Surse: Cele 7 modificări cerute de Comisia de la Veneția cu privire la Legile Justiției
Avertismentele oficialilor europeni cu privire la situaţia justiţiei din România produc primele efecte la Bucureşti.
Ministrul Tudorel Toader a anunţat că a scris o ordonanţă de urgenţă care va modifica cele trei legi ale Justiţiei, în acord cu recomandările comisiei de la Veneţia.
Chemat imediat la raport de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Justiţiei a insistat că ordonanţa nu va cuprinde tema amnistiei şi graţierii cerută public de unii lideri guvernamentali.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
După răspunsurile date la Strasbourg şi în faţa Comisiei de la Veneţia, Tudorel Toader a anunţat că trimite la CSM pentru avizare o ordonanţă de urgenţă care să modifice unele articole din legile justiţiei.
Imediat a fost chemat la o discuţie de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: "Am informat, nu vă spun, trimit la CSM."
În acest context, a revenit în discuţie şi tema unei ordonanţe pentru amnistie şi graţiere, pe care unii dintre liderii PSD şi ALDE au recunoscut public că şi-o doresc rapid. Ministrul le-a retezat orice speranţă, cel puţin aşa reiese din declaraţia sa de după întâlnirea cu Dragnea şi Tariceanu.
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: "Nu a fost, nu e, nu va exista..."
Cu toate acestea, surse politice susţin că liderii Coaliţiei nu renunţă la idee. Într-o primă fază, aceştia ar urma să ceară Curţii Constituţionale să declare că protocoalele între SRI şi anumite instituţii ale statului încalcă legea fundamentală. Dacă acest lucru se va petrece, aceleaşi surse susţin că va fi pusă în discuţie o ordonanţă privind amnistia şi graţierea, sau posibilitatea de revizuire a unor dosare care au avut la baza probe obţinute în baza acelor protocoale.
Nici Liviu Dragnea şi nici Călin Popescu Tăriceanu nu au dorit să facă declaraţii după întâlnirea cu Tudorel Toader.
În schimb premierul Viorica D[ncilă a vorbit, pentru moment, despre faptul că Guvernul va ţine cont de recomandările experţilor internaţionali în drept. După prestaţia de ieri, colegii au simţit nevoia să o aplaude.
Viorica Dancilă, prim-ministrul României: "România va ţine cont de recomandări."
Îngrijorările Comisiei de la Veneţia cu privire la efectele negative ale aplicaţii legilor justiţiei au fost făcute publice.
O primă recomandare a experţilor internaţionali vizează menţinerea preşedintelui României şi a CSM în procedura de numire şi demitere a procurorilor de rang înalt.
De asemenea, eliminarea restricției privind libertatea de exprimare a procurorilor și judecătorilor este o altă solicitare expresă a Comisie de la Veneția.
Abandonarea actualei scheme de pensionare timpurie a magistraților este o altă recomandare, pentru a fi evitată depopularea instanţelor din România.
Renunţarea la ideea înfiinţării unei secții speciale pentru anchetarea magistraților şi reexaminarea prevederilor privind numirea și revocarea membrilor CSM completează cele șapte recomandări ale experţilor internaţionali.
Tot joi, însă, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea CSM, una dintre cele trei legi ale justiţiei. A avertizat, însă, că aplicarea noilor prevederi ar putea avea efecte nefaste şi a cerut, la rândul său, modificarea rapidă a actelor normative în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, Liviu Dragnea, tudorel toader, Călin Popescu Tăriceanu, viorica dancila, promulgare, CSM, Comisia de la Veneția, legile justiției,
Dată publicare:
04-10-2018 18:53