Tăriceanu, audiat în scandalul cu SPP. Liderul ALDE a spus de ce e nemulțumit de Serviciu

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că în perioada în care a fost supravegheat nu a primit informaţii de la SPP că ar face obiectul unor măsuri de monitorizare din partea Procuraturii prin SRI. 

La nedumerirea pe care o aveţi în legătură cu prestaţia SPP v-am răspuns foarte clar, lipsit de echivoc, că în perioada în care am avut parte de această supraveghere nu am primit informaţii potrivit cărora aş face obiectul unor măsuri de supraveghere din partea Procuraturii prin Serviciul Român de Informaţii.

Nu am avut din partea SPP nicio semnalizare care să îmi indice că sunt obiectul unei astfel de supravegheri pe perioada cât am beneficiat de serviciile SPP. Acest lucru poate să presupună mai multe variante. Una din variante este că serviciile care făceau aceste operaţiuni erau atât de discrete încât reuşeau, precum musca, să nu fie văzute nici de SPP. Intrau poate pe burlan şi pe burlan nu era asigurată niciun fel de pază. Ca în filme", a afirmat Tăriceanu, la audierea sa din Comisia parlamentară de anchetă a SPP.

El a precizat că a primit "în urmă cu ceva timp" o informare de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în care a fost înştiinţat "de o serie de interceptări" care s-au făcut în ceea ce priveşte persoana sa.

"Nu pot să vă spun mai mult, pentru că Parchetul de pe lângă Înalta Curte nu a detaliat când, care au fost perioadele când s-a făcut urmărirea mea, care au fost mijloacele tehnice care au fost folosite, ş.a.m.d. E o problemă care rămâne de verificat în ceea ce priveşte mijloacele tehnice, în ziua de astăzi se pot face interceptări de conversaţii nu numai de convorbiri telefonice şi prin alte modalităţi decât plantarea unui microfon. Există diferite modalităţi. Sigur că telefonul, televizorul pot să fie folosite ca mijloace de interceptare în mod curent, acesta este rezultatul tehnologiilor care au evoluat", a spus Tăriceanu, potrivit Agerpres.

Citește și
CCR
CCR admite sesizările privind înfiinţarea Comisiei parlamentare de anchetă a activităţii şefului SPP
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Şeful Senatului a menţionat că, pe lângă aceste informaţii de la PÎCCJ, are în acelaşi timp un dosar în care a fost acuzat de mărturie mincinoasă şi a fost achitat în primă instanţă la Înalta Curte.

"Acest dosar se bazează pe ascultări telefonice care au început la finele anului 2008 şi au continuat până în 2016. Această supraveghere care s-a manifestat pe toate palierele, aşa cum am primit informaţii oficiale, această supraveghere a fost încuviinţată în a se realiza sub toate formele - cu mijloace audio, video, ambientale, urmărire în afara domiciliului, ş.a.m.d. Având în vedere această practică, am deschis acţiune la ÎCCJ privind nelegalitatea mijloacelor de urmărire la care am făcut referire.

Pentru că astfel de mijloace de urmărire se folosesc în cazuri cu totul şi cu totul speciale şi ele au fost în general motivate de activităţi de terorism, atentat la siguranţa naţională, ceea ce nu era cazul. Această acţiune pe care am deschis-o la Înalta Curte a fost respinsă, considerând ÎCCJ că au existat motive legale pentru ca judecătorul care a dat încuviinţarea realizării acestor ascultări să procedeze ca atare", a susţinut Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a adăugat că, în aceste condiţii, se pune problema unei "coliziuni între aceste activităţi de supraveghere, realizate probabil de Procuratură prin intermediul serviciilor de informaţii, în speţă al SRI, şi obligaţiile SPP".

Călin Popescu-Tăriceanu a fost audiat marţi la Comisia parlamentară de anchetă a SPP pentru a da detalii în legătură cu cei şapte ani în care ar fi fost interceptat, potrivit unor informaţii care au fost furnizate de fostul director al Serviciului de Protecţie şi Pază Dumitru Iliescu la audierea în comisie.

Tăriceanu: Am suspendat folosirea SPP pentru că declaraţiile lui Paul Stănescu mi-au ridicat semne de întrebare

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că a decis să nu mai folosească Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) după ce a aflat despre declaraţiile vicepremierului Paul Stănescu referitoare la şeful SPP, Lucian Pahonţu, care i-au ridicat "o serie de semne de întrebare".

