Negocieri intre antreprenori si Ministerul de Afaceri pentru proiectul Start up Nation. Conditiile pentru a obtine finantare


Ultimul update: Vineri 17 Martie 2017 07:20
Data publicarii: Marti 14 Martie 2017 09:01
Categorie: Stiri Economice

Programul "Start up Nation", care le ofera finantare tinerilor cu idei de afaceri, porneste din luna mai, cand doritorii isi pot inregistra proiectele online.

Acestea vor fi evaluate si in functie de punctaj titularii vor primi pana la doua sute de mii de lei de la stat, bani pe care nu trebuie sa ii dea inapoi.

Zilele acestea au avut loc dezabateri intre reprezentantii Ministerului pentru Mediul de Afaceri si viitorii antreprenori, care si-au prezentat nemultumirile.

Viitor antreprenor: "Acele plati care se fac cu facturi in 30 de zile. Eu de exemplu am avut o societate si niciodata nu ma bazam pe aceste plati pentru ca daca nu se faceau platile se putea intra in faliment."

Este doar una dintre situatiile ridicate de viitorii antreprenori.

Ca sa primeasca bani de la stat ei trebuie sa aiba o societate comerciala infiintata dupa 30 ianuarie 2017, sa creeze un loc de munca, pentru 100.000 de lei sau doua, daca vor sa obtina 200.000 de lei. Este important insa sa mentina aceste locuri de munca pentru o perioada de trei ani de zile.

Radu Simionescu are 28 de ani si este din Ploiesti. Cu banii de la stat ar vrea sa creeze bile folosite la mase plastice.

Radu Simionescu: "Trei locuri de munca, daca facem un calcul in trei ani de zile darile la stat cam ating valoarea proiectului. Trebuie verificata partea de facturare. Ei spun ca vii cu factura in avans si ei o deconteaza. Trebuie clarificat daca acea facture se poate depune fara a livra echipamentul inainte."

Harry Ilan Laufer, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat: "Dorim sa oferim ca si cheltuiala eligibila plata salariilor pentru o anumita perioada de timp si plata chiriilor la fel si foarte important dorim sa introducem TVA-ul nedeductibil pentru noile firme ca si cheltuiala eligibila. Le vom acorda toate cheltuielile pentru un salariu mimin pe economie pentru o perioada de sase luni de zile."

Bugetul alocat este de 500 de milioane de lei, bani de la Guvern, iar prin programul "Start Up Nation" se vor acorda pana la 44.000 de euro de proiect, fonduri nerambursabile, pentru cel mult 10.000 de microintreprinderi.

VIDEO PROTVPLUS.RO