Jocul nervilor in USL. Cine renunta la functia de vicepremier? Ponta: "Ori ramanem asa, ori facem o restructurare masiva"

×
Codul embed a fost copiat

Saptamana politica a inceput cu a treia runda de negocieri esuate intre Crin Antonescu si Victor Ponta. Nici unul dintre cei doi nu pare dispus sa cedeze pretentiilor, iar fiecare zi care trece adanceste prapastia dintre PSD si PNL.

Crin Antonescu refuza sa accepte infiintarea unui al patrulea post de vicepremier, pentru liderul P.C. Daniel Constantin, si i-a solicitat premierului sa ceara votul Parlamentului pentru restructurarea Cabinetului, cu Klaus Iohannis ministru de Interne si vicepremier pe probleme economice.

La randul sau, Victor Ponta a respins aceasta propunere si a declarat ca Guvernul va ramane in varianta actuala cu 3 vicepremieri, insa nici aceasta solutie nu este pe placul liberalilor, cata vreme Iohannis trebuie numit ministru al finantelor pentru a putea prelua si postul de viceprim-ministru.

Fara solutie de deblocare a crizei din USL, Antonescu si Ponta spera ca tabara cealalta sa faca pasul catre reconciliere.

Marti, Crin Antonesc isi pune "mandatul pe masa" in fata liberalilor

Citește și
document USL
Scandalul din USL a intrat in zodia documentelor secrete. Hartia din cauza careia Crin Antonescu poate pierde sefia Senatului
VIDEO. Zelenski, reacție după discuția dintre Olaf Scholz și Vladimir Putin

O sedinta a Biroului Politic National al PNL a fost convocata pentru marti dupa-amiaza, surse din partid sustinand ca urmeaza sa se discute in legatura cu criza din USL. Sedinta BPN al PNL urmeaza sa aiba loc, marti, de la ora 17.00, la sala grupului parlamentar liberal de la Camera Deputatilor.

Liderul PNL Crin Antonescu spune ca a convocat marti BPN, dupa iesirile unor liberali in spatiul public, pentru ca Biroul sa spuna daca doreste sa faca vreo schimbare, inclusiv la nivelul conducerii, al mandatului pentru discutiile cu PSD, "orice, sa hotarasca", dar sa se stie pozitia partidului. "In momentul în care în spaţiul public, în vreme ce aceste discuţii au loc, ies oameni care pun problema demiterii preşedintelui, schimbării mandatului, etc., sigur că cel mai democratic lucru este să chem din nou Biroul şi să ne clarificăm, făcând tot ce pot, din obligaţia mea de preşedinte de partid, să nu fim de râsul lumii", a declarat Crin Antonescu.

Luni a continuat ce-a de-a zecea zi de tensiuni in USL

In prima zi a acestei saptamani politice tensionate, cei doi lideri ai USL-ului au iesit sa faca declaratii in fata jurnalistilor despre aceasta criza politica, insa de fiecare data separat, ca si cum cele doua partide nu ar mai face parte din aceeasi Uniune. De altfel, premierul Victor Ponta a spus dupa intalnirea USL ca nu s-a ajuns la o intelegere. Intrebat de jurnalisti, la iesirea de la intalnirea USL, daca s-au inteles, Ponta a raspuns: "Inca nu". Premierul a mai spus ca, din punctul de vedere al USD, exista doua variante: ori se ramane pe formula Guvernului din 2012, ori se face o restructurare guvernamentala, pentru care insa nu exista deocamdata consens.

"Din punctul nostru de vedere, al USD - de aceea am fost toti cei trei lideri aici - sunt doua varinate: ori varianta sa ramanem cu Guvernul asa cum este, din 2012, asa cum a fost votat de Parlament si astept oricand incepand din acest moment propunerile pentru viceprim-ministru, ministru de Finante, ministru de Interne, ministrul Economiei", a spus premierul.

Citeste si: Ponta vrea sa mute STS-ul e la Interne la Parlament. Miscarea surpriza in negocierile din USL

Ponta a adaugat ca varianta a doua, care ar consta intr-o restructurare masiva, nu intruneste consensul partidelor componente ale USL. "Dar pentru acea restructurare nu exista un consens in USL si, fara un consens, nu mergem in Parlament", a spus Ponta.

Intrebat pana unde este dispus sa mearga in negocierile cu PNL, el a raspuns: "Pana gasim solutia sa ramanem in USL".

"Din partea noastra exista toata flexibilitatea ca sa pastram guvernarea sub forma Uniunii Social Liberale", a adaugat el. Intrebat daca s-a ajuns la un consens in urma discutiilor cu liderii liberali, de luni, de la Senat, premierul a spus: "Nu, dar ne apropiem".

De asemenea, premierul a declarat ca USD nu va forta, in Parlament, un vot pentru restructurarea Guvernului, excluzand PNL. "Nu. Nu mergem in Parlament. Fac tot ceea ce tine de mine pentru a continua in formula USL", a spus Ponta. El a precizat, intrebat ce va face in continuare USD, ca aceasta alianta electorala va castiga alegerile europarlamentare.