"Ceea ce a declarat domnul viceprim-ministru Paul Stănescu a apărut şi în spaţiu public şi am aflat şi personal de la dânsul. Aceste lucruri m-au pus pe gânduri şi mi-au ridicat o serie de semne de întrebare. La aceste semne de întrebare, reacţia mea a fost cea pe care o cunoaşteţi, am decis să suspend folosirea serviciilor SPP. Nu am un serviciu de informaţii propriu şi nici nu am o afecţiune deosebită pentru un lucru în afara cadrului instituţional cu informaţii care parvin pe alte surse. Deci, nu am posibilitatea să verific, dar declaraţiile domnului Stănescu mi-au ridicat o serie de semne de întrebare şi am considerat că până la clarificarea acestei situaţii de către comisie, corect din partea mea este să procedez aşa cum am decis la momentul respectiv. Nu cunosc persoana care i-a relatat domnului Stănescu episodul", afirmat Tăriceanu la audieri.

Membrii comisiei i-au solicitat şefului Senatului să relateze episodul de la Băneasa, unde era cu mai mulţi lideri politici în aşteptarea fostului premier Grindeanu.

"Fusese organizată o reuniune de lucru, era o chestiune mai degrabă informală, la care era aşteptat, aş spune, ca personaj-cheie în această discuţie, premierul de la acea dată, domnul Grindeanu. Noi ne-am strâns, am aşteptat un sfert de oră, o jumătate de oră, după care am început să avem o oarecare nervozitate că stăm şi aşteptăm pe cineva care nu soseşte. După vreo oră am încercat să aflăm ce se întâmplă şi cred că l-am rugat pe ofiţerul meu de pază de la SPP să ia legătura cu colegul lui care era afectat domnului Grindeanu.

Şi într-o primă fază a venit şi ne-a spus că domnul Grindeanu nu e disponibil şi după aceea l-am rugat să se ducă din nou şi să insiste să ni-l dea la telefon ca să putem vorbi cu el. Şi la a doua încercare de a lua legătura telefonic, ofiţerul SPP al domnului Grindeanu nu a mai răspuns. S-a terminat, să zic aşa, demersul nostru de a încerca să luăm legătura cu domnul Grindeanu. Am zis că, cine ştie, are o întâlnire, ceva.

Am mai aşteptat o oră, două. A durat cred că mai mult de cinci ore până când Grindeanu a dat un telefon (...). Indiferent dacă eşti demnitar şi ai întâlnire cu subordonaţii şi nu poţi să vii, tu îmi dai un mesaj şi ne spui: dom-le, nu mă aşteptaţi de caraghioşi, că am treabă, nu pot să vă spun ce, că sunt prim-ministru şi nu trebuie să vă dau socoteală, dar nu mai aşteptaţi. Noi eram colegi politici în alianţă şi sigur că ar fi fost normal să fim înştiinţaţi că nu poate veni la acea întâlnire şi să nu stăm să aşteptăm degeaba", a relatat Tăriceanu.

Pe 31 ianuarie, vicepremierul Paul Stănescu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, afirma că Lucian Pahonţu, şeful SPP, i-a transmis printr-un "prieten" că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, va fi 'executat' şi că el ar putea prelua "şi partidul chiar".

"A venit un prieten la mine din partea unui înalt funcţionar al statului român, am înţeles că Pahonţu îl cheamă, şi mi-a spus următorul lucru: să-mi transmită la două săptămâni după ce am fost numit vicepremier, ministru al Dezvoltării că e foarte bine să colaborez, pentru că o să am protecţie, pentru că Liviu Dragnea va fi executat până în martie cel târziu şi că eventual eu aş putea să preiau şi partidul chiar", a susţinut Stănescu. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Paul Stănescu, în comisia SPP: Am încredere în prietenul care mi-a spus că Dragnea va fi istorie
Paul Stănescu, în comisia SPP: Am încredere în prietenul care mi-a spus că Dragnea va fi istorie

Vicepremierul Paul Stănescu a fost audiat marţi în Comisia parlamentară de anchetă pentru verificarea posibilei implicări a Serviciului de Protecţie şi Pază în activitatea unor partide politice şi a unor lideri ai acestora.

CCR admite sesizările privind înfiinţarea Comisiei parlamentare de anchetă a activităţii şefului SPP
CCR admite sesizările privind înfiinţarea Comisiei parlamentare de anchetă a activităţii şefului SPP

Curtea Constituţională a României a admis marţi sesizările PNL şi USR privind înfiinţarea Comisiei de anchetă a activităţii şefului Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), au precizat, pentru AGERPRES, surse din CCR.

Vicepremierul Paul Stănescu: ”Avem în plan lucrul ăsta, să restructurăm SPP”
Vicepremierul Paul Stănescu: ”Avem în plan lucrul ăsta, să restructurăm SPP”

Vicepremierul Paul Stănescu a declarat la un post de televiziune că Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) va fi restructurat.

Înfiinţarea Comisiei de anchetă privind SPP va fi decisă astăzi în plenul reunit
Înfiinţarea Comisiei de anchetă privind SPP va fi decisă astăzi în plenul reunit

Înfiinţarea Comisiei de anchetă privind Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) va fi decisă, marţi, în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.