Surse Gandul: Udrea si Boc au discutat cu Basescu, scenariul de forta e ruperea unei aripi din PDL

Traian Basescu, Elena Basescu, Emil Boc, PDL

Surse din PDL citate de Gandul sustin ca Elena Udrea si Emil Boc au discutat, sambata seara, intr-o intalnire cu presedintele Traian Basescu, variantele "de lucru" dupa pierderea puterii in PDL.

Astfel, scenariul de forta este ruperea, in perioada urmatoare, a unei factiuni din PDL, cu Emil Boc varf de lance, conform Mediafax, care citeaza "

Gandul

". Potrivit calculelor taberei Udrea-Boc, fostul premier ar putea fi urmat de un sfert din filialele partidului , cu tot cu activistii de rand, primarii si parlamentarii lor, in asa fel incat noua miscare sa-si poata crea grupuri parlamentare proprii atat in Camera Deputatilor, cat si in Senat.

In paralel, tabara Blaga a inceput, inca de sambata seara, negocierile cu fiecare filiala in parte. Gheorghe Flutur i-a sunat pe liderii semnatari ai motiunii Udrea pentru a vedea daca vor sa plece din partid sau sunt dispusi sa negocieze.

Scenariul scindarii nu este insa, in acest moment, planul A al gruparii Udrea. Inainte de a lua o decizie radicala, sustinatorii Elenei Udrea asteapta finalizarea negocierilor din aceasta saptamana. De altfel, Emil Boc a ramas la Bucuresti, cu toate ca toti delegatii filialei sale s-au intors aseara la Cluj. Intre liderii de filiale care au semnat motiunea Udrea exista diferente de opinie in legatura cu scindarea, multi fiind tentati in acest moment sa ramana in partid.

Citește și
Vasile Blaga
Vasile Blaga: Nu cred ca Udrea pleaca din partid; m-a enervat cand mi-a spus ca face contestatie
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Plecarea din partid a nemultumitilor este admisa in ambele tabere ca fiind posibila, insa nimeni nu vrea sa faca, deocamdata, primul pas. "Mi-e teama ca e prea multa ura. Exista pericolul scindarii. Eu, personal, nu ma regasesc in PDL asa cum a aratat el ieri (in ziua Conventiei, n.r.)", a explicat, pentru "Gandul", fostul ministru de Interne, Gabriel Berca, liderul PDL Bacau si semnatar al motiunii Udrea.

Berca este insa sceptic in privinta unei miscari radicale. "Decizia de a pleca nu o voi lua singur. Trebuie sa discutam si cu cei care au castigat alegerile. O miscare radicala nu va fi", estimeaza el

In randul sustinatorilor ai Elenei Udrea exista insa si opinii radicale. "PDL nu poate sa ramana unit decat daca s-ar reface alegerile. Vom incerca, prin toate mijloacele, sa ne sustinem punctul de vedere", spune liderul filialei Sector 1 Bucuresti, Vasile Gherasim.

Intr-un calcul "strict personal", nici Gherasim nu ar refuza plecarea cu Elena Udrea intr-o alta constructie politica. "Strict personal, nu ma mai regasesc in PDL, asa cum arata acum. Nu pot sa raman indiferent la derapaje. Ceea ce s-a intamplat este un atac la democratie. Au aparut tot felul de cetateni de la alt partid care erau printre delegati. Facem acum o verificare si o sa dam rezultatele publicitatii", a comentat el pentru "Gandul".

Scenariul unei miscari politice separate de PDL condus deVasile Blaga il are in centru pe Emil Boc, cel cu care presedintele Traian Basescu a si intrat in sala de la Romexpo in care s-a desfasurat Conventia PDL si pe care l-a vizitat recent la Cluj-Napoca.

Numele "Miscarea populara" a fost inregistrat deja de fiica presedintelui, Ioana Basescu, la OSIM. In calculul suporterilor Elenei Udrea, tandemul Boc-Udrea ar fi urmat de un sfert din filialele partidului - intre care Neamt, Dambovita, Cluj, Brasov - si ar avea sustinerea a peste 10 deputati si 7 senatori ai PDL, conditia pentru a crea grupuri parlamentare proprii, avand in vedere precedentul UNPR.

