Titus Corlatean: Ma gandesc daca fac propunerile de numiri la DNA inaintea Raportului de tara

Titus Corlatean

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a declarat ca va reflecta zilele urmatoare daca va face propunerile de numiri in functii de conducere la DNA inainta raportului de tara.

Ministrul Titus Corlatean a spus ca au fost prelungite prin delegare, pe un termen determinat, mandatele adjunctilor sefului Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), procurorii Laura Oprean si Carmen Galca.

"Mandatele respective (ale adjunctilor sefului DNA, n.r.) au expirat in mod obiectiv si exista teoretic aceasta posibilitate a prelungirii prin delegare a mandatelor pe un termen determinat. Ministrul Justitiei, care nu a fost informat oficial, formal, in legatura cu trecerea la prelungirea delegatiilor, desi dintr-un anumit punct de vedere putea sa fie predictibila aceasta chestiune, poate face si maine, si peste o saptamana propuneri, poate sa faca propuneri care dupa dezbaterea si avizul CSM sunt supuse confirmarii sau infirmarii de catre presedinte, care poate adopta decizii in dublu sens", a explicat Corlatean.

El a precizat ca este, ca ministru al Justitiei, responsabil, dar in acelasi timp trebuie sa se uite "la intreaga fotografie", pentru ca "suntem cu doua saptamani inaintea unui raport important privind justitia in Romania".

"O eventuala propunere astazi sau maine intr-un context politic extrem de framantat, de agitat, care propunere eventual ar introduce un element de reactie negativa la nivel prezidential si practic ar induce ideea unui nou conflict suplimentar, cred ca o astfel de contradictie ar genera mai mult efecte nefavorabile si ar putea avea influenta asupra raportului din iulie. Mai mult decat atat, acel raport se leaga foarte mult de o decizie pe care Romania o astepta de mai bine de un an - aderarea la spatiul Schengen. Astfel incat, fara sa spun ca nu voi face propuneri, voi face, si le voi face pe baza respectarii criteriilor pe care le-am evocat, profesionalism, independenta, integritate", a explicat Corlatean.

Citește și
Titus Corlatean
Ministrul Titus Corlatean a sesizat CCR si ANI privind situatia judecatoarei Iulia Motoc
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Ministrul Justitiei a precizat ca interesul este insa sa nu se intre "intr-un razboi suplimentar" inaintea Raportului de tara, inaintea deciziei importante care se va lua.

Corlatean a spus ca incearca sa vada daca poate astepta "o perioada de oarecare calmare a jocului politic, daca va fi posibil".

"Daca nu va fi posibil, voi face aceasta propunere. Daca intram intr-un blocaj politic suplimentar, daca intram intr-o contradictie suplimentara, tara va pierde. Acesta este motivul pentru care eu ieri (sambata, n.r.) nu am facut inca aceste propuneri. Acesta este motivul pentru care astept totusi si voi reflecta in zilele urmatoarea daca voi face aceste propuneri inainte de Raportul de tara sau dupa. Eu ca ministru al Justitiei sunt obligat sa tin cont de interesul societatii romanesti, de interesul Romaniei, dar si de interesul, in egala masura, ca cei care vor conduce aceste institutii importante - DNA, Parchetul General - sa corespunda unor asteptari uriase ale cetatenilor legate de independenta, integritate si impartialitate in ceea ce fac", a mai spus Corlatean.

Ministrul Justitiei a mai spus ca Raportul pe justitie va avea o influenta decisiva asupra pozitiei unui stat membru in UE care a blocat pana acum aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

"Este o decizie la care s-a muncit si muncim si noi, noul Guvern, foarte mult. Asta este explicatia pentru care contextul este extrem de complicat, extrem de delicat si in care ca ministru al Justitiei incerc sa gestionez cu intelepciune niste interese superioare ale Romaniei si in care incerc sa evit sa introducem justitia in batalia politica, chiar daca altii au interesul - si o spun - au interesul sa introduca justitia in batalia politica si se intampla in clipa de fata", a mai spus Corlatean.

El a precizat ca, in calitate de ministru, are datoria sa evite sa introduca actul de justitie in aceasta batalie.

"Maine pot sa fac aceste propuneri, si va asigur ca atunci cand voi face propuneri sunt oameni profesionisti, integri si oameni care isi asuma actul de independenta. Vreau insa sa evitam o noua batalie politica pe un subiect in care exista foarte multe interese si in tara si in strainatate", a mai spus Corlatean.

Mandatele procurorilor Laura Oprean si Carmen Galca, adjunctii sefului Directiei Nationale Anticoruptie, dar si cel al procurorului sef Doru Tulus au expirat in 29 iunie.

Conform articolului 57, alineatele 7 si 8 din Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, "in interesul serviciului, procurorii pot fi delegati, cu acordul scris al acestora, inclusiv in functii de conducere, de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la parchetele din cadrul Ministerului Public pe o perioada de cel mult 6 luni".

"Delegarea procurorilor poate fi prelungita, cu acordul scris al acestora, cel mult inca 6 luni", mai prevede legea. Potrivit legii, ministrul Justitiei nu are atributii sa delege in functii magistratii.

Totodata, delegarea pentru sase luni a lui Daniel Morar expira in 26 august.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Curtea de Apel, prima instanta unde procurorii vor cobori la nivelul avocatilor - la propriu
Curtea de Apel, prima instanta unde procurorii vor cobori la nivelul avocatilor - la propriu

Curtea de Apel devine chiar de ''Ziua Justitiei'' prima instanta de judecata din Romania, in care procurorii si avocatii vor sta umar la umar.

Ministrul Titus Corlatean a sesizat CCR si ANI privind situatia judecatoarei Iulia Motoc
Ministrul Titus Corlatean a sesizat CCR si ANI privind situatia judecatoarei Iulia Motoc

Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) si Agentia Nationala de Integritate (ANI) cu privire la situatia judecatoarei Iulia Motoc de la CCR.

Macovei cere demisia lui Rus de la Interne, dupa ce a semnalat incalcari ale legii in cazul Nastase
Macovei cere demisia lui Rus de la Interne, dupa ce a semnalat incalcari ale legii in cazul Nastase

Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei semnaleaza incalcari ale legii in cazul fostului premier Adrian Nastase, de la "negocierea" unui regim preferential de a ajunge la inchisoare pana la vizitele primite la spital.

Recomandări
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Surse: PSD a propus să îl susțină pe candidatul Piedone la Primăria Capitalei. PNL a refuzat
Surse: PSD a propus să îl susțină pe candidatul Piedone la Primăria Capitalei. PNL a refuzat

Surse din interiorul coaliției de guvernare PSD-PNL afirmă că, în discuția de luni, PSD l-a propus pe Cristian Popescu Piedone candidat comun la Primăria Generală, dar liberalii au refuzat să susțină această variantă.