Ponta a anuntat ca va inainta chiar in cursul zilei propunerile PNL pentru functiile de ministri care apartin liberalilor, daca le va primi, in varianta in care Guvernul ramane nerestructurat. El a precizat ca, in aceasta varianta, Iohannis ar trebui sa ocupe fie functia de ministru de Interne, vacantata de Radu Stroe, fie pe cea de vicepremier si ministru de Finante, vacantata de Daniel Chitoiu.

"Sunt cele doua variante: ori propuneri si, daca le primesc azi, le inaintez catre presedinte, ori o solutie de restructurare cu care sa fim de acord toate cele patru partide", a spus Ponta. El a aratat ca, in conditiile in care nu s-a ajuns la o solutie privind restructurarea Guvernului dupa intrevederea de luni cu liderul liberal Crin Antonescu, vor mai exista intalniri intre parti pentru a se ajunge la o intelegere.

Si totusi, Crin Antonescu "se tine cu dintii" de mandatul pe care il are din partea liberalilor. Si anume, sa nu cedeze la numirea lui Klaus Iohannis in functiile de vicepremier si ministru de Interne.

El a spus, clar, ca premierul Victor Ponta trebuie sa ia o decizie: ori face cele necesare pentru a continua guvernarea, "fie ia o alta decizie, pentru care este responsabil", liderul liberal aratand ca este necesar ca decizia sa fie luata. El a sustinut ca Ponta este cel care trebuie sa ia cat mai repede o decizie in ceea ce priveste viitorul Cabinetului. Din punctul sau de vedere exista doar doua variante: acceptarea propunerilor PNL sau formarea unui alt guvern.

Crin Antonescu a mai sustinut o declaratie de presa si inainte de inceperea sedintei liderilor USL. El a spus ca Victor Ponta are de ales, "simbolic vorbind", intre Klaus Iohannis si Dan Voiculescu. De asemenea, a  precizat ca seful Guvernului nu este in situatia sa aseze cum doreste propunerile de ministri PNL. "Domnul Ponta nu este, nici prin functie, nici prin situatia sa in general, in vreo calitate sa fie de acord sau sa nu fie de acord, sa aseze dansul cum doreste propunerile PNL. Domnul Ponta ca prim-ministru are intr-adevar, si i-am respectat intotdeauna acest drept, dreptul de a spune: «Cutare om mi se pare incompetent, nu pot sa lucrez cu el si asa mai departe». Domnul Ponta a spus despre toti acesti oameni ca sunt foarte buni, cu precadere Klaus Iohannis, s-a intrecut cu domnul Basescu in a saluta venirea lui Klaus Iohannis in Guvern si ca atare pe pozitiile pe care noi le detinem si la care noi avem dreptul nu domnul Ponta face ordine. Asta e o chestiune simpla si pe care cred ca pana la urma o va intelege toata lumea", a declarat Antonescu.

Liderul PNL a precizat ca liberalii nu au solicitat extinderea pozitiilor din Guvern, ci mentinerea actualelor pozitii pe care PNL le-a detinut si le detine in Guvern. "Pe scurt, si simbolic spus, inca o data, ramane cum am vorbit. Domnul Ponta are de ales, simbolic, repet, intre Klaus Iohannis si Dan Voiculescu", a mai precizat liderul PNL.

Atmosfera tensionata continua sa domine USL-ul

Premierul a declarat, luni, dupa o intalnire a liderilor USD in Biroul presedintelui Camerei, ca vrea ca USL sa ramana unita. In opinia sa, o varianta posibila este ramanerea pe structura din 2012 a Guvernului, cu Klaus Iohannis la Interne, sau vicepremier si ministru de Finante. Ponta a precizat ca va merge la intrevederea cu Crin Antonescu si PNL cu intentia de a pastra USL.

"Vreau sa-mi exprim satisfactia pentru faptul ca am vazut ca aseara majoritatea liderilor PNL sunt pentru pastrarea USL si cred ca e cea mai inteleapta decizie pentru ca am pornit impreuna si trebuie sa continuam impreuna", a spus Ponta.

"Vreau sa continuam impreuna", a spus Ponta, care a aratat ca a continua impreuna insemna inclusiv renuntarea din partea sa la cea de-a patra functie de vicepremier.

"Eu cred ca apelurile oamenilor intelepti si am vazut o propunere de adevarat prim-minsitru, a domnului Tariceanu, sa continuam ca in 2012, sa ramanem cu trei viceprim-ministri, sa primim azi propunerilor colegilor liberali pentru Finante, pentru Interne - cred ca e solutia prin care toata lumea are de castigat", a spus Ponta.

Duminica seara, dupa mai bine patru ore de consultari, liderii PNL au plecat de la sediu in graba, fara sa ofere foarte multe detalii. Dar purtatorul de cuvant a exclus varianta ruperii coalitiei.

