fost depusa o solicitarea a Guvernului Romaniei pentru convocarea unei sedinte a CSAT cu privire la Hotararea de Guvern nr. 526 din 24 iulie 2013 pentru aprobarea conditiilor principale ale contractului de vanzare de actiuni intre stat, prin Ministerul Transporturilor, in calitate de vanzator, si Societatea Comerciala Grup Feroviar Roman S.A., in calitate de cumparator, avand ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unui pachet de actiuni, reprezentand 51% din capitalul social al Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa «C.F.R. Marfa» - S.A. Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a decis convocarea de urgenta a CSAT vineri, 2 august, la ora 11.00", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Sursa citata mentioneaza ca, in cazul in care prim-ministrul Victor Ponta nu poate raspunde convocarii la sedinta CSAT, este invitat, fara drept de vot, conform legii, vicepremierul Gabriel Oprea.

Luni, premierul Victor Ponta nu a exclus posibilitatea sa-l aiba "inlocuitor" pe vicepremierului Gabriel Oprea la sedinta CSAT in cazul in care presedintele Traian Basescu o va convoca in perioada in care el este in concediu, respectiv in prima jumatate a lunii august.

La finalul intrevederii pe care Victor Ponta a avut-o cu reprezentantii FMI, CE si BM, la Palatul Victoria, premierul a fost intrebat de jurnalisti daca se va intoarce din concediu in cazul in care presedintele va convoca o sedinta a CSAT in prima parte a lunii august, pentru a se discuta situatia creata la CFR Marfa.

"Sa-l convoace domnul presedinte. De joi, am inlocuitor la conducerea Guvernului, care are dreptul de a ma reprezenta in totalitate, daca e ceva care apare intr-o ora, doua ore, domnul vicepremier Oprea are puteri depline", a spus primul-ministru.

GFR, parte a grupului Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat la 20 iunie castigator in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din actiuni si asumandu-si investitii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investitii de mediu.

Presedintele si premierul au o disputa privind privatizarea CFR Marfa, Traian Basescu cerand ca Victor Ponta sa isi asume responsabilitatea privatizarii, iar primul-ministru solicitand avizul CSAT.

Guvernul a aprobat contractul cu GFR, in 24 iulie, sustinand insa ca tranzactia trebuie aprobata de CSAT. Presedintia a comunicat ca CSAT nu a avizat niciodata un contract de privatizare dupa incheierea licitatiei.

Potrivit Executivului, neformularea unei pozitii a CSAT in cazul contractului se va finaliza prin blocarea privatizarii, instituirea unui management privat si restructurarea companiei.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Andreea Paul, PDL: Ponta pleaca in vacanta, lasand privatizarea CFR Marfa in ceata
Andreea Paul, PDL: Ponta pleaca in vacanta, lasand privatizarea CFR Marfa in ceata

Prim-vicepresedintele PDL Andreea Paul l-a criticat, joi, intr-o conferinta de presa, pe premierul Victor Ponta pentru ca acesta pleaca in vacanta desi are probleme de rezolvat, cum este privatizarea CFR Marfa.

ZF: Cum a fost
ZF: Cum a fost "reabilitata" Gara de Nord de catre seful CFR SA, care are un salariu de 9.000 euro

Gara de Nord este cel mai important punct comercial feroviar din Romania, insa felul neingrijit in care arata o transforma intr-o pata neagra a Bucurestiului.

Mircea Rednic, suspendat o etapa de Comisia de Disciplina a LPF
Mircea Rednic, suspendat o etapa de Comisia de Disciplina a LPF

Rednic, trimis in tribuna de arbitrul Iulian Dima in miutul 77 al partidei echipei sale, CFR Cluj, cu ACS Poli Timisoara, a fost sanctionat cu o etapa de suspendare si 360 de lei penalitate sportiva de Comisia de Disciplina a LPF.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.