Fondul Suveran de Investiții, adoptat de Guvern prin OUG, după ce CCR a respins legea
Guvernul a făcut joi un prim pas pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. E unul dintre obiectivele mari din programul de guvernare, cerut de şeful PSD şi criticat dur de Opoziţie, care spune că se pregăteşte un nou jaf de proporţi
Prin ordonanţa de urgenţă, executivul a decis ca fondul să poată fi alimentat cu bani şi acţiuni de la cele mai profitabile companii deţinute de stat.
Prin Fondul Suveran de Investiţii, guvernul vrea să finanţeze diferite companii, de la unele nou înfiinţate, până la cele de importanță strategică, din industrie şi energie. Totodată, sunt vizate investiţii în infrastructură, IT şi în zonele slab dezvoltate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Scopul acestor fonduri nu-l reprezintă activitatea de privatizare, ci efectuarea de investiţii financiare în nume propriu, dezvoltarea şi finanţarea de proiecte de investiţii rentabile, inclusiv participarea la parteneriate public-private”, a explicat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.
Decizia Guvernului vine după ce, în vară, parlamentarii au fost cei care au aprobat o lege pentru înfiinţarea unui mare fond suveran de dezvoltare şi investiţii, alimentat de cele mai profitabile companii de stat. Asta după ce doi premieri, Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose, nu aprobaseră proiectul în Guvern.
Opoziţia a criticat legea iniţiată de PSD-ALDE, acuzând că Fondul Suveran va fi un sac uriaş de 9 miliarde de lei, aflat la discreţia puterii. Pe lista celor 33 de compani care ar fi intrat în Fondul Suveran se aflau nume mari, precum OMV Petrom, Romgaz, Hidroelectrica şi Antibiotice. Legea promovată de parlamentarii puterii a picat însă la Curtea Constituţională. Judecătorii au decis că fondul suveran trebuie înfiinţat, prin hotărâre de guvern, nu printr-o lege.
Acum, guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă să creeze mai întâi un cadru general pentru înfiinţarea de fonduri suverane. Apoi va stabili ce companii vor intra în noul fond de investiţii.
Până să dezvolte şi să gestioneze acest uriaş fond, guvernul ar trebui să se ocupe de o problemă de dimensiuni mai mici: o dezinsecţie, pentru că un gândac mare s-a plimbat nestingherit pe drapelul din spatele ministrului de Finanţe în timp ce oficialul făcea declaraţii într-o sală a Guvernului.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!