Moțiunea de cenzură ”Jos Guvernul Cîțu”, inițiată de PSD, a fost prezentată în Parlament

×
Codul embed a fost copiat

Senatorii şi deputaţii s-au reunit într-o şedinţă comună, pentru prezentarea moţiunii de cenzură care a fost iniţiată de 157 de parlamentari PSD, cu titlul "Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!".

Ședința a fost transmisă LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor PRO TV!

CITIȚI în acest articol: 

-► Cronologia evenimentelor, astăzi, LIVE UPDATE
-► Liderii de grupuri parlamentare USR PLUS participă fizic la şedinţa de plen comun, iar alți parlamentari doar online
-► Ciolacu: Useriştii nu vor participa azi la citirea moţiunii PSD
-► AUR îi suspectează de ”blat” cu PNL pe cei din PSD
-► Ce scrie în moțiunea PSD ”Jos Guvernul Cîțu”

Citește și
Florin Cîțu
Strategia lui Cîțu, după ce cade Guvernul la moțiune: ”Vom fi într-un interimat foarte lung”
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Moţiunea PSD este cea de a doua iniţiată în această lună, prima fiind a celor de la USR PLUS și AUR, care nu a parcurs toată procedura legislativă, deocamdată.

Moţiunea de cenzură a PSD urmează să fie votată marţi, 5 octombrie, de la ora 12,00.

Atât liderii USR-PLUS, cât și cei de la AUR, au anunțat că vor vota pentru demiterea Guvernului Cîțu la prima moțiune de cenzură care va ajunge în Parlament.

Cronologia evenimentelor, joi, 30 septembrie - LIVE UPDATE

 

ora 14.10 Moşteanu: Liderii de grupuri parlamentare USR PLUS participă fizic la şedinţa de plen comun

Liderii grupurilor parlamentare USR PLUS de la Camera Deputaţilor şi Senat, Ionuţ Moşteanu şi Radu Mihail, participă la şedinţa de plen comun, iar o mare parte dintre parlamentarii acestei formaţiuni se vor conecta pe tablete de la distanţă.

"Particip împreună cu colegul Radu Mihail, liderul de grup de la Senat, o să fiu astăzi în plen, foarte mulţi colegi se vor conecta de la distanţă pe tabletă. Este şi un context epidemic un pic mai delicat, e bine dacă nu-i neapărat nevoie să fie toată lumea grămadă în sala de plen, să nu fie. În plus, punctul de vedere al USR PLUS este că Florin Cîţu trebuie să plece. Am citit moţiunea, nu suntem de acord cu tot ce scrie în textul moţiunii PSD şi în momentul ăsta votăm moţiunea tocmai pentru a repune ordine democratică şi constituţională în ţara asta", a spus Moşteanu la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres. 

ora 13.45 Marcel Ciolacu: Useriştii nu vor participa azi la citirea moţiunii PSD

Marcel Ciolacu a anunțat că parlamentarii USR PLUS nu vor participa la plenul reunit, unde va fi citită moţiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului Cîţu.

Şi cu moţiunea în plen, şi cu sufletul la guvernare! Useriştii nu vor participa azi la citirea moţiunii PSD. Nu le place să audă ceea ce susţin (sic!) că o să voteze. Ai fost părtaş, domnule Barna! Nu eu i-am făcut cadouri «colegului şi premierului» Cîţu! Tu i-ai dat trei stilouri cu care aţi mâzgălit un an ciolanul guvernării. Şi Dan, să nu faci cu moţiunea cum ai făcut cu tastatura: să dai pe lângă! Moţiunea chiar trebuie votată în plen, la vedere, asumat, aşa cum vor face toţi parlamentarii PSD!”, a scris Marcel Ciolacu joi pe Facebook.

ora 10.45 AUR îi suspectează de ”blat” cu PNL pe cei din PSD

AUR cere PSD şi USR PLUS să voteze moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu cu bilele la vedere, pentru a înlătura "suspiciunile de blat şi acuzaţiile de trădare" a intereselor românilor.

"Ca să nu mai existe discuţii în spaţiul public cu privire la şansele pe care moţiunea de cenzură le are să treacă, invităm parlamentarii PSD şi USR PLUS să voteze cu bilele la vedere, aşa cum vor proceda şi parlamentarii AUR. Guvernul Cîţu trebuie să cadă, iar un vot transparent este un vot în această direcţie", declară deputatul George Simion, copreşedinte al AUR, conform unui comunicat de presă al formaţiunii.

La rândul său, senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte al AUR, afirmă că PSD a practicat "un joc dublu" în ultimele săptămâni, motiv pentru care AUR le solicită social-democraţilor să îşi asume un vot "în văzul tuturor românilor".

