Marian Munteanu, validat drept candidat PNL pentru Primaria Capitalei. "Este un act de curaj. Multumesc pentru incredere"

×
Codul embed a fost copiat

Marian Munteanu, figura marcanta a Mineriadei din 1990, este noul candidat al PNL pentru Primaria Capitalei.

Decizia surprinzatoare si rapida a liberalilor vine la 24 de ore dupa ce Ludovic Orban a renuntat la candidatura, pentru ca are un dosar la DNA. Pentru a putea candida, Marian Munteanu se va inscrie in PNL.

Ajuns intr-o situatie de criza, partidul care il sustine a avut de ales intre doua simboluri ale societatii civile, unul din vremurile noastre, Nicusor Dan, iar celalalt, din anii '90.

In postura de candidat la primarie, Marian Munteanu a fost invitat sa se prezinte in sedinta liberalilor. El a fost ales, cu toate ca in nicio cercetare sociologica sau sondaj de opinie nu i-au fost masurate sansele la Capitala.

Alina Gorghiu, copresedinte PNL: "Optiunea este catre domnul Marian Munteanu, reprezentant al societatii civile. Un om care este un simbol al anilor 90, unul dintre liderii miscarilor de studenti de la acea vreme si un simbol, de asemenea, al miscarii anticomuniste. Un om cu care cred ca PNL are create toate premisele pentru castigarea bataliei in Bucuresti."

Citește și
Nicusor Dan
Material The One: Cum vede Nicusor Dan Bucurestiul si ce cadou intentioneaza sa ii faca lui Oprescu
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Vasile Blaga, copresedinte PNL: "Sigur ca ne-am orientat si spre un om care numai de pro PSD-ism nu poate fi acuzat si suspectat din '90 pana acum. Pe de alta parte, nu am auzit vreodata sa planeze asupra domniei sale un nor de vreun fel, ca ar fi fost sponsorizat, nesponsorizat, de unde are bani de atatea corturi."

Decizia liberalilor nu a fost una simpla. De luni, de cand Ludovic Orban a renuntat la candidatura, liberalii au stat tot in sedinte si au intors pe toate fetele cele cateva solutii pe care le-ar fi avut. Catalin Predoiu si Adriana Saftoiu au fost printre variantele discutate. De asemenea, surse din PNL sustin ca a fost discutata si varianta sustinerii lui Nicusor Dan, cu conditia ca acesta se inscrie in PNL.

Vasile Blaga, copresedintele PNL: "Domnia sa a spus de atatea ori ca este un om anti sistem si in pozitiile pe care le-a avut si-mi pare rau ca le-a avut fata de PNL. In general, a fost de a-i baga pe toti membrii partidului in aceeasi oala si de a-i trata nu cu foarte mult respect."

Asadar, dupa Cristian Busoi, apoi Ludovic Orban, Marian Munteanu este cea de a treia propunere a liberalilor pentru primaria generala.

Nascut pe 19 iunie 1962, Marian Munteanu este licentiat al Facultatii de Litere in 1991 si doctor in etnologie si folclor. Fost lider al studentilor bucuresteni, a intrat in atentia opiniei publice in 1990, cand a fost unul dintre principalii initiatori ai miscarii anticomuniste "Piata Universitatii". In timpul evenimentelor din 13-15 iunie 1990, Munteanu a fost batut crunt de mineri si arestat de autoritati. Tot in '90, Marian Munteanu a fost ales presedintele Aliantei Civice, dar a renuntat la functie. Dupa 1992, a incercat sa se impuna ca un lider al dreptei romanesti si s-a retras in 2000 din politica.

De cealalta parte, PSD a anuntat ca desi a fost vehiculata varianta candidaturii lui Calin Popescu Tariceanu, social democratii o vor sustine in continuare pe Gabriela Vranceanu Firea si nu au de gand sa o retraga din cursa.

