Ministerul Agriculturii pregătește un ordin prin care va interzice temporar cerealele din Ucraina
Premierul Marcel Ciolacu a confirmat informațiile anunțate anterior pe surse, potrivit cărora România se pregătește să restricționeze cerealele din Ucraina, după ce, în 15 septembrie, a expirat a expirat interdicția impusă de Comisia Euopeană..
Șeful Guvernului a declarat că a discutat în weekend cu omologul ucrainean despre exportul de cereale, precizând că, de când Comisia Europeană a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicţia, niciun kilogram de grâu nu a fost importat în România din Ucraina.
"A fost o discuţie pe care am avut-o şi sâmbătă şi duminică cu prim-ministrul Ucrainei şi cu Comisia. Comisia Europeană a solicitat să se vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE, un lucru pe care l-am solicitat şi eu şi (europarlamentarul social-democrat - n.r.) Victor Negrescu când am avut întâlnirea cu preşedintele Comisiei. Pe aceeaşi logică a venit şi prim-ministrul Ucrainei spunând că va trebui totuşi un control foarte riguros. Până în acest moment, de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicţia, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România, lucru care va fi de asemenea şi astăzi, nu că a interzis Ciolacu sau a băgat prim-ministrul sau Guvernul interdicţie la vamă. A fost un gentlemen's agreement între mine şi premierul Ucrainei, pe care l-am respectat amândoi. Nu a mai fost în nicio vamă nicio solicitare să fie vreun export de cereale din Ucraina în România până în acest moment", a precizat Ciolacu, la sediul central al PSD, potrivit Agerpres.
El a menţionat că luni aşteaptă de la premierul Ucrainei propunerea de licenţiere, pe care urmează să o discute.
"În cazul în care vor apărea solicitări de export către România, cu certitudine am să cer ministrului Agriculturii şi ministrului Economiei să facă un ordin comun, ca pe o perioadă de 30 de zile, până când se lămuresc lucrurile, să fie restricţia prelungită. Repet, nu există nicio solicitare şi vreau să îi asigur pe fermieri că nu va mai fi ce a fost acum un an şi ceva", a afirmat premierul.
Anterior, surse politice au declarat pentru Știrile Pro TV că liderii PSD pregătesc împreună cu ministrul Agriculturii o decizie pentru susținerea fermierilor români, nemulțumiți de situația provocată de cerealele Ucrainei.
Vineri, 15 septembrie, a expirat interdicția impusă de Comisia Euopeană, iar oficialii europeni nu au extins-o şi mai mult.
Cu toate acestea, în România nu a mai intrat niciun camion de cereale, ca urmare a unei înțelegeri între miniștrii Agriculturii român și ucrainean.
În prezent, Ungaria, Slovacia și Polonia sunt țările care au decis să restricționeze importurile de cereale din Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că, dacă ţările vecine încalcă legislaţia UE, "Ucraina va răspunde într-un mod civilizat".
În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte.
Fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile de cereale prin ţările vecine de la începutul conflictului, deoarece nu a putut folosi rutele preferate prin porturile Mării Negre.
Dar cantitatea mare de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina care a intrat în ţările vecine a redus preţurile acolo, având un efect negativ pentru veniturile fermierilor locali şi ducând la interzicerea de către guverne a importurilor agricole din Ucraina.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: Ucraina, romania, cereale, ministerul agriculturii,
Dată publicare:
18-09-2023 10:39