"PSD a practicat un joc dublu în ultimele săptămâni, aşa că vrem să îşi asume un vot în văzul tuturor românilor. A venit vremea ca PSD să arate: este la putere sau în opoziţie? Susţine acest Guvern şi măsurile sale liberticide? Susţine discriminările, interdicţiile, obligativitatea vaccinării, falimentarea economiei naţionale, îndatorarea ţării până la un prag de nesuportat? De asemenea, reprezentanţii USR PLUS au ocazia să arate marţi la vot că nu au niciun fel de aranjamente de culise", susţine Târziu în acelaşi comunicat

Ce scrie în moțiunea PSD ”Jos Guvernul Cîțu”

 

Partidul Social Democrat cere prin moţiunea de cenzură - "Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!" plecarea urgentă a Cabinetului Florin Cîţu de la conducerea ţării pentru ca România să iasă "dintr-o continuă criză politică, economică şi socială".

În textul moţiunii se susţine că "guvernarea perdanţilor a sărăcit România!".

"Fiecare român este mai sărac cu 560 de euro după măsurile care au distrus puterea de cumpărare. În plină explozie a preţurilor, în condiţiile unei creşteri galopante a inflaţiei, Guvernul nu a găsit altă soluţie decât îngheţarea pensiilor, alocaţiilor şi a salariilor. Statisticile oficiale arată clar că puterea de cumpărare a scăzut cu peste 12%. Cu toate acestea, prin lipsa măsurilor de compensare a pierderilor de venit, Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR a fost mult mai preocupat de lupta pentru putere în interiorul Coaliţiei şi a preferat să condamne la sărăcie peste 7 milioane de români", se arată în document, potrivit Agerpres.

Social-democraţii acuză că "pierderea controlului asupra creşterii preţurilor la energie şi combustibil a generat o inflaţie galopantă".

În document se mai spune că "datoria publică creşte cu 1.700 de euro pe secundă", iar "fiecare român devine mai dator la finalul acestui an cu 2.300 de euro".

"România riscă să deraieze economic, în condiţiile în care creşterea datoriei publice este aproape dublă faţă de creşterea Produsului Intern Brut'', susţine PSD.

Social-democraţii acuză şi faptul că "absorbţia fondurilor europene este la pământ", iar "capitalul românesc, condamnat la faliment". În moţiune se arată că "agricultorii ţării au fost umiliţi" şi, "în loc să ajungă pe mesele românilor, munca lor e vândută pe nimic în străinătate".

Comunităţile locale au fost condamnate la subdezvoltare, prin faptul că primăriile şi Consiliile judeţene au fost obligate să aloce sume uriaşe pentru lupta cu pandemia şi nici acum Guvernul Cîţu nu le-a decontat aceşti bani, se spune în textul moţiunii.

PSD acuză, totodată, că guvernarea PNL-USR PLUS-UDMR "a ratat toate ţintele asumate în Sănătate", iar în privinţa Educaţiei, deşi abia a început anul şcolar, aceeaşi guvernare "a închis sute de şcoli, iar pentru restul... a planificat închiderea".

Nu în ultimul rând, PSD susţine că "dreapta" a instalat un "penal" la Palatul Victoria, referindu-se la dosarul deschis lui Florin Cîţu în SUA în urmă cu 20 de ani, pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Cu câte voturi poate trece moțiunea de cenzură. Aritmetica parlamentară nu îi este favorabilă premierului
Cu câte voturi poate trece moțiunea de cenzură. Aritmetica parlamentară nu îi este favorabilă premierului

Guvernul PNL-UDMR, condus de premierul Florin Cîțu, se confruntă, marți, 5 octombrie, cu cea mai greu atac din partea opoziției parlamentare, care s-a format după ieșirea USR de la guvernare.

Strategia lui Cîțu, după ce cade Guvernul la moțiune: ”Vom fi într-un interimat foarte lung”
Strategia lui Cîțu, după ce cade Guvernul la moțiune: ”Vom fi într-un interimat foarte lung”

În mai puțin de o săptămână, Florin Cîțu și-ar putea pierde funcția de prim ministru. Pentru că toate calculele din Parlament duc la același rezultat - căderea Guvernului prin moțiune de cenzură - liberalii se pregătesc de un scenariu de criză.

Cîțu, întrebat dacă el crede că va rămâne premier: ”Nu înțeleg sensul acestei întrebări”
Cîțu, întrebat dacă el crede că va rămâne premier: ”Nu înțeleg sensul acestei întrebări”

Premierul Florin Cîțu s-a prefăcut că nu înțelege întrebarea unei jurnaliste, marți, în timpul unei conferințe de presă care a fost organizată înainte de şedinţa Biroului Executiv al PNL.

DOCUMENT: PSD a depus o moțiune de cenzură, care va fi votată marți, 5 octombrie
DOCUMENT: PSD a depus o moțiune de cenzură, care va fi votată marți, 5 octombrie

Partidul Social Democrat a depus, marți, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, care va fi citită în plenul Parlamentului joi, 30 septembrie, și va fi votată marți, 5 octombrie.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.