Marian Munteanu a facut, marti seara, prima declaratie din postura de candidat: "Este un act de curaj, un act de responsabilitate... Eu multumesc conducerii PNL pentru increderea acordata, sunt deosebit de onorat. Va marturisesc ca sunt, dintotdeauna, profund legat de bucuresteni. Poate cele mai tulburatoare momente din viata mea le-am trait in acest oras, alaturi de bucuresteni si impreuna cu ei."

Desfasurarea evenimentelor de marti, 12 aprilie

UPDATE 21:00 Marian Munteanu, candidatul PNL la Primaria Capitalei, a declarat, marti, dupa validarea sa in BPN al liberalilor, ca in biografia sa nu se regaseste nimic de care sa-i fie rusine sau care sa-i aduca prejudicii de imagine sau de credibilitate.

"Cu domnul Magureanu, ca si cu alti lideri ai aliantei din anul 2000 am discutat foarte putin, pentru ca acolo era o echipa politica. Eu personal am avut negocieri cu dansii pentru ca am sperat sa poata fi oprit domnul Ion Iliescu, care candida la Presedintia Romaniei. Din pacate dansii au vazut altfel lucrurile si nu am avut posibilitatea unei cooperari. Repet, sunt o persoana care vine din societatea civila si va rog sa ma credeti ca stiu sa-mi mentin punctele de vedere si sa mi le apar. Din acest punct de vedere, multi politicieni nu sunt foarte relaxati in ceea ce priveste relatia cu mine (...). Repet o sa dau toate explicatiile necesare cu privire la orice este legat de trecutul meu, de biografia mea, de activitatea mea, dar vreau sa fiti siguri ca nu exista nimic in activitatea mea civica, profesionala, culturala, stiintifica, social-politica de care sa-mi fie rusine sau care sa poata constitui un element de natura a aduce prejudicii de imagine, de credibilitate si asa mai departe", a declarat Marian Munteanu, intrebat despre perioada de colaborare in plan politic cu Virgil Magureanu, fostul sef al SRI, si daca se mai afla in vreo relatie cu acesta.

El a invitat presa sa verifice toate datele privind biografia sa, precizand ca toate aceste aspecte exista deja pe pagina sa de internet.

"In rest, cu privire la lucrurile constructive, pozitive, poate ca acolo ar trebui sa ne concentram in perioada urmatoare", a declarat Munteanu. Intrebat despre adeziunea sa la PNL, candidatul liberalilor la Primaria Capitalei a spus ca va face acest gest, pe care-l considera formal, in perioada urmatoare, subliniind ca el, impreuna cu cei din generatia sa, a avut si are semnata "o adeziune ferma la democratie in Romania, la valorile romanesti". "Inscrierea ca formalitate o facem exact atunci cand este necesar. Stiu ca exista niste chestiuni tehnice. (...) De-abia am finalizat o intalnire, o sa avem discutii si cu colegii mei din atatea asociatii din Bucuresti. Toate lucrurile acestea va vor fi comunicate, insa, chiar in zilele urmatoare", a declarat candidatul propus de liberali la Primaria Capitalei.

Munteanu a salutat in context curajul PNL de a se deschide in discutia si parteneriatul cu societatea civila. "Personal imi doresc si sunt convins ca o sa avem sprijinul intregului PNL pentru o constructie in sfarsit cu societatea civila autentica, oamenii care de ani de zile se zbat sa aduca in atentia politicienilor lucruri cu adevarat importante cu care ne confruntam. Deci tot acest efort al lor sa fie incununat de succes. Aceasta este principala mea misiune in acest efort si sigur impreuna cu toti membrii PNL speram ca acest parteneriat sa aduca un nou inceput pentru Bucuresti. Un Bucuresti care sa fie o capitala cu care, intr-adevar, nu numai locuitorii sai sa se mandreasca, sa se mandreasca toti cetatenii romani, sa se mandreasca romanii de pretutindeni. Avem nevoie de o capitala cu adevarat romaneasca, reprezentativa, golita si dezbarata de metehnele si metodele trecutului. O capitala in care cetateanul sa aiba posibilitatea sa-si spuna cuvantul si cuvantul sau sa fie ascultat", a mai declarat candidatul liberalilor la Primaria Capitalei.