Cristina Pocora, purtator de cuvant PNL: "Nu a fost o discutie in acesti termeni, in termeni de iesire de la guvernare, pentru ca Guvernul condus de Victor Ponta este un Guvern USL, in care PNL si PSD sunt parteneri. E ca un contract, prin urmare daca unul dintre parteneri rupe contractul atunci nu mai exista termenul." La finalul discutiilor, liderii liberali Crin Antonescu si Klaus Iohannis au primit, pentru intalnirea de luni cu Victor Ponta, "un mandat de fermitate".

Cristina Pocora, purtator de cuvant PNL:"Un mandat de fermitate inseamna sa nu ne abatem de la protocolul semnat, sa nu ne abatem de la programul de guvernare, sa ducem mai departe aceasta alianta in forma in care ea a fost mandatata."

Trei liberali au cerut iesirea de la guvernare

Liberalii au ramas pe aceeasi pozitie din ultima saptamana: nu vor un al patrulea post de vicepremier pentru liderul PC, Daniel Constantin, scrie Gandul. ”Pozitia PNL e sa fie trei vicepremieri. Si mie mi-e greu sa cred ca mare lucru se mai poate face”, a declarat, dupa discutii, liderul PNL Ilfov, Marian Petrache. El a precizat ca nu mai crede in USL si este pentru iesirea de la guvernare. La randul lor, Aristotel Cancescu si Romeo Stavarache s-au pronuntat pentru iesirea de la guvernare.

In schimb, Crin Antonescu a declarat pentru Gandul ca nu a cerut iesirea PNL de la guvernare. 

Stroe: "E obligatoriu ca PNL sa ramana la guvernare"

 

El a fost solicitat sa precizeze ce se discuta la reuniunea PNL. "Sper ca mentinerea USL, ramanerea la guvernare, poate si despre alegerile europarlamentare pe liste comune si prezidentiale, pentru ca toate trebuie discutate la pachet", a spus el. Stroe a sustinut ca liderii si alesii PNL vor ramanerea la guvernare. Intrebat daca PNL ar trebui sa ramana la guvernare, el a raspuns: "Da, e obligatoriu".

Referitor la alegerile europarlamentare, Radu Stroe a mentionat ca, din punctul sau de vedere, este o optiune valabila sa se mearga pe liste comune cu PSD. El a spus cale va cere colegilor sa ia in calcul si sa voteze aceasta varianta.

La randul său, fostul premier Calin Popescu Tariceanu, intrebat daca PNL ramane la guvernare, a spus: "Cred ca mi-am exprimat foarte clar punctul de vedere. PNL trebuie sa-si pastreze toate functiile".

Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, a aratat ca isi doreste ca PNL sa ramana la guvernare, dar protocolul USL trebuie respectat. "Eu imi doresc sa ramanem la guvernare, dar cred ca trebuie sa ne aducem aminte ca am semnat un prortocol si ca acel protocol trebuie respectat", a spus Robu. El a mentionat ca protocolul are la baza paritatea PNL - PSD si a aratat ca trebuie respectata structura initială a Guvernului.

 

Articol recomandat de sport.ro
Gestul kosovarilor din România a făcut înconjurul lumii. Reacția presei internaționale
Gestul kosovarilor din România a făcut înconjurul lumii. Reacția presei internaționale
Citește și...
Victor Ponta e convins ca cea mai buna formula de guvernare pana in 2016 este USL. Premierul neaga zvonurile unei rupturi
Victor Ponta e convins ca cea mai buna formula de guvernare pana in 2016 este USL. Premierul neaga zvonurile unei rupturi

Fara sa se fi intalnit, sau sa fi discutat cu presedintele PNL, seful guvernului a negat informatiile potrivit carora, uniunea este la un pas de ruptura.

Scandalul din USL a intrat in zodia documentelor secrete. Hartia din cauza careia Crin Antonescu poate pierde sefia Senatului
Scandalul din USL a intrat in zodia documentelor secrete. Hartia din cauza careia Crin Antonescu poate pierde sefia Senatului

Un nou guvern PSD, UNPR, PC, cu sprijinul UDMR, ar putea cere votul Parlamentului saptamana viitoare. O spun voalat mai multi lideri social-democrati, care vorbesc deja de o alta coalitie guvernamentala, fara PNL.

Presedintele PNL Arad: PNL nu vrea sa iasa de la guvernare, dar daca PSD vrea alta majoritate sa ne dea afara
Presedintele PNL Arad: PNL nu vrea sa iasa de la guvernare, dar daca PSD vrea alta majoritate sa ne dea afara

Deputatul PNL de Arad Mihaita Calimente spune ca liberalii nu intentioneaza sa iasa de la guvernare, dar daca PSD vrea sa dea afara PNL din guvern, bazandu-se pe alta majoritate, "poate sa o faca".

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului

Premierul Marcel Ciolacu spune că a primit răspuns scris din Ucraina privind interdicţia lui George Simion în această ţară și a făcut public documentul primit de la Kiev.

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.