Senatul, fabrica de legi adoptate tacit in ultimele luni. Aberatiile trecute fara vot

senat

Sute de legi au trecut de Senat, in ultimele luni, prin adoptare tacita, procedeu instituit pentru a garanta fluenta legislativa in cazuri exceptionale de blocaj, dar care pare ca a devenit, pentru senatori, una din procedurile obisnuit.

Pentru a oferi coerenta si ritm procesului legislativ, in Constitutia adoptata in anul 2003, s-au introdus reglementari potrivit carora prima Camera sesizata are la dispozitie un timp limitat de dezbatere si votare a proiectelor sau initiativelor, de 45 de zile.

Pentru coduri si alte legi de complexitate deosebita, termenul este de 60 de zile. In cazul depasirii acestor termene se considera ca proiectele de legi sau propunerile legislative au fost adoptate.

Potrivit Regulamentului Senatului, in situatia ordonantelor de urgenta ale Guvernului, termenul este de 30 zile. Scopul acestor reglementari a fost evitarea unor situatii de blocaj in legatura cu actele aflate in legiferare. Adoptarea tacita este instrumentul care garanteaza ca, indiferent de existenta unui eventual blocaj politic sau de alta natura, legile ajung intr-un termen previzibil la Camera decizionala, scrie Mediafax.

Desi prevederea privind adoptarea tacita vizeaza, de fapt, situatii exceptionale, fenomenul a devenit unul curent la Senat. In ultima perioada sute de legi au fost adoptate tacit, adica fara a beneficia de dezbateri care sa duca la eliminarea deficientelor, de amendamente care sa imbunatateasca prevederile legislative si de votul care sa certifice vointa politica a unei majoritati.

Citește și
fetita
Castrarea chimica a pedofililor, adoptata de Senat
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Legi adoptate tacit, pe banda rulanta

Un numar record de proiecte de lege si initiative legislative au trecut de Senat prin adoptare tacita in ultimele sesiuni parlamentare, motivul fiind disensiunile dintre putere si opozitie privind numirea unor reprezentanti in autoritati ale statului subordonate acestei Camere legislative, oportunitatea adoptarii unor propuneri de acte normative si recenta schimbare a fostului presedinte al Senatului Mircea Geoana.

Discutiile interminable si desele pauze "pentru consultari", cerute fie de opozitie, fie de putere, au facut ca multe dintre initiativele aflate pe masa de lucru a senatorilor sa fie transmise, fara a fi discutate si votate, la Camera Deputatilor, for decizional.

Este cazul atat al unor proiecte ce contin prevederi de-a dreptul hilare, cat si al unora cu impact important economic sau social, cum este cazul Legii asistentei sociale, adoptata tacit din cauza blocajului politic din Senat.

Un record in ceea ce priveste initiativele adoptate tacit de Senat a fost inregistrat, marti, cand noul presedinte al acestei Camere, Vasile Blaga, si-a inceput mandatul anuntand ca 59 de proiecte sunt considerate adoptate de Senat, fiind transmise la Camera Deputatilor in forma initiatorilor. Printre aceste initiative legislative se afla si aceea care prevede castrarea chimica a pedofililor condamnati pentru circumstante agravante de abuz sexual, pentru a se preveni, astfel, recidiva.

Tot tacit, Senatul a aprobat, marti, o propunere legislativa care prevede declararea zilei de 10 mai, Ziua Independentei, ca zi de sarbatoare nationala. De asemenea, Ziua mondiala a sanatatii ar urma sa devina zi de doliu national, conform unei initiative adoptate tot tacit.

Un alt proiect care a fost considerat adoptat fara a fi votat de senatori este abrogarea Legii 3 din 28 martie 1974, cea privind presa din Republica Socialista Romania, act normativ care are prevederi inca in vigoare, desi majoritatea au fost declarate neconstitutionale.

Si proiectul care prevede ca petrecerile private care presupun depasirea limitelor de zgomot admise dupa ora 22.00 se pot face numai cu acordul scris al vecinilor a fost adoptat tacit de Senat. De asemenea, Blaga a anuntat adoptarea unei initiative care prevede ca Ziua Sfantului Andrei - 30 noiembrie - sa fie declarata sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Semnatarii proiectului aratau, in expunerea de motive, ca declararea zilei de 30 noiembrie ca sarbatoare legala ar fi un act firesc de celebrare a celui care, in calitate de apostol, care a format in Dobrogea primele comunitati crestine si a fost considerat de Biserica Ortodoxa Romana "patronul spiritual al romanilor".

In luna noiembrie au mai trecut tacit de Senat proiecte de lege privind modificari sau completari legate de actele de stare civila, activitatea de imbunatatiri funciare, intrarea in vigoare a Codului Civil.

Si in luna octombrie Senatul a adoptat tacit cateva zeci de acte normative, pe fondul blocajului inregistrat la Senat in legatura cu Legea asistentei sociale. Printre actele adoptate tacit s-au aflat OUG 71/2011, referitoare la acordarea de stimulente pentru personalul din sectorul bugetar.

De asemenea, pe lista initiativelor care au trecut de aceasta Camera in varianta initiatorilor mai figureaza cele privind desfasurarea activitatii de picnic, reorganizarea terenurilor agricole prin comasare, contractarea serviciilor de consultanta si reprezentare juridica de catre autoritatile publice centrale, companii si societati nationale cu capital majoritar de stat si regiile autonome.

Tot tacit au trecut de Senat si completarea Legii 7/2006 privind Statutul functionarului public parlamentar, propunerea legislativa pentru modificarea Ordonantei de urgenta 105 din 27 iunie 2001 privind frontiera de stat a Romaniei si propunerea legislativa pentru modificarea Legii 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.

De asemenea, Senatul a aprobat, tacit, trei initiative legislative care propun modificarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Adoptarea tacita, care ar trebui sa survina unei situatii exceptionale, a devenit, prin urmare, metoda obisnuita de trecere a legilor prin Senat.

De fapt, plenul este cel care, ocupat cu dispute politice si lupte pentru posturi, a abdicat de la functia sa de legiferare. In plus, activitatea comisiilor acestui for legislativ este ignorata, pentru ca toate aceste proiecte au fost dezbatute in comisii, care au intocmit si rapoarte. Iar rapoartele sunt in aproape toate cazurile de respingere.

Aceiasi senatori care la sedintele din plen nu mai ajung decat in rare cazuri sa-si arunce privirea asupra ordinii de zi incarcata de proiecte legislative in prag de adoptare tacita sunt cei care in comisii dezbat legile, propun amedamente si intocmesc rapoarte. Mai precis spus, senatorii isi fura singuri caciula.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Ziua mondiala a sanatatii, declarata zi de doliu national in Romania - lege adoptata tacit de Senat
Ziua mondiala a sanatatii, declarata zi de doliu national in Romania - lege adoptata tacit de Senat

Senatul a adoptat tacit, marti, o initiativa legislativa care prevede ca Ziua mondiala a sanatatii sa fie, in Romania, zi de doliu national.

Castrarea chimica a pedofililor, adoptata de Senat
Castrarea chimica a pedofililor, adoptata de Senat

In Senatul Romaniei a fost adoptata tacit o prevedere legala care decide ca recidivistii vinovati de intretinerea de relatii sexuale cu minori sa fie castrati chimic.

Senatul a adoptat noua forma a taxei auto. Care sunt modificarile
Senatul a adoptat noua forma a taxei auto. Care sunt modificarile

Senatorii au adoptat, luni, un proiect de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Prin acest document se modifica taxa de prima inmatriculare, criticata de Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.