UPDATE 20:20 - Biroul Politic National al PNL a validat marti candidatura lui Marian Munteanu la Primaria Capitalei, potrivit unor surse politice. Munteanu a fost validat cu o singura abtinere. El a fost propus candidat de Comisia de unificare a PNL, care s-a intrunit marti.

UPDATE 15:45 - Marian Munteanu este candidatul PNL pentru Primaria Capitalei, au anuntat cei doi co-presedinti ai formatiunii, Alina Gorghiu si Vasile Blaga.

"In urma discutiei cu toti colegii si armonizand toate interesele si discutand toate argumentele, au ajuns la concluzia ca optiunea de a-i propune unui simbol politic, nu unui om politic, sa se aseze pe platforma PNL pentru candidatura la Primaria Generala a indeplinit tot sprijinul colegilor nostri din conducere. Optiunea este catre dl Marian Munteanu, reprezentant al societatii civile, un om care este un simbol al anilor '90, unul dintre liderii miscarilor de studenti de la acea vreme si un simbol al miscarii anticomuniste, un om cu care cred ca PNL are create toate premisele pentru castigarea bataliei in Bucuresti, pentru ca nu urmarim doar o lupta politica, ci pentru noi castigarea Bucurestiului este o cauza politica", a declarat Alina Gorghiu la Parlament.

 "Mie mi se pare ca am facut alegerea perfecta", a mai spus Gorghiu.

Alina Gorghiu a precizat ca Marian Munteanu "porneste de la un nivel de notorietate si credibilitate foarte ridicat".

"Am ales sa optam pentru un reprezentant al societatii civile care va fi sprijinit de PNL. Avem nevoie de improspatare, de batut palma cu societatea civila, de un parteneriat real cu ONG-urile din Romania", a argumentat copresedintele liberalilor.

Alina Gorghiu a mentionat ca nu a discutat nici ea si nici Vasile Blaga cu Nicusor Dan, care "nu a fost nici macar o secunda propunerea PNL".

Co-presedinta PNL a mai declarat ca Marian Munteanu va deveni membru al partidului pentru a putea candida.

"Existau colegi in stare sa duca aceasta batalie. Noi nu am penalizat pe nimeni din interiorul partidului. (...) In al doilea rand, ne-am gandit foarte bine si am spus, tinand cont de ceea ce ne spun colegii care sunt in teren in aceste zile, ca optiunea pe care o simt, in general, la bucuresteni este aceea de a se indrepta spre un candidat care sa vina din zona societatii civile. Sigur ca ne-am orientat si spre un om care numai de propesedism nu poate fi acuzat si suspectat din '90 pana acum", a declarat Vasile Blaga.

"Nu am auzit vreodata sa planeze asupra domniei sale vreun nor ca ar fi sponsorizat, de unde are bani, nu avem probleme de genul acesta", a mai spus Blaga.

Vasile Blaga a ma spus ca propunerea ii apartine lui Catalin Predoiu.

In ceea ce priveste discutiile cu presedintele Klaus Iohannis, Gorghiu a declarat ca acesta nu a luat parte la decizie, "au existat consultari" si ca il vor informa pe seful statului dupa votul din Biroul politic national.

Propunerea va fi inaintata Biroului Politic National al liberalilor.

Luni, Ludovic Orban a fost chemat la DNA, unde a fost informat ca va fi cercetat sub control judiciar, fiind acuzat ca a incercat sa isi finanteze ilegal campania. La iesirea din sediu, liberalul a declarat ca se va retrage din cursa pentru Primaria Capitalei.

Presati de timp, 25 aprilie fiind data limita pentru inscrierea candidaturilor, liderii PNL i-au propus lui Catalin Predoiu sa in inlocuiasca pe Orban, insa au fost refuzati. Cateva ore mai tarziu, partidul a decis sa il sustina pana la urma pe Nicusor Dan, au declarat pentru Stirile ProTV surse din interiorul PNL.

