Traian Basescu, acuzat ca pledeaza pentru "lichidarea" Republicii Moldova
Bascanul Gagauziei Mihail Formuzal a aparat vineri dreptul unitatii autonome la referendum, subliniind ca sustine statalitatea Republicii Moldova, spre deosebire de presedintele Traian Basescu care, in opinia sa, merita se fie declarat persona non grata.
"Actionam intr-un cadru constitutional, nu incalcam nimic. Avem dreptul sa organizam un referendum consultativ pe teritoriul Gagauziei", a afirmat Formuzal.
Bascanul a subliniat ca "actiunile noastre sunt in conformitate cu Legea privind statutul juridic special al Gagauziei, care prevede ca regiunea are dreptul la autodeterminare, in cazul in care Republica Moldova isi va pierde suveranitatea".
"Pledam pentru pastrarea statalitatii Republicii Moldova", a declarat Formuzal, in cadrul unei sedinte cu primarii din regiune, care are o populatie de aproximativ 155.000 de persoane, dintre care peste 80% sunt gagauzi (populatie orotodoxa, de origine turca). Formuzal a comentat, de asemenea, decizia Procuraturii Generale a Republicii Moldova de a deschide, la 9 ianuarie, un dosar penal vizand reprezentantii locali care continua sa faca pregatiri pentru consultarea populara.
El a mentionat ca in Republica Moldova cauzele penale sunt intentate impotriva celor care sustin "statalitatea" ei, si nu impotriva persoanelor care pledeaza pentru desfiintarea acestui stat.
"De ce nu a fost intentat niciun dosar penal celor care au pledat si pledeaza pentru lichidarea statului moldovenesc? De ce pana acum autoritatile de la Chisinau nu l-au declarat pe (presedintele Traian) Basescu persona non grata pentru declaratiile sale? Din contra, cei care pledeaza pentru pastrarea Republicii Moldova sunt urmariti penal in aceasta tara", s-a indignat bascanul UTA Gagauzia, unde obiectele de studiu in scoli Limba si literatura romana si Istoria Romanilor au fost in redenumite Limba si literatura moldoveneasca si Istoria Moldovei.
Administratia din Gagauzia a intensificat pregatirile pentru referendumul din 2 februarie, decis in noiembrie anul trecut, unde alegatorii sunt chemati sa opteze intre aderarea R. Moldova la UE sau apropierea de Uniunea Vamala, dar si o eventuala independenta, initiativa criticata dur de Chisinau.
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Bruxelles, dupa o intalnire cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, ca a atentionat, in discutia cu acesta, "asupra riscurilor Gagauzia si Transnistria".
Anterior, Basescu a acuzat lipsa de reactie la nivel european fata de riscurile in privinta independentei si suveranitatii R. Moldova, precizand ca Romania nu va ramane impasibila politic daca din Transnistria sau din zona gagauza vor porni provocari care sa intoarca R.Moldova din drumul spre UE.
"Stim ca butoanele din Transnistria si din zona gagauza nu sunt la Chisinau si nu gasim inca mijloacele sa prevenim o intoarcere din drum a Republicii Moldova", a afirmat miercuri presedintele roman.
"Romania nu va putea ramane impasibila politic in cazul in care din Transnistria sau din zona gagauza vor porni provocari care sa aduca Republica Moldova in riscul de a-si intrerupe drumul european. Si vom face o oferta politica Republicii Moldova", a adaugat Basescu, aratand ca R. Moldova este o tara europeana, si nu una din Uniunea Euro-asiatica.