Printre cei inca reticenti fata de o astfel de constructie careia sa i se ralieze si Traian Basescu dupa 2014 ar fi insa insusi Emil Boc. Surse din PDL au explicat pentru "Gandul" ca Boc ar fi incercat sa medieze intre cele doua tabere, inclusiv la Conventie, in asteptarea rezultatului si nici nu se vede a fi prezidentiabil in 2014.

Mai mult, liderii de filiale din Ardeal care s-au regrupat in jurul sau si implicit al Elenei Udrea la Conventie, au rezerve fata de ideea de a pleca din PDL, cu atat mai putin cu intreaga organizatie de militanti, primari, consilieri. Mare parte din sustinatorii sai puternici - Gheorghe Stefan, Emil Boc, George Scripcaru, Gheorghe Falca - sunt primari, pe care o demisie din PDL i-ar obliga la renuntarea la mandat, potrivit legii.

Senatorul Alin Tise, finul fostului premier, este unul dintre cei rezervati, mizand mai degraba pe planul A: negocierea interna in asa fel incat functiile din subordinea lui Blaga sa se imparta 50%-50%.

"Nu cred ca partidul se va scinda. Toti suntem PDL-isti. Ma astept ca toti cei care au reprezentat diversele motiuni sa se aseze la masa si sa discute. Niciun PDL-ist adevarat nu va pleca din partid. Saptamana viitoare ar trebui ca lucrurile sa fie discutate si sa gasim un compromis. Nu e un partid mai mult al unuia si mai putin al altuia", sustiune Tise, contactat de "Gandul".

Ca un prim pas, Blaga si-a luat dinainte de Conventie o masura de precautie, incluzand, prin Statut, fostii lideri ai partidului din oficiu in conducerea centrala a PDL. in acest sens, s-ar miza tocmai pe Emil Boc sa gaseasca un numitor comun intre semnatarii celor doua motiuni.

In numele lui Blaga negociaza deja secretarul general de pana acum, Gheorghe Flutur. Acesta i-a contactat inca de sambata seara pe liderii de organizatii care o sustin pe Udrea incercand sa ii convinga sa cada la pace cu castigatorul oficial. Nu a avut insa prea mult succes, singurul compromis la care s-au declarat deschisi pana acum semnatarii motiunii Udrea fiind ca aceasta sa ramana lider al gruparii lor si partener egal la discutii.

"Nu este vorba ca i-am contactat, mesajul a fost clar la Conventie: e nevoie de unitate, trebuie sa strangem randurile. Cred ca ar trebui sa avem discutii toti la un loc", a admis Flutur pentru gandul ca a inceput discutiile unul la unul. In estimarea lui Flutur, nu va exista o mutare in forta a nemultumitilor. "Nu cred ca poate fi vorba de o scindare, ci, probabil, de cazuri izolate", a evaluat el potentialele plecari.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Ponta nu crede ca se impune o noua suspendare a lui Basescu: De ce sa intrerupem cearta din PDL?
Ponta nu crede ca se impune o noua suspendare a lui Basescu: De ce sa intrerupem cearta din PDL?

Liderul PSD, premierul Victor Ponta nu considera ca actiunile presedintelui Traian Basescu legate de Conventia PDL trebuie sa genereze o noua suspendare a acestuia.

Vasile Blaga: Nu cred ca Udrea pleaca din partid; m-a enervat cand mi-a spus ca face contestatie
Vasile Blaga: Nu cred ca Udrea pleaca din partid; m-a enervat cand mi-a spus ca face contestatie

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat ca nu crede ca Elena Udrea si gruparea sa vor pleca din PDL, insa a recunoscut ca aceasta l-a enervat, la finalul Conventiei, cand i-a spus la ureche ca va face contestatie.

Vasile Blaga: Ponta va fi infrant in 2016 de PDL, in coalitie cu PNL sau separat
Vasile Blaga: Ponta va fi infrant in 2016 de PDL, in coalitie cu PNL sau separat

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat ca PDL nu va fi absorbit de PNL, asa cum anticipeaza liderul PSD, premierul Victor Ponta.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.