PSD-ul a reactionat imediat dupa ce Orban s-a retras si au aparut zvonuri ca Gabriela Firea va fi inlocuita cu Calin Popescu Tariceanu, potrivit surselor HotNews.

Marti la pranz, Tariceanu a declarat ca se gandeste foarte in serios sa accepte aceasta propunere.

"Nu va ascund ca sunt multi colegi din ALDE care considera ca o candidatura a mea la Primaria Capitalei ar fi un plus pentru partid. Si eu analizez aceste lucruri din perspectiva obiectivului strategic pe care il avem si care este intrarea in Parlament. Deci eu subsumez acestui obiectiv strategic toate celelalte actiuni, si ale mele si ale partidului. Din acest punct de vedere trebuie sa cantaresc foarte bine plusurile si minusurile. Vom analiza si sunt convins ca impreuna vom lua cea mai buna decizie pentru ALDE", a afirma Tariceanu, citat de Agerpres.

Referindu-se la o eventuala sustinere a candidaturii sale de catre PSD, Tariceanu a spus: "In momentul de fata este nefiresc sa vorbesc de asa ceva din moment ce o astfel de decizie nici nu a fost luata. Analizam toate plusurile si minusurile".

Intrebat despre posibilitatea ca o astfel de candidatura sa modifice sustinerea de care beneficiaza din partea PSD ca presedinte al Senatului, Tariceanu a explicat ca sunt lucruri separate.

"Cred ca intram pe un teren al speculatiilor, un teren pe care nu vreau sa evoluez sub nicio forma pentru ca o astfel de candidatura tine cont nu de avantajele sau dezavantajele unei candidaturi in plan personal, ci de un obiectiv mai larg, care este obiectivul nostru de a intra in Parlamentul viitor si de a avea o reprezentare cat mai puternica in Parlamentul viitor, care se va alege la toamna. Considerentele personale niciodata nu le pun in primul plan. Decizia va fi luata pana la data limita de inscriere a candidaturilor. (...) Intotdeauna stau sa cantaresc, nu iau deciziile pripit, pentru ca e o decizie mult prea importanta pentru ALDE ca sa stam sa o jucam la inspiratie", a afirmat Tariceanu.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Nicusor Dan avertizeaza PNL inaintea alegerilor locale. Ce trebuie sa faca
Nicusor Dan avertizeaza PNL inaintea alegerilor locale. Ce trebuie sa faca "daca vor ca PSD-ul sa nu castige"

Agitatie in cursa pentru Primaria Generala a Capitalei. Nicusor Dan, candidatul USB, le cere celor de la PNL sa-l retraga pe Ludovic Orban daca vor ca PSD sa nu castige alegerile.

Material The One: Cum vede Nicusor Dan Bucurestiul si ce cadou intentioneaza sa ii faca lui Oprescu
Material The One: Cum vede Nicusor Dan Bucurestiul si ce cadou intentioneaza sa ii faca lui Oprescu

Nicusor Dan, un aparator al Bucurestiului istoric si fost candidat independent la primaria Capitalei, nu renunta la lupta. Un material realizat in colaborare cu revista The ONE.

Scena deocheata a alegerilor din Bucuresti. Ce s-a vazut la televizor, dar nu s-a mai dat in reluare
Scena deocheata a alegerilor din Bucuresti. Ce s-a vazut la televizor, dar nu s-a mai dat in reluare

Inconjurat de prieteni si sustinatori, Nicusor Dan a asteptat rezultatele exit-poll-urilor pe terasa unei cafenele din centrul Capitalei.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt
Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt

În mai multe zone din țară se circulă cu dificultate, vineri. În județele. ANM a emis cod roșu și portocaliu de viscol pe parcursul zilei în mai multe zone. Este de asemenea în vigoare și o avertizare de vânt puternic.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.