PSD vrea sa rasplateasca primarii cu mariri salariale, dar a ignorat impactul bugetar. Cat ar castiga un primar de municipiu
Social-democratii vor sa-si rasplateasca primarii care au dus greul campaniei electorale si care au adus PSD-ul la guvernare cu cresterea lefurilor cu 30% din bani de la buget.
Asta prevede un amendament depus la Parlament sustinut de PSD, ALDE si UDMR. Cu o asemenea majoritate confortabila, in curand primarii, viceprimarii, dar si consilierii vor avea salarii mai mari cu aproape o treime.
In graba de a-si multumi colegii din teritoriu, liderii coalitiei n-au mai calculat cati beneficiari vor fi si care este impactul bugetar. Si asta, in conditiile in care Guvernul a fost avertizat in repetate randuri ca se angajeaza la cheltuieli mult mai mari ca incasarile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Liderii Coalitiei nu explica de unde vor veni banii cati beneficiari sunt si nici macar daca au discutat cu ministrul Finantelor sau cu premierul despre cat va mai apasa si aceasta masura pe bugetul tarii.
Marcel Ciolacu, liderul deputatilor PSD: “La Comisia de Buget o sa vina datele exacte cu efortul bugetar, exact impactul, exact cati vor beneficia. Este normal ca noi sa facem amendamentul si pe urma sa ne vina informatiile de la Guvernul Romaniei.”
Luni, premierul spunea ca are in plan sa le creasca salariile alesilor locali, dar nu asa cum au decis colegii sai din Coalitie.
Sorin Grindeanu: "Provin din administratia publica locala, stiu exact preocuparile celor din administratie si toate aceste inechitati vor fi rezolvate prin legea salarizarii unitare".
De salarii mai mari cu 30% ar putea beneficia peste 45.000 de alesi locali - primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene, dar si consilieri locali si judeteni.
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal: “Intram intr-o logica extrem de periculoasa si de daunatoare economic as spune, pentru ca sunt deja cresteri foarte mari de salarii, in special in sectorul bugetar, versus performanta economica. Nimeni nu poate fi impotriva cresterilor de salarii, e normal ca salariile sa creasca, problema este ca aceste cresteri nu pot fi decuplate de performanta economiei in ansamblu, iar peformanta economiei in ansamblu nu justifica, nu poate sa sustina cresteri de ordinul de 20-30%.”
Primarii s-au plans liderilor Coalitiei ca au salarii mai mici decat subordonatii lor. Cu o leafa de aproximativ 1.500 de euro, primarul liberal de la Timisoara visa ieri sa i se tripleze.
Nicolae Robu: “La gradul de implicare - pentru ca toata viata mea este pusa cu daruire - la raspunderile asumate, la performantele pe care le pretind ca le am, consider ca salariul ar trebui sa fie undeva la 4-5000 de euro.”
In medie, un primar de municipiu castiga acum in jur de 5.000 de lei. Ar ajunge, cu majorarea promisa de PSD, la 6.500 de lei. Iar un primar din mediul rural ar putea castiga 1.000 de lei in plus fata de 3.500 de lei in medie, cat ia acum.
Parlamentul va dezbate si vota amendamentul depus de Coalitie doar dupa ce va avea girul Ministerului de Finante.