Rectificare bugetară. Cîțu a fost convins să dea bani în plus la Sănătate, Dezvoltare și Transporturi
După o ședință tensionată în coaliție, premierul a fost convins să dea bani în plus la Sănătate, Dezvoltare și Transporturi, chiar dacă sumele sunt mai mici decât cele cerute de miniștrii de resort.
Premierul Florin Cîțu anunță că sunt aproape 9 miliarde de lei în plus. Suma va fi împărțită la rectificarea bugetară.
Cel mai nemulțumit a fost ministrul Transporturilor. Deși a cerut 3 miliarde de lei și a primit, inițial, puțin peste 300 de milioane, acesta nu a venit la ședința coaliției. În numele său a negociat Dacian Cioloș, care a obținut încă 300 de milioane, bani necesari pentru CNAIR și CFR.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pe de altă parte, premierul a transmis că nu va da niciun ban în plus dacă nu primește un plan de reformă în cadrul companiilor aflate în subordinea Ministerului Transporturilor.
Florin Cîțu: ”Am văzut că sunt angajați din companii care merg gratis și ei și familiile lor. Media execuției bugetare e de 84%, Transporturile sunt sub 84%".
Nemulțumiri au fost și la Dezvoltare. Cseke Attila a cerut peste 4 miliarde de lei, în special pentru investițiile la nivel local, prin PNDL. A primit deocamdată aproape jumătate din sumă și promisiunea că facturile de la nivel local vor fi achitate.
Cseke Attila: ”Credem că putem să justificăm având foarte multe investiții locale. Noi avem un alt tip de analiză. 3/4 din bani cheltuiți".
Sănătatea a cerut 6 miliarde lei, dar va primi doar 4
Programul Național de Dezvoltare Locală ar urma însă să fie modificat de anul viitor. Coaliția a decis înființarea unui nou plan de investiții, cu un buget de 50 de miliarde de lei.
Primarii pot folosi banii pe o perioadă de 5-7 ani pentru a-și dezvolta rețeaua de gaze, canalizare și drumurile.
Dispute au fost și la Ministerului Sănătății. Aici, Ioana Mihăilă a cerut 6 miliarde de lei, iar, în prima variantă a rectificării, premierul a alocat, după negocieri, aproape 4 miliarde de lei.
Ioana Mihăilă: ”Ni s-a dat asigurări că vom primi sumele necesare plăților".
Deficitul bugetar va ajunge astfel la 82,5 miliarde de lei, însă procentual, premierul spune că vom rămâne în ținta de 7%, dată fiind colectarea mai bună a taxelor. Rectificarea bugetară ar urma să fie adoptată săptămâna viitoare.