Surse: OUG care deschide anularea sentințelor date de completurile de 5 judecători ar putea fi aprobată joi

×
Codul embed a fost copiat

Ordonanța de urgență care deschide anularea sentințelor date de completurile de 5 judecători între 2014 și 2018 ar putea fi aprobată joi, potrivit unor surse guvernamentale.

Între ele se regăsește și decizia de condamnare a lui Liviu Dragnea în dosarul „Referendumului". Curtea Constituțională a decis deja că aceste completuri au fost nelegal constituite. Intenția Guvernului de a le permite celor judecați de astfel de completuri să ceară anularea sentințelor a stârnit criticile opoziției, ale președintelui, dar și ale Comisiei Europene.

Vechile completuri de 5 judecători ale instanţei supreme au fost declarate nelegale pentru că nu au fost trase la sorţi în integralitate.

Însă de efectele deciziei beneficiază doar acei condamnaţi politicieni sau oameni de afaceri care s-au aflat în interiorul termenului prevăzut de lege pentru a declara căile extraordinare de atac care să le permită o nouă judecată în apel.

Pentru ceilalţi, condamnaţi definitiv după 2014, conform unor surse oficiale, Guvernul ar urma să adopte în şedinţa de joi o ordonanţă de urgenţă, prin care li se va permite să conteste şi ei sentinţele, deşi a fost depăşită perioada în care puteau face asta.

Citește și
tudorel toader, recurs compensatoriu
Toader, despre decizia privind completurile de la ÎCCJ: ”Nu poate fi lipsită de efecte”
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Despre astfel de probleme discutăm la Guvern, dar ţinând cont de ce a stabilit CCR”, a declarat Toni Greblă, Secretar General al Guvernului.

În cazul în care Guvernul va da o ordonanţă de urgenţă prin care să întindă o mână de ajutor şi celor care au fost condamnaţi definitiv de completurile de 5 care nu au putut să depună contestaţii în anulare, cum este cazul liderului PSD, Liviu Dragnea, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului, Instanţa Supremă ar avea parte de un blocaj fără precedent. Actul normativ ar obliga completurile de 5 să rejudece apelurile în sute de dosare.

Ordonanţa i-ar permite şi lui Liviu Dragnea să obţină în prima fază suspendarea deciziei de condamnare din 2016 şi ulterior chiar anularea ei şi rejudecarea cazului de către un nou complet de 5 judecători.

Practic, liderul PSD ar scăpa de statutul de persoană condamnată, chiar şi la o pedeapsă cu suspendare, iar asta i-ar permite să ocupe funcţia de prim-ministru ori să candideze la alegerile prezidenţiale din toamnă cu un cazier curat.

Sunt destui specialişti în drept care nu văd cu ochi buni o asemenea ordonanţă de urgenţă, care să producă efecte retroactive.

Stabilitatea raporturilor juridice este princicpiul fundamental al dreptului constituţional şi nu ar trebui să avem probleme de stabilitate şi de siguranţă în materia raporturilor juridice”, a declarat Augustin Lazăr, Procuror General al României.

Tot joi, corpul de magistraţi al Instanţei Supreme trebuie să tranşeze şi cea mai recentă controversă iscată între CSM şi Înalta Curte.

Cine va judeca marile dosare de corupţie aflate pe rol în faza de apel: completurile de 5 judecători trase la sorţi în decembrie sau cele din ianuarie?

Cred că ar trebui să judece completul investit iniţial”, a declarat Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea.

Dacă Elena Udrea aşteaptă deznodământul în Costa Rica, înainte să decidă dacă se întoarce în ţară, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu pare mai detaşat.

Nu are niciun motiv de îngrijorare pentru că este absolut nevinovat în raport de acuzaţie”, a declarat Dan Apostol, avocatul lui Călin Popescu Tăriceanu.

Până acum, completurile de cinci judecători au amânat pentru luna februarie toate procesele. Şi sunt câteva zeci de dosare.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Toni Greblă, despre OUG privind contestațiile în anulare:
Toni Greblă, despre OUG privind contestațiile în anulare: "O asemenea măsură se impune”

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a afirmat luni că DNA, deşi s-a dovedit că "a dat cu capul în gard" şi a comis abuzuri, continuă să lucreze şi a declarat apel în dosarul în care el a fost achitat în primă instanţă.

Toader, despre decizia privind completurile de la ÎCCJ: ”Nu poate fi lipsită de efecte”
Toader, despre decizia privind completurile de la ÎCCJ: ”Nu poate fi lipsită de efecte”

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat vineri, pe pagina sa de Facebook, că desemnarea completurilor de cinci judecători la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a reprezentat o încălcare a legii.

Recomandări
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental
Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental

Rusia bombardează reţeaua feroviară a Ucrainei pentru a "paraliza" aprovizionările militare, inclusiv ajutorul militar occidental, Moscova pregătind o nouă ofensivă, a declarat vineri un responsabil de securitate ucrainean, citat de AFP.