Social-democraţii se pregătesc de CEx, care va fi ţinut în premieră online
Social-democraţii se pregătesc de congres ţinut în premieră online. După 9 luni în care a fost interimar Marcel Ciolacu ar putea candida singur şi ar putea fi ales duminică preşedinte al partidului.
Asta dacă nu se răzgândeşte până atunci fostul ministru de finanţe Eugen Teodorovici care râvnea şi el funcţia. Social democaratii au făcut miercuri şi planuri pentru moţiunea de cenzură care întâmplător sau nu a fost depusă chiar înaintea congresului de duminică.
Criza sanitară a dat peste cap planurile lui Marcel Ciolacu şi a întârziat numirea sa în fruntea PSD. La congresul amânat de mai multe ori nu vor ajunge mii de delegaţi care umpleau altădată Sala Polivalentă din Capitală.
Social-democraţii trebuie să ţină cont de normele sanitare şi de aceea Marcel Ciolacu se va întâlni faţă în faţă doar cu 20 de lideri din partid strânşi într-o sală din Parlament. Restul delegaţilor, până la 1500, vor fi prezenţi online, în organizaţiile din care provin.
Numărul doi în partid în perioada Vioricai Dancila, Eugen Teodorovici nu a recunoscut niciodată numirea lui Marcel Ciolacu în fruntea PSD acuzându-l că a încălcat statul. Fostul ministru de finanţe a scris şi tribunalului Bucureşti sesizând că funcţia i se cuvine statutar şi a reclamat că este împiedicat să candideze pentru şefia PSD. După ce conducerea partidului l-a anunţat că poate candida, Teodorovici nu mai era convins că vrea funcţia.
Eugen Teodorovici, senator PSD: "Este o regie foarte clară. Cred că şi Ceauşescu, când şi-a simţit sfârşitul, a făcut la fel, din păcate pentru PSD".
Liderii PSD din ţară reuniţi la Bucureşti au discutat şi despre moţiunea de cenzură. Potrivit unor surse, şefii de organizaţii au făcut presiuni încă din iunie asupra lui Marcel Ciolacu pentru a demite Guvernul. De altfel, şi liberalii au acuzat că momentul nu este ales deloc întâmplător.
Marcel Ciolacu, preşedinte interimar PSD: "Moţiunea n-are nicio legătură cu congresul"
Textul moţiunii de cenzură va fi citit mâine în plenul reunit, data votului fiind încă incertă. Liberalii susţin că PSD nu poate depune moţiune de cenzură în timpul sesiunii extraordinare, iar premierul a anunţat că executivul va face o sesizare la Curtea Constituţională în care va reclama existenţa unui conflict între instituţii. Deoarece judecătorii CCR sunt în vacanţă până în septembrie, votul moţiunii ar putea fi amânat până spre mijlocul lunii viitoare.