Surse: PNL vrea să amâne intrarea in vigoare a pensiilor speciale pentru primari
Surse liberale au declarat pentru Știrile Pro TV că liderii PNL iau în calcul să amâne intrarea în vigoare a Legii pensiilor speciale pentru primari.
Conform surselor citate, amânarea s-ar putea aplica pentru o perioadă de 6 luni sau chiar 1 an de zile.
Întrebat de jurnaliști, la Parlament, dacă poate confirma această informație, președintele PNL Florin Cîțu a declarat că ... nu știe dacă s-a luat vreo decizie.
”Nu știu dacă s-a luat vreo decizie. Astăzi va fi o primă discuție la coaliție. Ministrul Finanțelor trebuie să vină să prezinte un schelet al bugetului.” - a spus Cîțu.
Mii de primari din toată țara ar trebui să primească pensii speciale de la 1 ianuarie.
Această lege a fost amânată din 2019, iar aleşii locali insistă ca ea să intre în vigoare la 1 ianuarie, iar cei care nu mai sunt în funcţie să primească banii.
600 de milioane de lei este impactul pensiilor speciale ale primarilor asupra bugetului de stat, iar venitul unui edil se calculează în funcţie de numărul de luni petrecute în fruntea comunităţii. Indemnizaţiile ar ajunge la 1.600 de lei pentru un edil cu un singur mandat şi la aproximativ 5.000 de lei pentru trei mandate. Pe lângă aceste pensii speciale, primarii ar încasa şi pensii calculate pe baza contributivităţii.
Recent, într-o postare pe Facebook, fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene Cristian Ghinea a atras atenţia asupra faptului că, de la 1 ianuarie, "mii de foşti primari şi şefi de consilii judeţene" ar urma să primească pensii speciale, în cazul în care nu Guvernul nu va adopta o ordonanţă de urgenţă care să oprească acest lucru.
”Sunt pensii speciale pentru clientela politică şi evident că dacă le bagi pe astea în plată şi creşti şi celelalte pensii speciale nu mai ai spaţiu de crescut pensiile celorlalţi români” - a susținut Ghinea.