Atac dur al lui Tariceanu la adresa presedintelui Romaniei: "Dictatorul discuta direct cu poporul, peste capul institutiilor"

Calin Popescu Tariceanu

Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a lansat un atac dur la adresa sefului statului Klaus Iohannis, din cauza declansarii procedurii de catre presedintele Romaniei pentru organizarea unui referendum pe tema gratierii.

Tariceanu l-a comparat pe Klaus Iohannis cu un "dictator", deocarece nu vrea sa tina cont de "institutiile democratice", adica de Parlament, in privinta modificarilor legilor penale.

"Cred ca trebuie sa respectam cu totii ordinea constitutionala democratica. De aceea am avut alegeri, de aceea avem un Parlament si aceasta idee pe care presedintele a lansat-o pentru un referendum se circumscrie unui alt tip de atitudine, caracteristica regimurilor totalitare, in care dictatorul discuta direct cu poporul, peste capul institutiilor democratice, peste capul Parlamentului, peste capul partidelor politice si se consulta cu poporul.

Aceste consultari sunt de foarte multe ori extrem de riscante" - a afirmat Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele Senatului a dat exemplul Germaniei, care a eliminat din Constitutie posibilitatea organizarii de referendum, dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Citește și
Gabriela Firea
Gabriela Firea il ataca pe Klaus Iohannis, pentru referendum: "Doi ani de zile ce a facut? Pentru ca nu a facut nimic"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Scrisoarea presedintelui Klaus Iohannis referitoare la declansarea unui referendum national prin care poporul sa-si exprime vointa cu privire la continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice a ajuns miercuri la Senat.

Marti seara, presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a precizat ca nu a primit documentul deoarece institutiile publice nu au lucrat pe 23 si 24 ianuarie.

Presedintele Klaus Iohannis le-a transmis marti presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului o scrisoare prin care anunta ca a declansat procedura privind organizarea unui referendum national.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, seful statului a declansat, marti, in conformitate cu prevederile art. 90 din Constitutia Romaniei, procedura privind organizarea unui referendum national prin care poporul sa-si exprime vointa cu privire la urmatoarea problema de interes national - continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice.

Presedintele Iohannis a transmis scrisoarea presedintilor celor doua Camere, Calin Popescu-Tariceanu, respectiv Liviu Dragnea, solicitand consultarea Parlamentului cu privire la aceasta problema.

"In temeiul dispozitiilor art. 90 din Constitutia Romaniei si al dispozitiilor art. 2 si 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, intentionez sa cer poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa suverana cu privire la urmatoarea problema de interes national: continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice. Avand in vedere dispozitiile legale mentionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum national referitor la problema sus-mentionata", se arata in scrisoarea presedintelui Klaus Iohannis.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, referitor la declansarea unui referendum national a fost informat si prim-ministrul Sorin Grindeanu.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Liviu Dragnea, despre referendumul lui Iohannis:
Liviu Dragnea, despre referendumul lui Iohannis: "Si noi sustinem lupta anticoruptie. Nu avem nimic impotriva presedintelui"

Presedintele PSD Liviu Dragnea a comentat decizia presedintelui Klaus Iohannis de a declansa procedura pentru organizare unui referendum national pe tema coruptiei pe un ton impaciuitor, explicand ca si social-democratii sustin masurile anti-coruptie.

Gabriela Firea il ataca pe Klaus Iohannis, pentru referendum:
Gabriela Firea il ataca pe Klaus Iohannis, pentru referendum: "Doi ani de zile ce a facut? Pentru ca nu a facut nimic"

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, considera ca initiativa presedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe tema modificarii legislatiei in materie penala este un "demers ipocrit".

Iohannis a declansat procedura de referendum dar Parlamentul n-a primit mesajul, fiindca e vacanta.
Iohannis a declansat procedura de referendum dar Parlamentul n-a primit mesajul, fiindca e vacanta. "Evident ca am un plan B"

Klaus Iohannis le-a transmis marti presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului o scrisoare prin care anunta ca a declansat procedura privind organizarea unui referendum national

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.